Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021

Κορωνοϊός: Προχωράμε σε τρίτο κύμα με πίεση στις ΜΕΘ - Τότε θα είμαστε έτοιμοι μετά τον εμβολιασμό

Η πορεία της πανδημίας στην χώρα

3 Δεκεμβρίου 2020 00:40
Κορωνοϊός: Προχωράμε σε τρίτο κύμα με πίεση στις ΜΕΘ - Τότε θα είμαστε έτοιμοι μετά τον εμβολιασμό
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ο κορωνοϊός συνεχίζει την εξάπλωσή του στην χώρα, με τον υπουργό Υγείας, μάλιστα, να προειδοποιεί για επερχόμενο τρίτο κύμα, σε μια στιγμή όπου υπάρχει ήδη πίεση στης ΜΕΘ, και δη στη Βόρεια Ελλάδα.

Ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμούς και κάλεσε τους πολίτες να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα προστασίας μέχρι να έρθει η στιγμή που το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο προς χρήση. Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του έκανε λόγο και για την πιθανότητα η χώρα μας -αλλά και η Ευρώπη- να βρεθεί αντιμέτωπη και με ένα «τρίτο κύμα» της πανδημίας.

«Στο συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών Υγείας, η επίτροπος Κυριακίδου δήλωσε ότι κάθε 17 δευτερόλεπτα ένας πεθαίνει από Covid στην Ευρώπη», είπε ο υπουργός και υπογράμμισε τον κίνδυνο που ελλοχεύει από την πρόωρη χαλάρωση των μέτρων, χαλάρωση που θα οδηγήσει σε ραγδαία επιδείνωση.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα τρίτο κύμα. Ήδη χώρες όπως το Ισραήλ σκέφτονται σοβαρά να επαναφέρουν το lockdown και αυτό πρέπει να μας φέρει σε περίσκεψη, τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε την προσωπική μας στάση απέναντι στη δημόσια υγεία. Όπως και τη στάση που θα ακολουθήσει η πολιτεία ώστε να προστατεύσει τους πολίτες μας», είπε επίσης ο υπουργός

Ο υπουργός Υγείας τόνισε πως το σύστημα υγείας συνεχίζει να δέχεται σημαντικές πιέσεις από τον κορωνοϊό. Όπως είπε, γινόμαστε «μάρτυρες μια τιτάνιας προσπάθειας των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, αλλά και της Κατερίνης, της Δράμας, των Σερρών, της Βέροιας, της Εύβοιας, τα οποία δοκιμάζονται».

Σήμερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε αριθμό-ρεκόρ διασωληνωμένων στη χώρα, με 613 βαριά ασθενείς να βρίσκονται στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της χώρας.

Τότε θα είμαστε έτοιμοι μετά τον εμβολιασμό

Στο ερώτημα πόσο καιρό μετά τον εμβολιασμό θα είμαστε προστατευμένοι από τον κορωνοϊό, επιχειρεί να απαντήσει ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος, με ανάρτησή του στο Facebook.

Oπως τονίζει, όσον αφορά το εμβόλιο της Pfizer, «το ανακοινωμένο ποσοστό αποτελεσματικότητας υπολογίστηκε επτά ημέρες μετά τη δεύτερη δόση. Δηλαδή, μετά από 7 ημέρες φαίνεται ότι αναπτύσσονται αντισώματα, αλλά ίσως χρειαστεί να περιμένουμε για περισσότερο από 7 ημέρες, καλύτερα για δύο εβδομάδες, για να είμαστε σίγουροι».

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρει, «το τελικό στάδιο της διαχείρισης της πανδημίας θα χρειαστεί εξαιρετικό και ακριβή συντονισμό. Θα είναι μια πρόκληση για τις υγειονομικές αρχές αλλά και μια ευκαιρία να κρατήσουν το πρώτο εθνικό ηλεκτρονικό αρχείο της νόσου, όπως θα κάνουν εξάλλου και όλες οι άλλες χώρες».

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Μόσιαλου:

Πόσο καιρό μετά τον εμβολιασμό θα είμαστε προστατευμένοι από τον νέο κορωνοιό;

Τα εμβόλια των Moderna και AstraZeneca έχουν μεσοδιάστημα μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης του εμβολίου 4 εβδομάδες, ενώ της Pfizer 3 εβδομάδες. Κάποιοι αναρωτιούνται για τις διαφορές στο μεσοδιάστημα και την προστασία μετά την πρώτη δόση.

Ας δούμε τι ξέρουμε για το εμβόλιο της Pfizer.

Ενώ υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν υψηλά επίπεδα βραχυπρόθεσμης προστασίας από την πρώτη δόση του εμβολίου, αυτό που έχει εγκριθεί από τις βρετανικές αρχές και αναμένεται επίσης να ισχύει στην Ευρώπη είναι το πρόγραμμα των δύο δόσεων. Και οι δύο θα εγχυθούν στον δελτοειδή μυ (στο μπράτσο) και η δεύτερη δόση θα πρέπει να χορηγηθεί τουλάχιστον 21 ημέρες μετά την πρώτη. Για το εμβόλιο της Pfizer, το ανακοινωμένο ποσοστό αποτελεσματικότητας υπολογίστηκε επτά ημέρες μετά τη δεύτερη δόση. Δηλαδή, μετά από 7 ημέρες φαίνεται ότι αναπτύσσονται αντισώματα, αλλά ίσως χρειαστεί να περιμένουμε για περισσότερο από 7 ημέρες, καλύτερα για δύο εβδομάδες, για να είμαστε σίγουροι.

Άρα, συνεχίζουμε να προσέχουμε από την έναρξη της πρώτης δόσης για 4-5 εβδομάδες για το εμβόλιο της Pfizer, και για 5-6 εβδομάδες για τα εμβόλια των Moderna και ΑstraΖeneca. Είναι πιθανό δηλαδή πως θα υπάρχει κάποια προστασία και πριν από αυτό το διάστημα, αλλά αυτός είναι ο χρόνος που θεωρείται πως ενδείκνυται για να ξεκινήσει η πλήρης προστασία.

Θα μάθουμε περισσότερα σχετικά με την έκταση της προστασίας και πόσο διαρκεί καθώς εισέρχονται δεδομένα από τρέχουσες κλινικές δοκιμές.

Με βάση τα δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων ανέρχεται στο το 94% και το 95% για Moderna and Pfizer αντίστοιχα. Δηλαδή αυτά είναι τα αναμενόμενα ποσοστά προστασίας. Αλλά, είναι πιθανό τα ποσοστά αποτελεσματικότητας να είναι λίγο μικρότερα όταν γίνουν μαζικοί εμβολιασμοί, ίσως για τους πολύ μεγάλους σε ηλικία ή τους ανοσοκατεσταλμένους. Όμως, δεν περιμένουνε να είναι πολύ μικρότερα αυτά τα ποσοστά.

Για να πιστοποιήσουμε εάν έχει πετύχει ο εμβολιασμός, θα πρέπει να γίνει εξέταση αντισωμάτων 2-3 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση.

Θα πρέπει να γίνουν οι αντίστοιχες προμήθειες και η πολιτεία να προετοιμαστεί ώστε να υπάρχει επάρκεια σε τεστ αντισωμάτων πριν και μετά το τέλος του εμβολιασμού ώστε:

1. Να τεθούν οι προτεραιότητες για τις ομάδες που θα εμβολιαστούν στο γενικό πληθυσμό

2. Να επιβεβαιωθούν τόσο η αποτελεσματικότητα αλλά και τα ποσοστά της ειδικής ανοσοαπόκρισης ανά ηλικιακή ομάδα ή ομάδα ασθενών.

Το τελικό στάδιο της διαχείρισης της πανδημίας θα χρειαστεί εξαιρετικό και ακριβή συντονισμό. Θα είναι μια πρόκληση για τις υγειονομικές αρχές αλλά και μια ευκαιρία να κρατήσουν το πρώτο εθνικό ηλεκτρονικό αρχείο της νόσου, όπως θα κάνουν εξάλλου και όλες οι άλλες χώρες».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share