Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Αποφασίζει ο Μητσοτάκης για την επόμενη παράταση - Θεωρία πως… εμείς δημιουργήσαμε τον ιό

Πού στηρίζονται όσα αναφέρουν Κινέζοι ερευνητές;

28 Νοεμβρίου 2020 00:44
Κορωνοϊός: Αποφασίζει ο Μητσοτάκης για την επόμενη παράταση - Θεωρία πως… εμείς δημιουργήσαμε τον ιό
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ο κορωνοϊός συνεχίζει την εξάπλωσή του στην χώρα μας, με ουκ ολίγες περιοχές να βρίσκονται στο «κόκκινο» και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αποφασίζει σύντομα το αν θα υπάρξει επόμενη παράταση του απαγορευτικού, την ίδια στιγμή που αναπτύσσεται από Κινέζους θεωρία πως… εμείς δημιουργήσαμε τον ιό.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, από την κυβέρνηση εκτιμούν πως απέχουμε ακόμη αρκετά από την άρση του lockdown, κάτι που δεν φαίνεται να είναι εφικτό πριν από τις 14 Δεκεμβρίου.

Όπως έχει γίνει γνωστό και νωρίτερα μέσα στην ημέρα, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να εξετάζει lockdown «δύο ταχυτήτων», αλλά προσανατολίζεται σε ενιαίο άνοιγμα της χώρας.

Φυσικά, εκείνο που θα κρίνει την όποια απόφαση είναι η επιδημιολογική εικόνα, δηλαδή ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού και η πίεση του συστήματος υγείας.

Άλλωστε, στη σημερινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, η λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε πως ναι μεν παρατηρείται υποχώρηση των νέων κρουσμάτων, όχι όμως στον βαθμό που επιθυμούσαν οι ειδικοί.

Την ίδια ώρα, η επιτροπή για τον κορωνοϊό εκτιμά πως η έντονη πίεση στις ΜΕΘ θα εξακολουθήσει τόσο την επόμενη εβδομάδα όσο και πέραν αυτής.

Σε κάθε περίπτωση, οι οριστικές αποφάσεις για το lockdown θα ληφθούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, όταν και θα εκπνεύσει η πρώτη παράταση που ανακοινώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα.

«Ινδία ή Ελλάδα η πηγή του κακού»

Η φυλογενετική ανάλυση που έχει υποβληθεί για δημοσίευση στην επιθεώρηση The Lancet υποδεικνύει ότι πηγή του κακού ήταν κάποια άλλη χώρα, πιθανώς η Ινδία ή ακόμα και η Ελλάδα.

H ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι ο κορωνοϊός είναι πιθανό να μεταδόθηκε για πρώτη φορά στον άνθρωπο το καλοκαίρι του 2019, όταν η Ινδία και το Παγιστάν επλήγησαν από παρατεταμένο καύσωνα.

«Η έλλειψη νερού ανάγκασε άγρια ζώα όπως οι πίθηκοι να επιδίδονται σε θανάσιμες μάχες για το νερό, και σίγουρα θα είχε αυξήσει την πιθανότητα αλληλεπίδρασης ανάμεσα στον άνθρωπο και τα ζώα» γράφουν οι ερευνητές της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, του Πανεπιστημίου Φουντάν της Σαγκάης και του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν.

«Εικάζουμε ότι η μετάδοση του SARS-CoV-2 [στον άνθρωπο] μπορεί να σχετίζεται με αυτό το ασυνήθιστο κύμα καύσωνα» αναφέρουν.

Στην προσπάθειά τους να ιχνηλατήσουν την αρχή της πανδημίας, οι τρεις Κινέζοι ερευνητές εξέτασαν τις μεταλλάξεις που έχουν καταγραφεί στον ιό μέχρι σήμερα. Το γενετικό υλικό των ιών ή οποιουδήποτε οργανισμού συσσωρεύει τυχαίες μεταλλάξεις με σχετικά σταθερό ρυθμό, κάτι που επιτρέπει στους γενετιστές να ιχνηλατούν την εξελικτική πορεία κάθε είδους.

Σύμφωνα με τη λογική της λεγόμενης φυλογενετικής ανάλυσης, το στέλεχος του κοροναϊού που εμφανίζει τις λιγότερες μεταλλάξεις πρέπει να είναι και το παλαιότερο.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η ανάλυση διαψεύδει τη θεωρία ότι ο ιός πρωτοεμφανίστηκε στην κινεζική πόλη του Γουχάν, και προτείνουν οκτώ άλλες χώρες ως πηγή της πανδημίας: Μπαγκλαντές, Ινδία, Ιταλία, ΗΠΑ, Ελλάδα, Αυστραλία, Τσεχία, Ρωσία και Σερβία.

Από τις χώρες αυτές, η Ινδία και το Μπαγκλαντές εμφανίζονται ως επικρατέστεροι υποψήφιοι. Το γεγονός ότι οι δύο ασιατικές χώρες έχουν ανεπαρκή συστήματα υγείας ίσως επέτρεψε στον κοροναϊό να εξαπλωθεί σιωπηλά και να φτάσει στην Κίνα, πιθανώς μέσω Ευρώπης.

«Από αυτή την άποψη, η επιδημία Covid-19 ήταν αναπόφευκτη, και η επιδημία της Γουχάν είναι μόνο ένα μέρος της» γράφουν οι τρεις ερευνητές.

Η μελέτη έχει υποβληθεί στο The Lancet, ακόμα όμως δεν έχει περάσει από ανεξάρτητο έλεγχο. Και οι ειδικοί που κλήθηκαν να σχολιάσουν την έρευνα εμφανίστηκαν μάλλον δύσπιστοι.

Ο Ντέιβιντ Ρόμπερτσον, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, έκανε λόγο για «σοβαρά λάθη» σχολιάζοντας το θέμα στην Daily Mail. «Η προσέγγιση των συντακτών της μελέτης στην αναγνώριση των ΄λιγότερο μεταλλαγμένων’ ιικών αλληλουχιών […] είναι εγγενώς εσφαλμένη» είπε στην εφημερίδα.

«Οι συγγραφείς έχουν επίσης αγνοήσει τα εκτενή επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία δείχνουν ξεκάθαρα ότι ο ιός πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα» δήλωσε, για να προσθέσει πως «η δημοσίευση αυτή δεν προσθέτει τίποτα στις γνώσεις μας για τον SARS-CoV-2».

Επιφυλάξεις εξέφρασε και ο Μαρκ Σούτσαρντ, ειδικός του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια που σχολίασε την είδηση στην εφημερίδα South China Morning Post: «Η επιλογή της ιικής αλληλουχίας που δείχνει να φέρει τον ελάχιστο αριθμό διαφορών σε μια αυθαίρετη συλλογή είναι απίθανο να καταδείξει τον προγονικό ιό» είπε.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share