Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021

Κορωνοϊός: Στις 21 Δεκεμβρίου το άνοιγμα της αγοράς - Διατήρηση των SMS

Όσα είπε ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ

2 Δεκεμβρίου 2020 11:57
Κορωνοϊός: Στις 21 Δεκεμβρίου το άνοιγμα της αγοράς - Διατήρηση των SMS
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Με τον κορωνοϊό να συνεχίζει να "χτυπάει" την Ελλάδα αρκετοί σκέφτονται για το πως θα λειτουργήσει η αγορά μέσα στις γιορτές ενώ παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για παράταση του lockdown μετά τις 7 Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα στις 21 Δεκεμβρίου τοποθετεί χρονικά το άνοιγμα της αγοράς ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ.

«Τις τελευταίες 15 μέρες εφαρμόζουμε καλύτερα τα μέτρα, δηλαδή από τις 17 Νοεμβρίου και μετά. Θεωρώ ότι το άνοιγμα της αγοράς πρέπει να γίνει στις 21 Δεκεμβρίου, αν και σε όλους τους υπολογισμούς που κάνουμε φαίνεται ότι το λιανικό εμπόριο θα μπορούσε να λειτουργήσει με συγκεκριμένους περιορισμούς», τόνισε και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να διατηρηθούν τα SMS «με την έννοια ότι θα πρέπει να υπάρχει αυτοσυγκράτηση και σύνεση».

Για τις 21 Δεκεμβρίου αναμένεται να ανοίξουν οι αγορές σύμφωνα με τον καθηγητή του ΑΠΘ.

Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για τον αριθμό των κρουσμάτων υπογραμμίζοντας ότι «από τις 14 Δεκεμβρίου και μετά περιμένουμε να πέσουμε κάτω από τα 1.000 κρούσματα την ημέρα». Τέλος, ο κ. Σαρηγιάννης δήλωσε ότι αναμένει πλήρη άρση του lockdown, αλλά με αυστηρούς κανόνες, από τη νέα χρόνια σημειώνοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να αυξηθούν τα τεστ για να γίνεται καλύτερη ιχνηλάτηση.

Κορωνοϊός: Απαραίτητη η μείωση του συνωστισμού έξω από τα σχολεία - Αυξημένοι οι αριθμοί των κρουσμάτων

Η κατάσταση του κορωνοϊού στην Ελλάδα τις τελευταίες έχει φέρει τα πάνω κάτω διότι δύσκολα φαίνονται τα πράγματα για την άρση του lockdown αλλά και γενικά για το άνοιγμα των σχολείων, ενώ υπάρχει μεγάλη περίπτωση να γίνει παράταση σε όλα αυτά.

Συγκεκριμένα στο ερώτημα γιατί, παρά τα μέτρα και το lockdown, οι αριθμοί του κορωνοϊού εξακολουθούν να είναι αυξημένοι στη χώρα μας, απάντησε η Αθηνά Λινού, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» και το OPEN TV, αναφέροντας πως ο ιός «πλέον έχει μπει στα σπίτια μας. Ο ιός μεταδίδεται ενδοοικογενειακά» και τόνισε πως θα πρέπει «να έχουμε το νου μας στο παραμικρό σύμπτωμα».

Η Αθηνά Λινού μίλησε για το πιθανό άνοιγμα των σχολείων αλλά και τι αναμένεται να γίνει.

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων και συγκεκριμένα των δημοτικών και αν αυτό πρέπει να γίνει με τα τωρινά δεδομένα, η κυρία Λινού σημείωσε: Όπως είναι σήμερα τα πράγματα, δεν θα μπορούσαν να ανοίξουν. Πρέπει να μειώσουμε τον συνωστισμό έξω από τα σχολεία», ενώ πρότεινε διαφορετικές ώρες προσέλευσης για κάθε τάξη ώστε να μην συγχρωτίζονται μαθητές και γονείς στις εισόδους.

Τέλος, σχετικά με το ζήτημα που έχει προκύψει για τις καταγραφές των κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ και κατά πόσον αυτές αποδίδουν την πραγματικότητα, η κυρία Λινού τόνισε πως δεν πιστεύει ότι αλλοιώθηκαν τα στοιχεία, ωστόσο ανέφερε πως «δεν υπάρχει διαφάνεια στα δεδομένα», εξηγώντας πως δεν δίνονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες, όπως «μια περιγραφή των τεστ ανά περιοχή, ανά ηλικία κλπ.» ή τόσα κρούσματα θετικά από τα πόσα συνολικά, ώστε να γνωρίζουν οι επιστήμονες πού υπάρχει συρροή. «Σε άλλες χώρες αυτό γίνεται κι αναλόγως ανοίγουν και κλείνουν περιοχές», πρόσθεσε και σχολιάζοντας το θέμα των τεστ, είπε: «Τεστ γίνονται λίγα και δεν συνταγογραφούνται».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share