Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Πρώτη αεροδιακομιδή: Από λεπτό σε λεπτό η μεταφορά των τριών ασθενών με κορωνοϊό στην Αθήνα

Στο αεροδρόμιο της Χρυσούπολης το C-130 οι ασθενείς έχουν παραλειφθεί και αναμένουν τις οδηγίες του ΕΚΑΒ για την αναχώρηση

26 Νοεμβρίου 2020 14:02
Πρώτη αεροδιακομιδή: Από λεπτό σε λεπτό η μεταφορά των τριών ασθενών με κορωνοϊό στην Αθήνα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στο αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» της Χρυσούπολης βρίσκεται το αεροσκάφος C-130, το οποίο αναχώρησε από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας το πρωί της Πέμπτης, με σκοπό να πραγματοποιήσει την πρώτη αεροδιακομιδή ασθενών με κορωνοϊό από το νοσοκομείο της Καβάλας.

Το αεροσκάφος έχει παραλάβει τους τρεις ασθενείς, για τους οποίους διατάχθηκε η αεροδιακομιδή, οι οποίοι είναι ηλικίας από 75 έως 76 ετών και θα μεταφερθούν στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Σωτηρία» και «Αττικόν».

Για την αναχώρηση του C-130, αναμένονται οι ακριβείς οδηγίες και τελικές εντολές του ΕΚΑΒ, γιατροί του οποίου θα συνοδεύσουν τους ασθενείς μέχρι τα νοσοκομεία εισαγωγής τους. Την επιχείρηση αεροδιακομιδής συντονίζουν ο πρόεδρος του ΈΚΑΒ κ. Νίκος Παπαευσταθίου και ο διευθυντής ιατρικών υπηρεσιών του Κέντρου, κ. Πύρρος Δημήτρης.

Οι ασθενείς είναι από τη Δράμα, αλλά λόγω μεγάλης επιβάρυνσης του νοσοκομείου είχαν διακομιστεί στο νοσοκομείο Καβάλας, καθώς στη Δράμα νοσηλεύονται 125 ασθενείς σε απλές κλίνες και άλλοι 12 σε ΜΕΘ.

Πρόκειται για την πρώτη αεροδιακομιδή στην ηπειρωτική χώρα και κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της επιδημίας. Η διακομιδή κρίθηκε αναγκαία, επειδή δεν υπάρχει διαθέσιμο κρεβάτι ΜΕΘ.

Οι διακομιδες του προηγούμενου διαστήματος, ιδίως του καλοκαιριού, θεωρούνταν δεδομένες και αναμενόμενες, διότι οι νησιωτικές περιοχές δεν διέθεταν τις απαραίτητες υποδομές για τη νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό. Ωστόσο θετική στον κορωνοϊό βρέθηκε σήμερα και μια γιατρός από το νοσοκομείο της Λαμίας, με αποτέλεσμα να κλείσουν τα χειρουργεία.

Κατά την ενημέρωση των συντακτών από τον Στέλιο Πέτσα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ερώτημα για το αν η κυβέρνηση σχεδιάζει επίταξη ιδιωτικών κλινικών και στην Αθήνα, ο ίδιος απαντησε ότι «αν χρειαστεί στον σχεδιασμό μας είναι και η επίταξη, εφ' όσον είναι απαραίτητο», και πρόσθεσε ότι «γενικά αντιμετωπίζουμε την χώρα σαν μία υγειονομική περιφέρεια για να κερδίσουμε την μάχη σε όλα τα μέτωπα».

Κορωνοϊός: Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Δράμα

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, υπογράμμισε ότι «δυστυχώς, η κατάσταση στη Δράμα είναι τραγική, η μπάλα χάθηκε, για να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας, ενώ έχουν συμβεί εγκληματικές αμέλειες, αφού στις κλινικές έχουν αναμειχθεί ασθενείς που νοσούν με COVID-19, με άλλους ασθενείς που πάσχουν από άλλα νοσήματα».

Επίσης, τρεις νέοι σε ηλικία διασωληνωμένοι ασθενείς με κορωνοϊό από το νοσοκομείο της Δράμας, βρίσκονται αυτή την στιγμή στο νοσοκομείο της Καβάλας σε ΜΑΦ και αναμένουν το αεροπλάνο του Στρατού προκειμένου να αεροδιακομισθούν στην Αττική, και από εκεί σε διαθέσιμη ΜΕΘ.

Δυστυχώς στη Βόρεια Ελλάδα, δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμες κλίνες Εντατικής Θεραπείας, καταλήγει ο κ. Γιαννάκος.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share