Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2021

Κορωνοϊός: «Μπαμ» από Μητσοτάκη για το εμβόλιο και τη διασκέδαση

Όλα όσα είπε

2 Δεκεμβρίου 2020 20:28
Κορωνοϊός: «Μπαμ» από Μητσοτάκη για το εμβόλιο και τη διασκέδαση
Από Ραφαήλ Αλαγάς

«Βόμβα» έριξε για το εμβόλιο του κορωνοϊού και τον τομέα της διασκέδασης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον πρωθυπουργό να αναφέρει πως δε θα ανοίξουν τα μπαρ, στο πλαίσιο του 31ου Greek Economic Summit.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση, ότι η Ελλάδα θα βγει ισχυρότερη μετά το πέρας της πανδημίας, αναφερόμενος παράλληλα στο λιανεμπόριο, επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας τα λόγια του Άδωνι Γεωργιάδη.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως ορισμένες οικονομικές δραστηριότητες όπως τα μπαρ δεν μπορούν να μείνουν ανοιχτές μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο του κορωνοϊού.

«Ελπίζω όσο βγαίνουμε από το δεύτερο Lockdown θα είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί. Αλλά και πάλι θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι κάποιες οικονομικές δραστηριότητες απλά δεν πρόκειται να λειτουργήσουν μέχρι να έχουμε εμβόλια. Για παράδειγμα η νυχτερινή διασκέδαση, τα μπάρ, η μεταμεσονύχτια διασκέδαση. Δεν μπορεί να έχουμε ανθρώπους να συνωστίζονται σε μπαρ μέχρι να έχουμε τα εμβόλια. Ίσως σε κάποιο σημείο θα είμαστε σε θέση να ανοίξουμε τα εστιατόρια με τη σωστή κοινωνική απόσταση. Σκεφτόμαστε επίσης το άνοιγμα του λιανεμπορίου, αλλά συγκεκριμένοι περιορισμοί θα ισχύουν μέχρι το εμβόλιο», είπε.

Νέα παράταση του lockdown - Τα δύο σενάρια

Καθοριστικά είναι τα επόμενα εικοσιτετράωρα για τη σύνταξη του οδικού χάρτη προς τα Χριστούγεννα, καθώς τα στοιχεία που θα αρχίσουν να φτάνουν από αύριο, Τετάρτη στα χέρια των επιστημόνων, θα αποτελέσουν την πρώτη βάση συζήτησης για την τελική εισήγησή τους προς την κυβέρνηση τις επόμενες ώρες, ώστε να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις από το Μέγαρο Μαξίμου για το ισχύον lockdown.

Τους πρώτους σταθμούς, στην πορεία προς τις γιορτές αναμένεται να παρουσιάσει η κυβέρνηση την ερχόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή, σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι, μέχρι τα τέλη του έτους, λόγω κορωνοϊού.

Για το λόγο αυτό, είτε στην τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Πέμπτη, είτε με νέο μήνυμα του Πρωθυπουργού την Παρασκευή, οι πολίτες θα γίνουν κοινωνοί του κυβερνητικού σχεδιασμού, από τον οποίο λείπουν μέχρι αυτήν την ώρα οι ημερομηνίες.

Παρά τις αντιξοότητες, σχεδόν ως βεβαιότητα θεωρείται η επέκταση της καραντίνας για τουλάχιστον μία εβδομάδα, δηλαδή μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, καθώς οι επόμενες ημέρες θα είναι «δύσκολες», όπως εξήγησε χθες ο κ. Μητσοτάκης, περιγράφοντας πως ο δρόμος προς την κανονικότητα θα είναι αργός, για να μην υπάρξουν, ωστόσο, πισωγυρίσματα.

Με την κυβέρνηση να μην επιθυμεί βεβιασμένες κινήσεις εις βάρος της ανθρώπινης ζωής και του ΕΣΥ, δεν είναι «επίκαιρη» η συζήτηση για την άρση των περιοριστικών μέτρων επισήμανε σήμερα ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, και πρόσθεσε ότι «έχουμε μεγάλο αριθμό θυμάτων.

Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ανοίξουμε, παρά μόνο ένα υπάρχει απόλυτη ασφάλεια. Δεν θα γίνει καμία παραχώρηση στη δημόσια υγεία».

Νέα παράταση του Lockdown αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση

Τα δύο σενάρια εργασίας

Ο υπουργός Επικρατείας χαρακτήρισε ως «πρώιμη» τη συζήτηση για άρση των περιοριστικών μέτρων είτε στις 7, είτε στις 14 Δεκεμβρίου και περιέγραψε πως «το υποσύνολο της αγοράς θα ανοίξει με πολύ μεγάλη προσοχή και αυστηρά μέτρα».

Επιπρόσθετα, ο κ. Γεραπετρίτης ανέλυσε τη φιλοσοφία του κυβερνητικού σχεδίου επανόδου στην κανονικότητα της αγοράς, υποστηρίζοντας πως «υπάρχουν σχέδια (σ.σ. για την επαναλειτουργία) με γεωγραφική κατανομή. Αν θα ανοίξει και πού, ποιο μέρος της αγοράς», ενώ στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου υπάρχει και Plan B, δηλαδή σχέδιο για το με ποια «σειρά θα ανοίξουν (σ.σ. τα καταστήματα)», διευκρινίζοντας ο ίδιος πως «ημερομηνίες όμως δεν έχουν υπάρξει».

Άνοιγμα των σχολείων με το νέο έτος

Σχολεία το 2021

Παράλληλα, ο υπουργός Επικρατείας εξέφρασε την άποψη ότι «πρέπει να ανοίξουν πρώτα τα σχολεία», με την πρωτοβάθμια εκπαίδευση να παραμένει πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης οψέποτε και αν συναινέσουν στο άνοιγμά τους οι επιστήμονες.

Ο χρόνος, ωστόσο, επαναλειτουργίας των σχολείων προβληματίζει ήδη την επιστημονική κοινότητα, καθώς μερίδα της εκτιμά πως αυτά πρέπει να ανοίξουν με το νέο έτος και όχι νωρίτερα.

«Η επιτροπή δεν έχει λάβει ακόμη τις αποφάσεις της αλλά με τα έως τώρα δεδομένα πιθανότατα τα γυμνάσια και τα λύκεια θα ανοίξουν μετά τις γιορτές ενώ κάτι τέτοιο ενδέχεται να γίνει και με τα δημοτικά» δήλωσε σήμερα ο Καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ακουστεί ξανά το σχολικό κουδούνι το 2021.

Μεγαλύτερης δυσκολίας για τους επιστήμονες είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου, καθώς τόσο η αγοραστική ζήτηση, όσο και η πίεση των επαγγελματιών του κλάδου ενισχύουν τα σενάρια για τη σταδιακή επανεκκίνησή του στις 14 Δεκεμβρίου, αφήνοντας προς τα πίσω στο ημερολόγιο την επαναλειτουργία των εμπορικών κέντρων.

Σε συναινετικό κλίμα φαίνεται, ωστόσο, πως θα καταλήξουν λοιμωξιολόγοι και επιχειρηματίες του κλάδου στο χρονοδιάγραμμα ανοίγματος της εστίασης, καθώς αφενός οι επιστήμονες έχουν διατυπώσει τις ενστάσεις τους ως προς την υπερμετάδοση του ιού στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και αφετέρου οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων δεν φαίνονται πρόθυμοι να λειτουργήσουν για μικρό χρονικό διάστημα υπό αυστηρούς όρους, δηλαδή χωρίς μουσική, όρθιους και με καθήμενους μέχρι 4 πελάτες ανά τραπέζι, καθώς ένα τέτοιο σχέδιο δεν μοιάζει οικονομικά βιώσιμο.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share