Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός-Άρση lockdown: Ποια μαγαζιά και πότε θα ανοίξουν για τις γιορτές - Τι θα γίνει με τα εποχικά καταστήματα (Video)

Αναλυτικά τα σενάρια

3 Δεκεμβρίου 2020 07:18
Κορωνοϊός-Άρση lockdown: Ποια μαγαζιά και πότε θα ανοίξουν για τις γιορτές - Τι θα γίνει με τα εποχικά καταστήματα (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Κορωνοϊός-Άρση lockdown: Ποια καταστήματα και πότε θα ανοίξουν τελικά για τις γιορτές των Χριστουγέννων αποκάλυψε η Κάτια Μακρή στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα. Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πετάει «βόμβα» για το άνοιγμα της εστίασης.

Η αρχή θα γίνει τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου με τα μαγαζιά εποχιακών ειδών, τα οποία θα δημιουργήσουν επιτέλους μια χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα στην πόλη. Για το άνοιγμά τους η απόφαση είναι ειλημμένη, ενώ η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται να γίνει σήμερα Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου από το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Σήμερα Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου επίσης η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων θα αποφασίσει επί της πρότασης της κυβέρνησης να ανοίξουν την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου τα κομμωτήρια και τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου το λιανεμπόριο (τα μικρά και μεμονωμένα καταστήματα και όχι τα μεγάλα σε τετραγωνικά ή όσα βρίσκονται σε εμπορικά κέντρα).

Οι λοιμωξιολόγοι είναι και αυτοί που θα καθορίσουν τους αυστηρούς όρους για το άνοιγμα (ραντεβού, τετραγωνικά μέτρα ανά πελάτη κ.ά).

Κορωνοϊός: Μεγάλη «μάχη» για τη σωτηρία εστίασης και λιανεμπορίου - Σχολεία… από του χρόνου

Ο κορωνοϊός συνεχίζει μεν την εξάπλωσή του στην χώρα, με την κυβέρνηση να δίνει μια μεγάλη «μάχη», προκειμένου να σωθούν η εστίαση και το λιανεμπόριο, λειτουργώντας στα τέλη αυτού του έτους, τη στιγμή που τα σχολεία φαίνεται πως θα ανοίξουν το 2021.

Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία στις 14 Δεκεμβρίου απομακρύνεται. Όπως όλα δείχνουν, αυτό αναμένεται να γίνει μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και τις Πρωτοχρονιάς, αν και την ίδια ώρα ο υπουργός Εργασίας καθίσταται κατώτερος κάθε περίστασης.

Προτάσεις υπάρχουν στο τραπέζι για το λιανεμπόριο προκειμένου τα καταστήματα να ανοίξουν υπό όρους πριν από τις γιορτές, ωστόσο αυτό θα γίνει υπό αυστηρούς περιορισμούς και έπειτα από τις τελικές εισηγήσεις των επιδημιολόγων. Στο τραπέζι έχουν τεθεί εισηγήσεις ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός, αλλά και να μπορέσει να πάρει μερικές μικρές ανάσες η αγορά.

Χαρακτηριστικά, όπως επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο Mega, «όσο θέλουμε περισσότερο χρόνο, φαίνεται ότι απομακρύνεται η 7η Δεκεμβρίου» ως ημερομηνία σταδιακής άρσης του lockdown και «θα πάμε λίγο αργότερα». «Πόσο αργότερα και με ποιο ρυθμό θα ξεκινήσουν οι σταδιακές φάσεις θα το κρίνουμε μέχρι το τέλος της εβδομάδας κι εκεί θα τοποθετηθεί η κυβέρνηση».

Πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εισήγηση που να αφορά στα σχολεία, αλλά θα γίνει μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Ακόμη κι αν δεν υπάρχει εισήγηση, θα ζητηθεί από την κυβέρνηση προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις της. Επί του παρόντος, συνεχίζεται η συλλογή στοιχείων για επιδημιολογικά δεδομένα. Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος, πάντως, άφησε «παράθυρο» να βγει το λουκέτο σύντομα από τα κομμωτήρια.

Ο οδικός χάρτης για την έξοδο από το lockdown αναμένεται να ανακοινωθεί την Παρασκευή και δεν αποκλείεται να συνοδεύεται από μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Σε κάθε περίπτωση, αυτή είναι μια εβδομάδα κρίσιμων αποφάσεων που θα οδηγήσουν στο μονοπάτι της εξόδου από το lockdown. Σε κάθε περίπτωση δεν θα γίνει άρση lockdown, παρά σταδιακή άρση μέτρων κατά περίπτωση.

Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία

Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα και εφόσον δεν παρουσιαστεί θεαματική βελτίωση των δεικτών -κάτι που φαντάζει απίθανο κατά το επόμενο διήμερο- απομακρύνεται το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία στις 14 Δεκεμβρίου. Όπως όλα δείχνουν αυτό αναμένεται να γίνει μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και τις Πρωτοχρονιάς.

Αυτό άλλωστε τόνισε και ο καθηγητής παθολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμώνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος συμπεριλαμβανομένων και των δημοτικών.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι η επιτροπή δεν έχει λάβει ακόμη τις αποφάσεις της αλλά με τα έως τώρα δεδομένα πιθανότατα τα γυμνάσια και τα λύκεια θα ανοίξουν μετά τις γιορτές ενώ κάτι τέτοιο ενδέχεται να γίνει και με τα δημοτικά. «Αυτό που “παίζει” είναι αν θα αρχίσουν στις 14. Αν δεν αρχίσουν στις 14 τα δημοτικά, δεν έχει νόημα να το συζητάμε. Επομένως υπάρχει πιθανότητα να πάνε και αυτά μετά τις γιορτές» ανέφερε. Υπενθυμίζεται ότι και ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ υποστηρίζει να ανοίξουν τα σχολεία μετά τις γιορτές.

Το στοίχημα με το λιανεμπόριο

Ο καθηγητής κ. Γώγος, είπε επίσης ότι το λιανεμπόριο ανήκει στους κλάδους που ίσως ανοίξουν με μεγάλη προσοχή και συνεχή περιοριστικά μέτρα, ενώ σχετικά με τα εμπορικά κέντρα ο ίδιος δεν απέκλεισε την πιθανότητα να ανοίξουν με όρους.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης στον ΣΚΑΪ. Στο ερώτημα εάν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η παράταση των μέτρων έως τις 14 Δεκεμβρίου, απάντησε ότι θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως δεν θα υπάρξει μαζικό και ταυτόχρονο άνοιγμα της αγοράς. Εξήγησε ότι η σκέψη της κυβέρνησης είναι να μπορέσει να αποσυμπιέσει το σύστημα, χωρίς να κινδυνεύσει η δημόσια υγεία, ωστόσο, ακόμη δεν έχουν ληφθεί οι αποφάσεις.

Εξήγησε ότι το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στα εποχιακά είδη που πουλάνε χριστουγεννιάτικα είδη και παιχνίδια και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει κάθε δυνατό σενάριο, αλλά οι αποφάσεις είναι δύσκολες, «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Τελευταία η εστίαση - Σανίδα σωτηρίας τα θερμαντικά σώματα εξωτερικού χώρου

Τέλος ελάχιστες είναι οι πιθανότητες να ανοίξει η εστίαση πριν από τις γιορτές και όλα δείχνουν ότι αυτό θα γίνει σταδιακά, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, από τον επόμενο χρόνο. Οι επιχειρήσεις αυτές θα παραμείνουν κλειστές καθώς εκφράζονται φόβοι ότι η αύξηση της κινητικότητας μπορεί να δημιουργήσει νέα προβλήματα στην εξάπλωση και τη διασπορά του κορωνοϊού.

Ωστόσο η κυβέρνηση μελετά λύσεις και το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων αναμένεται να δώσει επίδομα 5.000 ευρώ στους επιχειρηματίες της εστίασης, ώστε να προμηθευτούν θερμαντικά σώματα εξωτερικού χώρου. Σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά, η δράση θα έχει συνολικό προϋπολογισμό 60 εκατομμύρια ευρώ, θα υλοποιηθεί μέσω ΕΣΠΑ και η δημόσια χρηματοδότηση θα καλύπτει μέρος του κόστους για την απόκτηση θερμαντικών σωμάτων εξωτερικού χώρου οποιουδήποτε τύπου (υγραερίου, ηλεκτρική, φυσικού αερίου, πάνελ υπερύθρων, αλογόνου ή άλλο), αυτόνομη/μεμονωμένη, ή μέρος κινητού εξοπλισμού που φέρει ενσωματωμένο θερμαντικό σώμα εξωτερικού χώρου, τα οποία είναι/ήταν καινούρια και αμεταχείριστα κατά την αγορά τους.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, η δράση που αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα και θα έχει διάρκεια δύο μήνες. Θα επιχορηγεί την προμήθεια ενός θερμαντικού σώματος ανά 10 τ.μ. νόμιμα αδειοδοτημένου εξωτερικού χώρου ή παραχωρημένου με βάση την αίτηση που έχει υποβάλει ο δυνητικός λήπτης της και μέχρι 100 ευρώ για κάθε θερμαντικό σώμα χωρίς ΦΠΑ. Σε περίπτωση που ο αριθμός των τετραγωνικών μέτρων, δεν δικαιολογεί ακέραιο αριθμό θερμαντικών σωμάτων, το ποσό της επιχορήγησης υπολογίζεται με τον αμέσως επόμενο ακέραιο αριθμό θερμαντικών σωμάτων.

Προμήθεια θερμαντικών σωμάτων που πραγματοποιήθηκε από την 1η Φεβρουαρίου του 2020 και μετά αλλά και πριν την έγκριση της δημοσίευση της πρόσκλησης, θα καλύπτεται από αυτήν, υπό την προϋπόθεση ότι ο λήπτης της ενίσχυσης διέθετε τουλάχιστον έναν ενεργό ΚΑΔ, κατά την ημερομηνία προμήθειας και εξακολουθεί να τον διαθέτει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησής του προς χρηματοδότηση.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share