Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Σοκαριστική αύξηση νεκρών και διασωληνωμένων - Ελαφρά κάμψη στα κρούσματα

Άλλη μια «μαύρη» μέρα...

3 Δεκεμβρίου 2020 18:04
Σοκαριστική αύξηση νεκρών και διασωληνωμένων - Ελαφρά κάμψη στα κρούσματα
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Σήμερα ανακοινώνουμε 1882 νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 111537, εκ των οποίων το 52.9% άνδρες.

4958 (4.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 29474 (26.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

622 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 177 (28.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 620 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 100 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 2706 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1085 (40.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 96.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ωστόσο δείτε πως θα γίνεται ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα.

Κορωνοϊός: Για αυτό λόγο παρατάθηκε το απαγορευτικό - Πώς θα πειστούν οι πολίτες για το εμβόλιο

Έχει περάσει πάνω από 1.5 μήνας, όπου βρισκόμαστε σε καθεστώς απαγόρευσης κυκλοφορίας εκ νέου, με αυτή να παρατείνεται έως τις 14 Δεκεμβρίου τουλάχιστον, παρότι τα καταστήματα εποχικών ειδών ανοίγουν στις 7 του μήνα, με την κυβέρνηση να επιχειρεί να πείσει τους πολίτες για το εμβόλιο του κορωνοϊού, καθώς αυτό έρχεται πολύ σύντομα.

Με τα κρούσματα κορωνοϊού, τους νεκρούς και τους διασωληνωμένους να μην μειώνονται η κυβέρνηση αποφάσισε να παρατείνει τα περιοριστικά μέτρα έως τις 14 Δεκεμβρίου και με την επόμενη εβδομάδα πλέον να είναι «οδηγός» για το τι θα μας περιμένει 10 ημέρες πριν τα Χριστούγεννα.

Η μόνη αλλαγή σε όσα ζούμε από τις 7 Νοεμβρίου θα είναι ότι από την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου θα επιτραπεί το άνοιγμα των καταστημάτων με αμιγώς εποχικά είδη που έχουν ήδη χάσει μεγάλο μέρος της κίνησης που περίμεναν έως τα Χριστούγεννα.

Τα όποια ερωτήματα, όπως ποιο θα είναι το ωράριο λειτουργίας τους, πως θα μπορούν να τα επισκέπτονται οι πολίτες και αν ακόμα και αυτό το άνοιγμα θα συμβάλλει στην αύξηση της κινητικότητας η οποία παρά το lockdown είναι αισθητά αυξημένη αναμένεται να απαντηθεί στην αυριανή καθιερωμένη ενημέρωση.

Την παράταση των περιοριστικών μέτρων (lockdown) που ισχύουν σε όλη τη χώρα λόγω του κορωνοϊού, μέχρι τις 6 το πρωί της Δευτέρας, 14 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Όπως είπε ο κ. Πέτσας, παρατηρείται μια σταθεροποίηση των κρουσμάτων, αλλά με πιο αργούς ρυθμούς απ’ ότι αναμενόταν.

Και πρόσθεσε: «Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία: υπάρχει τη στιγμή αυτή μια σταθεροποίηση ή και μείωση κρουσμάτων που έρχεται ωστόσο με πιο αργούς ρυθμούς απ’ όσο αναμενόταν. Σε εθνικό επίπεδο διαπιστώνονται επίσης περισσότερα εξιτήρια από τα εισιτήρια ασθενών στα νοσοκομεία. Ωστόσο πολλά νοσοκομεία στη Β. Ελλάδα εξακολουθούν να υφίστανται σοβαρή πίεση. Με αυτά τα δεδομένα γίνεται προφανές ότι το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας απομακρύνεται χρονικά».

Κατ’ εξαίρεση από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου θα επιτρέπεται η λειτουργία των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης αμιγώς εποχικών χριστουγεννιάτικων ειδών καθώς και η πώλησή τους από τα σούπερ μάρκετ.

Ο ερχομός του εμβολίου

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε και στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, λέγοντας ότι θα υπάρξουν 1018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα και στόχος είναι να εμβολιάζονται σχεδόν 2 εκατομμύρια Έλληνες κάθε μήνα.

Πιο αναλυτικά, σχετικά με τα εμβόλια για τον κορωνοϊό, ο κ. Πέτσας τόνισε πως βρίσκονται στην τελική διαδικασία έγκρισης και θα είναι στην Ελλάδα ταυτόχρονα με τις άλλες χώρες της ΕΕ, δηλαδή στα τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου. Διέψευσε, μάλιστα, ότι υπάρχει καθυστέρηση και τόνισε πως «μακάρι να υπάρξει και επιτάχυνση» για τη διαδικασία προμήθειας του εμβολίου.

Επανέλαβε ότι στόχος του πρωθυπουργού είναι να προχωρήσει σε δημόσιο εμβολιασμό και θα καλέσει και τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις και τους αρχηγούς τους στο ίδιο παράδειγμα προκειμένου να πειστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες για την ασφάλεια και την ανάγκη του εμβολιασμού.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share