Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Πότε αναμένεται να γίνει χαλάρωση των μέτρων - Τα πιθανά σενάρια

Όσα είπε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας

30 Νοεμβρίου 2020 09:29
Κορωνοϊός: Πότε αναμένεται να γίνει χαλάρωση των μέτρων - Τα πιθανά σενάρια
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Με τα Χριστούγεννα να πλησιάζουν όλο και περισσότερα τα σενάρια για την άρση του lockdown στις 7 Δεκεμβρίου δεν φαίνονται θετικά διότι σύμφωνα με ειδικούς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γίνει μία παράταση.

Σχετικά με την εστίαση υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην ανοίξει με την άρση του lockdown όπου και έκανε την εκτίμηση του και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας.

Συγκεκριμένα δήλωσε στον ΑΝΤ1 και στην πρωινή εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα" ότι «η εκτίμησή μου είναι πως δεν ανοίξει τίποτα στις 7 του μηνός. Ούτε τα σχολεία. Μακάρι να υπάρχει γρήγορη αποκλιμάκωση αλλά με τα τωρινά δεδομένα δεν το πιστεύω».

Ο κ. Σύψας τόνισε πως τα κρούσματα παρουσιάζουν μία σημαντική μείωση το τελευταίο διάστημα, ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο και με τους διασωληνωμένους και γι’ αυτό, θεωρεί, πως πρέπει να συνεχιστούν τα μέτρα.

«Χριστούγεννα θα κάνουμε και του χρόνου, δεν χάθηκε ο κόσμος. Υπάρχει μια διαφορά φάσης ανάμεσα στη πτώση κρουσμάτων και την αντίστοιχη σε διασωληνωμένους και θανάτους. Όταν θα υπάρχει κι εκεί μια ανάλογη πτώση, τότε θα μπορέσουμε να αρχίσουμε να μιλάμε για κάποια χαλάρωση των μέτρων», σημείωσε.

Ειδικά για το λιανεμπόριο είπε ότι «βλέπω ανέφικτο να ανοίξει άμεσα» καθώς προειδοποίησε ότι «θα υπάρξει συνωστισμός και διασπορά που σε 15 μέρες θα δώσει πάλι κρούσματα».

«Όσο πιο κοντά στην γιορτινή περίοδο ανοίξουμε, τόσο το καλύτερο» κατέληξε ο κ. Σύψας χαρακτηρίζοντας «σημείο υπερμετάδοσης» την εστίαση για τον κορωνοϊό. «Το είδαμε το καλοκαίρι στα νησιά ή σε γυμναστήρια. Θα είναι πάντως το τελευταίο βήμα που θα γίνει στο άνοιγμα, αν θα το επιτρέψουν οι συνθήκες», ανέφερε ο κ. Σύψας.

Δείτε αναλυτικά όσα είπε

Κορωνοϊός - Δήλωση σοκ: Να μην ανοίξουν τα σχολεία πριν τον Ιανουάριο

Μπορεί τα κρούσματα του κορωνοϊού να μειώνονται και να αναμένεται να γίνει η άρση του lockdown στις 7 Δεκεμβρίου όμως κάποιοι ειδικοί θεωρούν ότι πρέπει να γίνει παράταση των μέτρων και την περίοδο των Χριστουγέννων για να αποφύγουμε τα χειρότερα.

Συγκεκριμένα η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξουμε 7 Δεκέμβρη» εξηγώντας ότι ο αριθμός των κρουσμάτων και των νοσηλευομένων με κορωνοϊό παραμένει υψηλός και σίγουρα ένα μέρος τους θα διασωληνωθεί.

Έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας, είπε, «και σίγουρα 10 ημέρες». Το ασφαλές θα είναι γύρω στα 500 κρούσματα και οι διασωληνωμένοι σε διψήφιο αριθμό.

Εξέφρασε την άποψη ότι τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν τον Ιανουάριο μετά τις γιορτές σημειώνοντας ότι οι ημέρες είναι πολύ λίγες. Όπως είπε αν και τα παιδιά δεν μεταδίδουν το πρόβλημα εστιάζεται σε γονείς, παππούδες και γιαγιάδες που θα κυκλοφορήσουν για να πάνε να πάρουν τα παιδιά από το σχολείο, κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποφευχθεί.

Τόνισε ότι με βάση τα στοιχεία των τελευταίων ημερών και όχι της Κυριακής όπου τα τεστ που έγιναν ήταν λιγότερα, υπάρχει μια μείωση μικρή και σταδιακή που πρέπει οι επιστήμονες να παρακολουθήσουν όλη την επόμενη εβδομάδα. Τέλος η κ. Παγώνη είπε επίσης ότι και μετά το άνοιγμα της αγοράς χρειάζεται προσοχή γιατί μπορεί να δούμε τις επιπτώσεις το επόμενο 15νθήμερο.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share