Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ: Να μην υπάρξει εφησυχασμός λόγω των πρώτων επιτυχιών των μέτρων

Η κατάσταση παραμένει σοβαρή

3 Δεκεμβρίου 2020 18:29
Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ: Να μην υπάρξει εφησυχασμός λόγω των πρώτων επιτυχιών των μέτρων
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Παρά τις πρώτες επιτυχίες λόγω των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν πρόσφατα στη δημόσια ζωή, η κατάσταση παραμένει δυσχερής, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ (RKI) του Βερολίνου.

«Έστω και αν ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού έχει σταθεροποιηθεί, παραμένει ακόμη πολύ υψηλός. Η κατάσταση παραμένει πολύ σοβαρή. Πρέπει να αναμένουμε ακόμα πολλούς θανάτους», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ινστιτούτου καθηγητής Λόταρ Βίλερ στο Βερολίνο.

Ωστόσο και σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε και σήμερα σοκαριστική αύξηση νεκρών και διασωληνωμένων - Ελαφρά κάμψη στα κρούσματα.

Κορωνοϊός: Ολο και περισσότερα κρούσματα καταγράφονται από τα γηροκομεία

Ο Βίλερ εξέφρασε επίσης την ανησυχία ότι «οι ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας δεν θα μπορούν πλέον να λάβουν τη βέλτιστη φροντίδα και οι υγειονομικές αρχές δεν θα είναι σε θέση να κάνουν επαρκή ιχνηλάτηση.

Όλο και περισσότερα κρούσματα καταγράφονται από τα γηροκομεία», όπως είπε και γι' αυτό ζήτησε «την (περαιτέρω) τήρηση των κανόνων κοινωνικής απόστασης προκειμένου να αναχαιτισθεί ο κορωνοϊός.

Οι υγειονομικές αρχές στη Γερμανία ανέφεραν σήμερα στο Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ 22.046 νέα κρούσματα κορωνοϊού, δηλαδή 200 περίπου λιγότερα από ό, τι την περασμένη Πέμπτη.

Κορωνοϊός: Πώς θα γίνει ο εμβολιασμός στην Ελλάδα

Ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση για την άφιξη των εμβολίων για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα και η κυβέρνηση προετοιμάζεται για τον εμβολιασμό του πληθυσμού.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ανέφερε πως μια σειρά από εμβόλια μπαίνουν στη διαδικασία της τελικής έγκρισης και θα είναι στη χώρα μας τέλη Δεκεμβρίου ή αρχές Ιανουαρίου.

Ο εμβολιασμός θα είναι δωρεάν και εθελοντικός

Ο κ. Πέτσας διευκρίνισε για ακόμη μία φορά πως ο εμβολιασμός θα είναι εθελοντικός και δωρεάν, τόνισε ωστόσο ότι θα υπάρξει προσπάθεια και καμπάνια προκειμένου να πειστούν οι πολίτες για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του.

Θα εμβολιάζονται 2 εκατ. πολίτες μηνιαίως

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία των εμβολιασμών ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι δημιουργούνται ήδη 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα, έτσι ώστε ο εμβολιασμός να αρχίσει μετά την πρώτη παραλαβή.

Εκτιμάται ότι θα μπορούν να εμβολιάζονται μηνιαίως περίπου 2.117.440 πολίτες. Και αν έρθουν περισσότερα εμβόλια -τον ίδιο μήνα- μπορεί, εφόσον χρειαστεί, να υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη του σχεδίου για τη δημιουργία επιπλέον εμβολιαστικών κέντρων.

Εμβολιασμοί σε 1.018 κέντρα σε όλη την χώρα

Ο εμβολιασμός για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού θα γίνει σε 1.018 κέντρα σε όλη την Ελλάδα, τα οποία έχουν ήδη οριστεί και προετοιμάζονται σταδιακά γι’ αυτό τον σκοπό. Πρόκειται για νοσοκομεία, κέντρα υγείας και άλλες παρόμοιες υποδομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με το αρμόδιο υπουργείο να έχει ορίσει τις προδιαγραφές των κέντρων εμβολιασμού και να έχει την ευθύνη για την προετοιμασία τους. Θα υπάρξουν, επίσης, και κινητά συνεργεία που θα εμβολιάζουν όσους για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορούν να μετακινηθούν.

Υποδομές και διαδικασίες για τον εμβολιασμό

Τον χρόνο αυτό, όμως, εκμεταλλεύεται η κυβέρνηση για να προετοιμάσει τις απαραίτητες υποδομές και τις διαδικασίες για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού.

Η προμήθεια των εμβολίων θα γίνει βάσει των συμβάσεων που έχει υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση με φαρμακευτικές εταιρείες και τα εμβόλια θα ξεκινήσουν σταδιακά να φτάνουν στις αρχές του 2021.

Συνολικά, η ΕΕ θα προμηθευτεί 1,1 δισ. δόσεις και στην Ελλάδα αντιστοιχούν 25 εκατομμύρια, διατηρώντας το δικαίωμα να ζητήσει και περισσότερα, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Η ΕΕ έχει υπογράψει συμφωνίες με τις εταιρείες Pfizer/BioΝΤech, Astra Zeneca, Sanofi και Johnson & Johnson, ενώ βρίσκεται σε συνομιλίες και με άλλες εταιρείες. Συμφωνία προαγοράς έχει υπογραφεί με τις δύο πρώτες, καθώς η αποτελεσματικότητα του πειραματικού τους εμβολίου ανέρχεται στο 90%.

Στην Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει η προετοιμασία των υποδομών για τη μεταφορά, τη διανομή και την αποθήκευση των δόσεων.

Δεδομένου πως τα εμβόλια θα γίνονται σε δύο δόσεις, γίνεται αντιληπτό πως ουσιαστικά η Ελλάδα προμηθεύεται 12,5 εκατομμύρια τεμάχια, δηλαδή έναν αριθμό ικανό να καλύψει πλήρως τον πληθυσμό της, αλλά και να διαθέτει επαρκές απόθεμα για να καλύψει πιθανές απώλειες ή ελαττώματα.

Όπως λένε χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «θέλουμε σε κάθε περίπτωση να είμαστε σίγουροι για την επάρκεια των εμβολίων», ωστόσο δείτε για ποιό λόγο πήρε παράταση το Lockdown.

Υγειονομικοί και ευπαθείς ομάδες θα εμβολιαστούν πρώτοι

Από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο θα «τρέξει» καμπάνια για τον εμβολιασμό του πληθυσμού. Πρώτα θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες (άνω των 65 ετών ή με υποκείμενα νοσήματα) και στη συνέχεια ο γενικός πληθυσμός.

Οι πολίτες θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό είτε μέσω SMS, είτε διαδικτυακά, είτε τηλεφωνικά μέσω τηλεφωνικών κέντρων.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share