Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

ΗΠΑ: Η "πανδημία" κατέκτησε τη λέξη της χρονιάς για το 2020

Η λέξη που άλλαξε όλο το κόσμο

1 Δεκεμβρίου 2020 07:25
ΗΠΑ: Η
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Με τον κορωνοϊό να συνεχίζει να επηρεάζει όλο τον κόσμο και με τις χώρες να βρίσκονται σε συνεχή μάχη η λέξη πανδημία φαίνεται να "κέρδισε" κάτι για φέτος με αυτό να είναι η λέξη της χρονιάς. Επίσης δείτε τη σημασία της μείωσης του Rt και πως επηρεάζει τα κρούσματα.

Συγκεκριμένα το βραβείο της Λέξης της Χρονιάς 2020 του αμερικανικού λεξικού Merriam-Webster κατάφερε να κερδίσει η προφανής υποψήφια: η πανδημία.

Το λήμμα της λέξης ήταν η κατάληξη περισσότερων αναζητήσεων στο Διαδίκτυο απ’ ό,τι οποιασδήποτε άλλης τη χρονιά που τελειώνει, εξήγησε η συντακτική ομάδα του Merriam-Webster στον ιστότοπο του λεξικού, στα τέλη μιας χρονιάς που η πανδημία του νέου κορωνοϊού στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 1,4 εκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως.

«Μερικές φορές, μια λέξη ορίζει μια εποχή, κι είναι ταιριαστό ότι αυτή την εξαιρετική — και εξαιρετικά δύσκολη — χρονιά, μία και μόνη λέξη ήρθε πολύ γρήγορα στο προσκήνιο», σημειώνεται στο κείμενο.

Το λήμμα αναφέρει ότι «πανδημία», σημαίνει «εκδήλωση ασθένειας σε ευρεία γεωγραφική περιοχή (όπως πολλές χώρες ή ήπειροι) που συνήθως προσβάλλει μεγάλο μέρος του πληθυσμού», θυμίζει η συντακτική ομάδα του λεξικού, επισημαίνοντας τις ελληνικές ρίζες της λέξης, από το παν και την κατάληξη -δημία από τον όρο επιδημία.

Οι αναζητήσεις για τη συγκεκριμένη λέξη απογειώθηκαν την 11η Μαρτίου, όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακήρυξε πανδημία την επιδημία του νέου κορωνοϊού. Εκείνη την ημέρα, οι αναζητήσεις «αυξήθηκαν κατά 115.806% σε σύγκριση με την αντίστοιχη ημέρα του 2019», εξηγεί η συντακτική ομάδα του Merriam-Webster, λεξικού που τυπώνει εκδοτική εταιρεία η οποία ιδρύθηκε το 1831.

Το 2019, Λέξη της Χρονιάς αναδείχθηκε η ουδέτερη αντωνυμία «αυτοί» (they), που χρησιμοποιείται στα αγγλικά για όσους δεν θέλουν να ταυτοποιούνται ούτε ως άνδρες, ούτε ως γυναίκες. Το 2018, Λέξη της Χρονιάς ήταν η «δικαιοσύνη»· το 2017, ο «φεμινισμός».

Κορωνοϊός: Με προσεκτικά βήματα και συγκρατημένη αισιοδοξία προς την έξοδο από το τούνελ

Ο κορωνοϊός συνεχίζει την εξάπλωσή του στην χώρα μας, αλλά τα τελευταία νούμερα που έδωσε ο ΕΟΔΥ, έδωσαν μια χαραμάδα ελπίδας, με την κυβέρνηση να έχει συγκρατημένη αισιοδοξία για έξοδο από το τούνελ της απαγόρευσης κυκλοφορίας, επιχειρώντας προσεκτικά βήματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, τα νέα κρούσματα υποχώρησαν στα 1.044, ενώ ελαφρά μείωση παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες και στους διασωληνωμένους στις ΜΕΘ, που σήμερα ανέρχονται σε 600, έναντι 603 την Κυριακή 29/11/2020. Είναι προφανές, ωστόσο, ότι οι 600 διασωληνωμένοι συνιστούν μεγάλη πίεση για το ΕΣΥ. Επιπλέον, οι 85 νεκροί σε ένα 24ωρο είναι ένας «βαρύς φόρος αίματος» στον φονικό ιό, ως εκ τούτου δεν γίνεται να μιλάμε για άρση του lockdown με τόσα θύματα και διασωληνωμένους.

Το ερώτημα φυσικά παραμένει, τι θα γίνει αν και όταν αρθεί το lockdown. Η επιτροπή για τον κορωνοϊό εξετάζει τα επιδημιολογικά στοιχεία και αναμένεται να αποφανθεί για το ενδεχόμενο άρσης του lockdown ή, για να ακριβολογούμε, για τη χαλάρωση των μέτρων.

«Η επιτροπή θα εισηγηθεί προτάσεις για τυχόν άρση κάποιων μέτρων του lockdown», επισήμανε χαρακτηριστικά η Βάνα Παπαευαγγέλου. Όπως είπε η παιδίατρος-λοιμωξιολόγος, βασικές παράμετροι για την όποια απόφαση είναι η μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού αλλά και η πίεση των ΜΕΘ στα νοσοκομεία της χώρας.

Το πρωί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε κατά το υπουργικό συμβούλιο πως η άρση του lockdown, (το οποίο επισήμως έχει παραταθεί ως τις 7 Δεκεμβρίου), θα κριθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα και όχι με βάση ημερομηνίες.

Γι' αυτό και οι ειδικοί εμφανίζονται ιδιαίτερα προσεκτικοί και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις ημέρες που έρχονται, καθώς θα πρέπει να τηρηθούν ευλαβικά τα μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της παιδιάτρου-λοιμωξιολόγου Βάνας Παπαευαγγέλου, η οποία σημείωσε μεν πως «ο αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε στις περισσότερες από τις περιοχές της χώρας μας», ωστόσο τόνισε πως είναι πλέον εμφανές ότι τα μέτρα δεν τηρήθηκαν από όλους. Όπως είπε, αυτό είναι εμφανές από την κίνηση στους δρόμους.

Η κ. Παπαευαγγέλου επισήμανε επίσης ότι έχουμε αρκετές εβδομάδες ακόμη μπροστά μας. Σημείωσε δε πως θα ήταν ιδεατό αν η σταδιακή άρση των μέτρων συνοδευόταν από μια αλλαγή στη συμπεριφορά μας. «Η παρεΐστικη ζωή που όλοι από εμάς έχουμε συνηθίσει είναι εκτός πραγματικότητας», τόνισε η λοιμωξιολόγος. «Στόχος μας είναι να παραμείνουμε υγιείς σε μια άλλη κανονικότητα», σχολίασε.

«Η ουσία είναι μία. Είναι ώρα ευθύνης για όλους. Είναι ώρα μάχης για όλους και εμείς όλοι στην Πολιτική Προστασία το ξέρουμε και όλοι μαζί, μαζί με τον ΕΟΔΥ, μαζί με το υγειονομικό προσωπικό, μαζί με το υπουργείο Υγείας, όλοι οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής συνεχίζουμε», σημείωσε από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

«Χρειάζεται εξαιρετική προσοχή», σημείωσε από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο καθηγητής τόνισε πως η Αττική έδειξε μείωση στον αριθμό των διαγνώσεων κατά 30%, ενώ για τη Θεσσαλονίκη το αντίστοιχο ποσοστό ήταν της τάξης του 20%. Σήμερα, η πρωτεύουσα κατέγραψε 255 νέα κρούσματα κορωνοϊού, με τη Θεσσαλονίκη να βρίσκεται στα 213.

«Η μείωση στα αστικά κέντρα είναι σαφώς πιο αισθητή σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Το Rt έπεσε κάτω από τη μονάδα στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη», επισήμανε ο κ. Μαγιορκίνης, ο οποίος έσπευσε να διευκρινίσει πως το Rt είναι διαφορετικό με το ιικό φορτίο στις δύο αυτές πόλεις.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε ότι τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σήμερα σε όσα καταγράφονταν στις αρχές Νοεμβρίου, όταν και οι Αρχές αποφάσισαν την εφαρμογή lockdown. «Να τηρήσετε τα μέτρα, να φοράτε τις μάσκες και να αποφεύγετε τις συναντήσεις με άτομα που δεν είστε κάθε μέρα μαζί τους», σημείωσε κλείνοντας ο κ. Μαγιορκίνης.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share