Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021

Κορωνοϊός: Πότε θα γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί στην Ελλάδα - Ποιοι έχουν προτεραιότητα

Τι θα γίνει;

4 Δεκεμβρίου 2020 07:55
Κορωνοϊός: Πότε θα γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί στην Ελλάδα - Ποιοι έχουν προτεραιότητα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Με την κατάσταση του κορωνοϊού να συνεχίζει να "χτυπάει" την Ελλάδα η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να προστατέψει τον κόσμο αλλά και να μειώσει τα κρούσματα στη χώρα μέσω ορισμένων μέτρων. Επίσης αυτά είναι τα 110 εποχικά καταστήματα που αναμένεται να ανοίξουν τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα από τους υγειονομικούς και γηροκομεία θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στη χώρα μας, όταν παραλάβει τα πρώτα εμβόλια, κατόπιν της έγκρισης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Σύμφωνα με τον "Ελεύθερο Τύπο" Η ειδική για τους εμβολιασμούς επιτροπή βρίσκεται σε μαραθώνιες συσκέψεις τις τελευταίες ημέρες προκειμένου να προτεραιοποίησει τη σειρά των εμβολιασμών στον πληθυσμό, με δεδομένο ότι τα εμβόλια θα φτάνουν στη χώρα μας σε δόσεις.

Παράλληλα, σε πυρετό προετοιμασιών βρίσκεται το υπουργείο Υγείας και για την προετοιμασία των εμβολιαστικών κέντρων, καθώς και όλων των διαδικασιών ασφαλούς αποθήκευσης και μεταφοράς των εμβολίων. Όπως προκύπτει από πληροφορίες, η επιτροπή εμβολιασμών συνεχίζει και σήμερα τις διαβουλεύσεις, με το σχέδιο προτεραιοποίησης του πληθυσμού για τους εμβολιασμούς κατά της Covid-19 μόνο εύκολο να μην είναι.

Μέχρι και χθες τα μέλη της επιτροπής με στελέχη του υπουργείου Υγείας είχαν «κλειδώσει» τις δύο πρώτες κατηγορίες πληθυσμού που θα προηγηθούν όταν φτάσουν στη χώρα μας τα εμβόλια. Πρόκειται για τους υγειονομικούς και όσους φιλοξενούνται και εργάζονται στους οίκους ευγηρίας της χώρας.

Στην Ελλάδα αναμένεται να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί αρχές Ιανουαρίου.

Ευπαθείς ομάδες

Οι άνθρωποι με χρόνια νοσήματα βρίσκονται, επίσης, στην «κορυφή» των προτεραιοτήτων του υπουργείου Υγείας, καθώς συντρέχουν μεγάλο κίνδυνο να έχουν βαριά επίπτωση από τον κορονοϊό. Επειδή όμως πρόκειται για έναν μεγάλο πληθυσμό, όπως και ο αριθμός των ηλικιωμένων, είναι ακόμη υπό συζήτηση πώς θα μπουν στη… σειρά, με τους ειδικούς πιθανόν να καταλήγουν στην απόφαση να προηγηθούν όσοι συντρέχουν και τον μεγαλύτερο κίνδυνο με βάση τα δεδομένα που προκύπτουν μέχρι τώρα για την αλληλεπίδραση της λοίμωξης Covid-19 με τις άλλες χρόνιες ασθένειες.

Σημειώνεται ότι και στη Βρετανία, η οποία ανοίγει την αυλαία των εμβολιασμών, η Μικτή Επιτροπή Εμβολιασμών και Ανοσοποίησης (JCVI) ακολούθησε μια λεπτομερή προτεραιοποίηση, με τον κατάλογο των ομάδων προτεραιότητας να υποδιαιρείται σε εννέα κατηγορίες ομάδων του πληθυσμού.

Όπως προκύπτει από πληροφορίες, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τον εμβολιασμό λίγο παραπάνω από οκτώ εκατομμυρίων Ελλήνων, από 18 ετών και άνω. Τα παιδιά θα είναι, τουλάχιστον όπως προκύπτει από τον μέχρι τώρα σχεδιασμό, εκτός των στόχων του εμβολίου, καθώς δεν κρίνεται αναγκαίο από την επιστημονική κοινότητα να εμβολιαστούν.

Αρχές Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα.

Τέλος Δεκεμβρίου η έγκριση του εμβολίου

Η έγκριση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και η πρόθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων να έχει εγκρίνει τα δύο πρώτα εμβόλια για τον κορωνοϊό έως τις 29 Δεκεμβρίου σημαίνουν ότι η Ελλάδα καλώς εχόντων των πραγμάτων είναι πιθανό να παραλάβει τις πρώτες δόσεις, όπως και οι άλλες χώρες της Ε.Ε, με το κλείσιμο της χρονιάς.

Βάσει των έως τώρα δεδομένων, Pfizer/BioNTech και Moderna θα είναι οι πρώτες που θα πάρουν αδειοδότηση από τον EMA για την εμπορική διάθεση των εμβολίων τους.

«Από τη στιγμή που θα πάρει ένα ή περισσότερα εμβόλια έγκριση, το αμέσως επόμενο 24ωρο από όταν φτάσουν στη χώρα μας θα ξεκινήσουμε τον εμβολιασμό. Είμαστε οι πρώτοι μαζί με τους Γερμανούς που ανακοινώσαμε το πρόγραμμά μας για τον εμβολιασμό, τα logistics, πού θα είναι τα εμβολιαστικά κέντρα, πώς αυτό θα ξεδιπλωθεί, πόσα εμβολιαστικά κέντρα, πόσο προσωπικό, πόσοι πολίτες κάθε μήνα», ανέφερε ο υπουργός Υγείας σε χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη (Star). Πρόσθεσε ότι αυτή η στιγμή δεν αργεί, «για αυτό και ζητώ εγκράτεια, πίστη, εθνική ομοψυχία και αλληλεγγύη, έτσι ώστε να φτάσουμε μέχρι εκείνου του σημείου», όπως επεσήμανε.

Οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα αναμένεται να ξεκινήσουν αρχές Ιανουαρίου.

Οι 25 εκατ. δόσεις

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε κάνει γνωστό ότι η Ελλάδα με βάση τα συμβόλαια προαγοράς που έχει συνάψει η Ευρωπαϊκή Ενωση θα λάβει περισσότερα από 25 εκατομμύρια τεμάχια, που αντιστοιχούν περίπου στον εμβολιασμό 12,5 εκατομμυρίων ατόμων, καθώς τα περισσότερα εκ των εμβολίων είναι δύο δόσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εμβολιασμός θα είναι προαιρετικός και για καμία ομάδα του πληθυσμού δεν θα τεθεί υποχρεωτικός, καθώς αντιβαίνει στο Σύνταγμα.

Για την εμβολιαστική κάλυψη του πολιτών δημιουργούνται πανελλαδικά 1.018 εμβολιαστικά κέντρα, που θα στεγαστούν σε υφιστάμενους χώρους της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Παράλληλα, η χώρα μας βρίσκεται σε διαδικασία παραλαβής συνολικά 14 ειδικών ψυκτικών θαλάμων. Σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, οι επτά έχουν ήδη παραληφθεί.

Τα ψυγεία αυτά θα εγκατασταθούν σε κομβικά σημεία της ελληνικής επικράτειας ώστε να διευκολυνθεί η ασφαλής αποθήκευση και διανομή των εμβολίων, μέσω ειδικής μεταφορικής διαδικασίας, στα σημεία εμβολιασμού. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, τα εμβολιαστικά κέντρα δεν χρειάζεται να διαθέτουν ειδικούς ψυκτικούς θαλάμους, καθώς έως πέντε ημέρες τα εμβόλια μπορούν να διατηρηθούν σε κανονικό ψυγείο.

Ο στόχος

Το εμβολιαστικό σχέδιο, που ανακοινώθηκε πριν από περίπου δύο εβδομάδες από τον υπουργό Υγείας, προβλέπει τη δυνατότητα ανοσοποίησης περισσοτέρων από δύο εκατομμυρίων πολιτών ανά μήνα. Στόχος είναι να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού της χώρας εντός του 2021.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share