Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021

Κορωνοϊός: Γρίφος η άρση των μέτρων - Αυτοί οι τομείς έχουν προτεραιότητα

Αυτά είναι τα σενάρια για τα βήματα προς την έξοδο από το απαγορευτικό

27 Νοεμβρίου 2020 01:04
Κορωνοϊός: Γρίφος η άρση των μέτρων - Αυτοί οι τομείς έχουν προτεραιότητα
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Σε γρίφο έχει εξελιχθεί το ζήτημα της άρσης των μέτρων του κορωνοϊού, μετά και τις τελευταίες ανακοινώσεις για τα κρούσματα, τους θανάτους και τους διασωληνωμένους, με ορισμένους τομείς να έχουν προτεραιότητα.

Την ίδια ώρα η Ευρώπη αίρει διστακτικά κάποιους περιορισμούς, σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί ο ιός και να κερδηθεί ο χρόνος μέχρι την έναρξη των μαζικών εμβολιασμών. Αλλωστε και ο ΠΟΥ προειδοποιεί για άνοιγμα με προσοχή χωρίς συνωστισμούς τα Χριστούγεννα.

Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν εισηγήσεις προς την κυβέρνηση να υπάρξει και νέα παράταση του lockdown ως τις 21 Δεκεμβρίου, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος ενός τρίτου κύματος της πανδημίας.

Πρώτα τα σχολεία, το lockdown συνεχίζεται

Σε κάθε περίπτωση, τα σχολεία είναι εκείνα που φαίνεται πως θα επαναλειτουργήσουν πρώτα, σύμφωνα με όσα δήλωσε νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός συνομίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης με μαθητές του Δημοτικού, στους οποίους τόνισε πως τα σχολεία θα είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν. «Λίγη υπομονή θα κάνετε ακόμα και πιστεύω ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε καλύτερες ειδήσεις να σας πούμε», ανέφερε.

Ωστόσο, η δύσκολη εξίσωση στην διαδικασία άρσης των μέτρων είναι η εστίαση.«Καμία ημερομηνία δεν είναι δεδομένη», σημειώνουν αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης και προσθέτουν ότι στόχος είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και ταυτόχρονα η στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που πλήττονται.

Η (σχεδόν προεξοφλημένη) παράταση ανακοινώθηκε το πρωί της Πέμπτης με τον πιο επίσημο τρόπο, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, ο οποίος και γνωστοποίησε την ισχύ όλων των μέτρων που ισχύουν για τον κορωνοϊό ως και τις 7 Δεκεμβρίου.

Ο κ. Πέτσας χαρακτήρισε επιβεβλημένη την απόφαση, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο σε ορισμένες περιοχές είναι υψηλό. Πηγή ανησυχίας, όπως είπε, αποτελούν επτά περιοχές που εμφανίζουν πολύ υψηλά κρούσματα σε σχέση με τον πληθυσμό τους. Αυτές είναι η Θεσσαλονίκη, οι Σέρρες, η Πάτρα, η Λάρισα, η Μαγνησία, η Αιτωλοακαρνανία και η Λέσβος.

Η εικόνα αυτή επιβεβαιώθηκε και από τον γεωγραφικό χάρτη κατανομής κρουσμάτων του ΕΟΔΥ, στον οποίο πέραν της Θεσσαλονίκης που κατέγραψε 562 νέες μολύνσεις, τόσο η Λάρισα (115), όσο και η Πιερία (113) παρέμειναν σε τριψήφιο αριθμό διαγνώσεων.

«Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα ανακοινώσει τα επόμενα βήματα όταν έχει περισσότερα δεδομένα για την πορεία της πανδημίας», δήλωσε επίσης ο Στέλιος Πέτσας.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share