Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2021

Κορωνοϊός: Πότε αναμένεται να ανοίξει η εστίαση

Όσα είπε ο καθηγητής Γενετικής του πανεπιστημίου της Γενεύης

30 Νοεμβρίου 2020 08:49
Κορωνοϊός: Πότε αναμένεται να ανοίξει η εστίαση
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το Σαββατοκύριακο μπορεί να υπήρξε μία μείωση των κρουσμάτων κορωνοϊού αλλά κανείς δεν γνωρίζει αν όντως θα γίνει άρση του lockdown στις 7 Δεκεμβρίου ή θα γίνει και άλλη παράταση με πολλούς ειδικούς να να συνιστούν να παραταθεί μέχρι τα Χριστούγεννα.

Ένα ακόμη θέμα είναι το πότε θα ανοίξει η εστίαση και πως θα γίνει αυτό και ειδικά τώρα που πλησιάζουν τα Χριστούγεννα με τον καθηγητή Γενετικής του πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλη Δερμιτζάκη να τονίζει ότι «εάν η μείωση των κρουσμάτων επιταχυνθεί γύρω στις 15 Δεκεμβρίου ή και νωρίτερα μπορεί να είμαστε γύρω στα 500 ή και λιγότερα κρούσματα. Αν είμαστε εκεί δεν υπάρχει λόγος να μην ανοίξουν τα μαγαζιά».

Μιλώντας στο MEGA ο καθηγητής Γενετικής του πανεπιστημίου της Γενεύης τόνισε πώς «δεν υπάρχει δικαιολογία μετά από τόση ενημέρωση που έχει υπάρξει γύρω από τον κορωνοϊό να μην τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας».

Ο Μανώλης Δερμιτζάκης τόνισε ότι η εστίαση θα ανοίξει μόνο να γίνει μείωση των κρουσμάτων.

Θέλοντας, δε, να τονίσει την ανάγκη εφαρμογής των μέτρων ειδικά στις μικρές κοινωνίες είπε ότι «δεν χρειάζεται να φτάσει κάποιος συγγενής ή φίλος στη ΜΕΘ και να διασωληνωθεί, προκειμένου να πιστέψουμε ότι τα πράγματα είναι σοβαρά και να πράξουμε αναλόγως».

Όσον αφορά στην μικρή μείωση που σημειώθηκε το Σαββατοκύριακο στον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα και κατά πόσο αυτή μας επιτρέπει να μιλάμε για άνοιγμα της αγοράς ενόψει Χριστουγέννων, ο κ. Δερμιτζάκης επεσήμανε πως αν και πρόκειται για μία σημαντική μείωση οι επόμενες μέρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες.

«Οι επόμενες 10 μέρες είναι περίοδος αναμονής. Οι πρώτες μέρες είναι πάντα με μικρότερο ρυθμό μείωσης, ενώ όσο περνάνε οι μέρες στο lockdown, ο ρυθμός αυτός θα επιταχύνεται», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δερμιτζάκης.

Ερωτηθείς, τέλος, για την πιθανότητα ενός τρίτου κύματος κορωνοϊού, ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε πως αυτό εξαρτάται από τη συμπεριφορά των πολιτών απέναντι στην πανδημία, επισημαίνοντας πως εάν η κοινωνία συμμορφωθεί απέναντι στα μέτρα προστασίας δεν έχουμε λόγο να φοβόμαστε.

Δείτε αναλυτικά όσα είπε:

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share