Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2021

Παγκόσμια θλίψη: Πέθανε ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν

Θρήνος για τον ιστορικό πρόεδρο της Γαλλίας

3 Δεκεμβρίου 2020 00:10
Παγκόσμια θλίψη: Πέθανε ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Παγκόσμια θλίψη προκαλεί μια σοκαριστική είδηση, που έρχεται από τη Γαλλία, αφού πέθανε σε ηλικία 94 ετών ο ιστορικός πρόεδρος της χώρας, Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν.

Ο ίδιος είχε εισέλθει στο νοσοκομείο πρόσφατα, χωρίς, σύμφωνα με το Reuters, να τα καταφέρει και, εν τέλει, να καταλήγει. Είχε υπάρξει πρόεδρος της Γαλλίας από το 1974 έως το 1981, ενώ έχει τη δική του, ξεχωριστή σύνδεση με την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ήταν εκείνος που είχε παραδώσει το τζετ του στον Κωνσταντίνο Καραμανλή το 1974, προκειμένουνα γυρίσει στην Ελλάδα, μετά την αυτοεξορία στο Παρίσι, ώστε να αναλάβει τις τύχες της χώρας, μετά το τέλος της δικτατορίας.

Ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν γεννήθηκε το 1926 στο Κόμπλεντς της Γερμανίας, όπου ο πατέρας του υπηρετούσε ως οικονομικός διευθυντής των Γαλλικών αρχών κατοχής μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αποφοίτησε από το Λύκειο Ζανσόν ντε Σαλλύ του Παρισιού.

Μετά τις σπουδές του στην Grande Ecοle - ENA, τελειώσε την Πολυτεχνική Σχολή αποφοιτώντας έκτος στη σειρά, διορίστηκε Οικονομικός Επιθεωρητής. Με το Ανεξάρτητο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα εξελέγη βουλευτής στη Γαλλική εθνοσυνέλευση. Το 1959 διορίστηκε υφυπουργός Οικονομικών και τρία χρόνια αργότερα Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας σε ηλικία 36 ετών και πέρασε στην ιστορία ως ο νεότερος Γάλλος Υπουργός Οικονομικών. Συγκρούστηκε με τους ορθόδοξους Γκωλικούς για ζητήματα ιδιωτικής πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και στενώτερων δεσμών με τις ΗΠΑ εξ ου και αποπέμφθηκε από τον Ντε Γκωλ.

Από το 1974 ως το 1981 διετέλεσε Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας. Κατά τη διάρκεια της θητείας του σε υψηλά αξιώματα η Γαλλία σταθεροποιήθηκε ως η δεύτερη οικονομική δύναμη της Ευρώπης και τέταρτη στον κόσμο. Όπως και ο Σαρλ ντε Γκωλ, προώθησε τη σύσφιξη των σχέσεων Γαλλίας - Γερμανίας αλλά, σε αντίθεση με τον Ντε Γκωλ, υποστήριζε την ένταξη της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε ΕΟΚ.

Το 1981 έχασε τις εκλογές από τον Φρανσουά Μιτεράν, ενώ παράλληλα ο Ζακ Σιράκ, πρώην πρωθυπουργός του, διέσπασε την ενότητα της παράταξης των συντηρητικών στρεφόμενος εναντίον του.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share