Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021

Κορωνοϊός - Βρετανία: Ποιοι θα κάνουν πρώτοι το εμβόλιο - Οι παρενέργειες που έχει

Τι ανακοινώθηκε;

2 Δεκεμβρίου 2020 15:36
Κορωνοϊός - Βρετανία: Ποιοι θα κάνουν πρώτοι το εμβόλιο - Οι παρενέργειες που έχει
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Με τον κορωνοϊό να συνεχίζει να εξαπλώνεται όλο και περισσότερο στον κόσμο οι εταιρείες κάνουν ότι μπορούν για να τελειοποιήσουν το εμβόλιο και να το παρέχουν στον κόσμο όσο πιο γρήγορα γίνεται, ενώ παράλληλα στην Ελλάδα αναρωτιούνται πότε αναμένεται να έρθουν οι πρώτες δόσεις.

Συγκεκριμένα η Βρετανία έγινε η πρώτη στον κόσμο χώρα που εγκρίνει το εμβόλιο που ανακάλυψαν οι Pfizer και BioNTech και ήδη από τη Δευτέρα (07.12.2020) θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί. Όλα τα τελευταία δεδομένα και η σειρά με την οποία θα εμβολιαστούν οι Βρετανοί.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δεν έχει ακόμη δώσει την έγκρισή του στο εμβόλιο των Pfizer και BioNTech (σ.σ. θα το κάνει μετά τις 29 Δεκεμβρίου) και μάλιστα έσπευσε να διαμηνύσει στη Βρετανία πως… βιάστηκε. Αλλά οι βρετανικές αρχές σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσαν λίγο μετά την ανακοίνωση πως το εμβόλιο εγκρίθηκε, διαβεβαίωσαν ότι όλα έγιναν με αυστηρές διαδικασίες.

Η Βρετανία ανακοίνωσε ποιοι θα λάβουν πρώτοι το εμβόλιο και τις παρενέργειες.

Οι Βρετανοί πολίτες μπορούν να έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη ότι η έγκριση του εμβολίου της Pfizer κατά του κορωνοϊού έγινε με βάση τα αυστηρότερα διεθνή κριτήρια, δήλωσε η επικεφαλής της αρμόδιας Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων και Υγειονομικών Προϊόντων (MHRA) Δρ Τζουν Ρέιν, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στο Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός. Σημείωσε δε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την ασφάλεια, αποτελεσματικότητα και ποιότητα του εμβολίου.

Σύμφωνα δε με τον πρόεδρο της task force Ειδικών της Επιτροπής για τον Ανθρώπινο Εμβολιασμό, τον καθηγητή σερ Μουνίρ Πιρμοχάμεντ, το εμβόλιο είναι κατά 95% αποτελεσματικό και λειτουργεί σε όλες τις ηλικίες. Όσον αφορά δε στις παρενέργειές του, είπε πως είναι ήπιες και διαρκούν μόνο για περίπου μία ημέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ το εμβόλιο θα χορηγηθεί σε δυο δόσεις, με 21 μέρες διαφορά η πρώτη από τη δεύτερη. Σύμφωνα με τους Βρετανούς ειδικούς, όσοι κάνουν το εμβόλιο, θα αναπτύξουν ανοσία επτά μέρες μετά τη δεύτερη δόση (άρα 28 μέρες μετά την πρώτη). Επίσης, μερική προστασία από τον κορωνοϊό αναπτύσσεται ήδη από τη 12η ημέρα μετά από την πρώτη δόση.

Ποιοι θα λάβουν πρώτοι το εμβόλιο ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Βρετανίας.

Ποιοι θα κάνουν πρώτοι το εμβόλιο

Ο πρόεδρος της Ενιαίας Επιτροπής Εμβολιασμών Δρ Γουέι Σεν Λιμ είπε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ότι πρόθεση είναι να τηρηθεί η λίστα προτεραιότητας ως προς τους πολίτες που θα εμβολιαστούν πρώτοι.

Το εμβόλιο, σύμφωνα με τη λίστα που έχει καταρτιστεί, θα κάνουν πρώτοι οι ηλικιωμένοι που ζουν σε γηροκομεία και το προσωπικό που εργάζεται στους οίκους ευγηρίας και στη συνέχεια οι άνω των 80 ετών και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό πρώτης γραμμής.

Ο Δρ Λιμ παραδέχθηκε ότι οι ιδιαίτερες συνθήκες ψύξης που απαιτεί το εμβόλιο της Pfizer ίσως δημιουργήσει πρακτικά προβλήματα στη μεταφορά του προς οίκους ευγηρίας, κάτι που σημαίνει ότι ίσως γιατροί και νοσηλευτές να το κάνουν πρώτοι.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share