Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Κομισιόν: Τι πρόκειται να αποφασιστεί για την Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου

Αναλυτικά όσα ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων

30 Νοεμβρίου 2020 15:30
Κομισιόν: Τι πρόκειται να αποφασιστεί για την Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο κατά την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων ανέφερε ότι οι ηγέτες των κρατών-μελών θα αποφασίσουν στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούν αναφορικά με την Τουρκία, τονίζοντας ότι "τα πάντα είναι στο τραπέζι". Υπενθυμίζεται ότι τα ξημερώματα της Δευτέρας αποχώρησε για την Αττάλεια το Oruc Reis.

"Έχουμε ξεκινήσει να εργαζόμαστε επάνω στη θετική ατζέντα και την απαραίτητη προετοιμασία και επίσης για τη Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση, τις ενέργειες της Τουρκίας. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα γίνει η επαναξιολόγηση προς ποιες κατευθύνσεις θα προχωρήσουμε αναφορικά με τις σχέσεις μας με την Τουρκία".

"Τα πάντα είναι στο τραπέζι" σημείωσε ο Πίτερ Στάνο και προσέθεσε ότι "έχουμε κάνει τις απαραίτητες προετοιμασίες και θα δούμε την απόφαση των ηγετών των κρατών μελών της ΕΕ, προς ποιες κατευθύνσεις θα προχωρήσουμε με βάση τις ενέργειες και τις ανακοινώσεις της Τουρκίας".

Επιπροσθέτως, ο κ. Στάνο επισήμανε ότι "δεν έχει αλλάξει τίποτα όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα, που σημαίνει ότι οι ηγέτες της ΕΕ και των κρατών-μελών της ΕΕ θα συναντηθούν κατά το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το Δεκέμβριο και θα ξαναδούν εάν η Τουρκία υλοποίησε τις προσδοκίες τους".

Συμπλήρωσε ότι "οι προσδοκίες τους ήταν υπέρ της αποκλιμάκωσης και της δέσμευσης για έναν εποικοδομητικό διάλογο. Δεν θα γίνει επανεξέταση στο πλαίσιο μιας ανακοίνωσης ή στο πλαίσιο μιας ενέργειας, αλλά με βάση τις ενέργειες, τις ανακοινώσεις και τη συμπεριφορά για συγκεκριμένη περίοδο. Όπως είπα το χρονοδιάγραμμα είναι ξεκάθαρο και είναι η Σύνοδος του Δεκεμβρίου".

Τουρκία: Ισόβια σε στρατηγούς και πιλότους για το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά Ερντογάν

Τουρκικό δικαστήριο επέβαλε σήμερα ποινές ισόβιας κάθειρξης σε μερικούς από τους σχεδόν 500 κατηγορουμένους, περιλαμβανομένων στρατηγών και ιπταμένων, οι οποίοι δικάζονταν με κατηγορίες ότι διηύθυναν και πραγματοποίησαν την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 από μια αεροπορική βάση κοντά στην Άγκυρα.

Περισσότεροι από 250 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης που έλαβε χώρα στις 15 Ιουλίου 2016, όταν στρατιωτικοί στασίασαν καταλαμβάνοντας πολεμικά αεροπλάνα, ελικόπτερα και άρματα μάχης και αποπειράθηκαν να πάρουν τον έλεγχο σημαντικών κρατικών θεσμών.

Το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και άλλα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως σε 25 πιλότους αεροπλάνων F-16 επιβλήθηκαν ποινές ισοβίων με επιβαρυντικές περιστάσεις ενώ σε τέσσερις πολίτες επιβλήθηκαν 79 ποινές ισόβιας κάθειρξης στον καθέναν.

Ο πρώην αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας Ακίν Οζτούρκ και άλλοι στην αεροπορική βάση Ακιντζί κοντά στην Άγκυρα κατηγορούνταν ότι διηύθυναν το πραξικόπημα και βομβαρδισμούς κυβερνητικών κτιρίων, περιλαμβανομένου του κοινοβουλίου, καθώς και ότι αποπειράθηκαν να σκοτώσουν τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Η δίκη αυτή είναι η πιο προβεβλημένη από τις δεκάδες διαστικές υποθέσεις εναντίον χιλιάδων ανθρώπων που κατηγορούνται για ανάμιξη στην απόπειρα πραξικοπήματος, για την οποία η Άγκυρα κατηγορεί υποστηρικτές του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που έχει την έδρα του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο 79χρονος ιερρωμένος, ο οποίος ήταν κάποτε σύμμαχος του Ερντογάν και αρνείται οποιονδήποτε ρόλο στην απόπειρα πραξικοπήματος, ήταν ένας από έξι κατηγορουμένους που δικάσθηκαν ερήμην. Συνολικά δικάσθηκαν 475 πρόσωπα, τα 365 από τα οποία είναι προφυλακισμένα.

Με την ευκαιρία διαβάστε τι δήλωσε πρόσφατα ο Ερντογάν: Θα αποκαλύψουμε το δικό μας εμβόλιο για τον κορωνοϊό μέχρι τον Απρίλιο.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share