Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Σεληνιακή άλως: Το φεγγάρι «καλύπτεται» από ένα φωτεινό στεφάνι - Ένα μοναδικό φαινόμενο (photo-video)

Εντυπωσιακές εικόνες

29 Νοεμβρίου 2020 13:15
Σεληνιακή άλως: Το φεγγάρι «καλύπτεται» από ένα φωτεινό στεφάνι - Ένα μοναδικό φαινόμενο (photo-video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Ένα εντυπωσιακό φαινόμενο είχαν την ευκαιρία να δουν χθες το βράδυ, όσοι κοίταξαν τον ουρανό και το φεγγάρι. Επίσης, εντυπωσιακές εικόνες μας είχε χαρίσει το “φεγγάρι του κόκκινου ελαφιού”, δηλαδή η πανσέληνος του Ιουλίου.

Το φεγγάρι καλυπτόταν από ένα φωτεινό στεφάνι δημιουργώντας μια εντυπωσιακή εικόνα. Στη Μετεωρολογία, Άλως ονομάζεται το οπτικό φαινόμενο που προκαλείται από τη διάθλαση και ανάκλαση του ηλιακού ή σεληνιακού φωτός πάνω στους παγοκρυστάλλους των νεφών. Συνεπώς απαντώνται δύο είδη άλω, οι ηλιακές και οι σεληνιακές. Επειδή βασική προϋπόθεση είναι η ύπαρξη παγοκρυστάλλων, τα νέφη που μπορούν να προκαλέσουν το φαινόμενο αυτό βρίσκονται σε ύψος πάνω από 6.000μ. Τέτοια νέφη είναι τα λεγόμενα ανώτερα ή θυσανοστρώματα (Cirrostratus).

Με τον όρο «άλως» παρατηρούνται πολλά φαινόμενα ατελή, κύρια όμως εικόνα της άλω είναι εκείνη που παρατηρείται ως μέγας κύκλος σε απόσταση (ακτίνα) 22° έως 46° από το κέντρο της πηγής (Ηλίου ή Σελήνης). Στη πρώτη περίπτωση ο κύκλος έχει χρώμα λευκό, όταν όμως είναι έντονο το φαινόμενο το εσωτερικό είναι ερυθρό με διάφορες χρωματικές ζώνες (πορτοκαλί, κίτρινη και σπανίως πράσινη) προς το εσωτερικό. Πολύ σπάνια παρατηρείται και κυανή εξωτερική άλως.

Το μέρος του Ουρανού που περικλείει η άλως είναι πάντα ασθενέστερα φωτιζόμενο σε σχέση με την υπόλοιπη έκταση. Στη περίπτωση της ακτίνας των 46° οι παραπάνω χρωματισμοί είναι έντονα ευδιάκριτοι. Αλλά συνήθως η άλως αυτή δεν διακρίνεται ολόκληρη, παρά μόνο μέρος της πάνω από τον ορίζοντα. Σε σπάνια περίπτωση απέχει 90°, οπότε και παρατηρούνται δύο τόξα.

Φαντάζεστε το φεγγάρι να έπεφτε στη Γη; Δείτε το απoτέλεσμα! (Video)

Φαντάζεστε το φεγγάρι να έπεφτε στη Γη; To βίντεο δίνει την απάντηση. Έτσι θα είναι η Γη αν εξαφανιστούν όλοι οι άνθρωποι! (Video)

Η σελήνη χτυπά ακριβώς στη χώρα μας και τα αποτελέσματα είναι τρομαχτικά! Ευτυχώς με τους νόμους της φυσικής το φεγγάρι δεν μπορεί να πέσει στη Γη. Τι θα συνέβαινε όμως αν μπορούσε να γίνει αυτή τη σύγκρουση;

Το βίντεο μας δίνει μια εικόνα και για κακή μας τύχη δείχνει τη Σελήνη να χτυπά ακριβώς στην Ελλάδα.

Τα αποτελέσματα είναι τρομακτικά και με λίγα λόγια η ζωή από τον πλανήτη μας θα εξαφανιζόταν άμεσα.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share