Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Απεβίωσε η παρουσιάστρια Σάσα Μανέττα

Θρήνος...

26 Νοεμβρίου 2020 13:48
Απεβίωσε η παρουσιάστρια Σάσα Μανέττα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Θρηνεί ο καλλιτεχνικός κόσμος για ακόμη μία φορά διότι "έφυγε" από τη ζωή η παρουσιάστρια, στιχουργός και συγγραφές Σάσα Μανέττα. Επίσης ένας ακόμη θάνατος σημειώθηκε στον καλλιτεχνικό κόσμο όπου απεβίωσε η Εύα Κοταμανίδου.

Πρόκειται για μία από τις πιο χαρακτηριστικές παρουσίες της ελληνικής τηλεόρασης στα πρώτα ένδοξα χρόνια της, ενώ παράλληλα υπήρξε και στιχουργός πολλών αγαπημένων τραγουδιών. Μάλιστα, η κ. Μανέττα ήταν και η πρώτη παρουσιάστρια της ΥΕΝΕΔ τη δεκαετία του '80.

Ποια ήταν η Σάσα Μανέττα

Η Σάσα Μανέττα γεννήθηκε στη Νίκαια Πειραιώς. Ήταν κόρη του δημοσιογράφου, συγγραφέα και ερευνητή Τάκη Μανέττα και της Βαρβάρας Βιζυηνού, ανιψιάς του ποιητή Γεωργίου Βιζυηνού. Αφότου τελείωσε το Λύκειο, σπούδασε Σκηνογραφία στη Δραματική Σχολή Σταυράκου και Υποκριτική στη Σχολή Θεοδοσιάδη. Συμμετείχε, με πρωταγωνιστικό ρόλο, στη θεατρική παράσταση "Φωνάζει ο κλέφτης" του Δημήτρη Ψαθά, με τον Μίμη Φωτόπουλο.

Μετά από εξετάσεις προσλήφθηκε στην ΕΙΡ (Κρατική Τηλεόραση) ως παρουσιάστρια και αργότερα ανέλαβε και τη διεύθυνση πολιτιστικών εκπομπών. Παράλληλα ασχολήθηκε με τη στιχουργική, γράφοντας περίπου 250 τραγούδια σε δίσκους, πολλά από τα οποία είναι γνωστές επιτυχίες. Βραβεύτηκε έξι φορές στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, τρεις παίρνοντας το Α' Βραβείο.

Η Σάσα Μανέττα είχε εκδώσει ένα βιβλίο ποιημάτων με τίτλο "Ο άλλος δίδυμος" (Γραμμή, 1982), το οποίο βραβεύτηκε με έπαινο και χρηματικό ποσό από το ΥΠΠΟ, το "Μοναξιά είναι...", με σκίτσα και πεζό λόγο (εκδόσεις Όμβρος), τη νουβέλα "Ο πρίγκιπας με το σκισμένο τζιν" (εκδόσεις Ωκεανίδα), και το μυθιστόρημα ""Με διαβατήριο το ψέμα" (εκδόσεις Εντύποις).

Θλίψη: Πέθανε ο δημοσιογράφος Σπύρος Παγκάς

Έφυγε σήμερα τα ξημερώματα από τη ζωή, σε ηλικία 74 ετών, ο δημοσιογράφος και τέως διευθυντής της εφημερίδας «Ροδιακής» και για αρκετά χρόνια συνεργάτης της ΕΡΤ Νοτίου Αιγαίου Σπύρος Παγκάς. Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας. Στη θλίψη βυθίστηκε και ο καλλιτεχνικός κόσμος, αφού έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 75 ετών η συγγραφέας Κάλη Καρατζά.

Ο Σπύρος Παγκάς, σύμφωνα με το αφιέρωμα της εφημερίδας «Η ΡΟΔΙΑΚΗ» πάλεψε σκληρά τα τελευταία χρόνια με προβλήματα υγείας, που αντιμετώπισε αλλά δυστυχώς, έχασε την πιο κρίσιμη μάχη, μετά από πολυήμερη νοσηλεία στο Νοσοκομείο της Ρόδου.

Ξεκίνησε στη «ΡΟΔΙΑΚΗ» το 1963, δημοσιεύοντας τα πρώτα του άρθρα ως μαθητής. Εργάστηκε αρχικά ως αθλητικογράφος. Πέρασε απ’ όλα τα στάδια και τους τομείς του μάχιμου ρεπορτάζ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης για δύο σχεδόν δεκαετίες, ενώ ανέλαβε τη διεύθυνση της εφημερίδας από τον Θανάση Μαρασιώτη το 2005 και την παρέδωσε το 2013 στον Λουκά Μαστή, μετά την πλήρη συνταξιοδότησή του. Εργάστηκε παράλληλα επί σειρά ετών και στην εβδομαδιαία εφημερίδα, «Η Γνώμη.»

Στην περίοδο των αντιαμερικανικών γεγονότων, που ξέσπασαν στο νησί μας τον Μάιο του 1976, ο Σπύρος Παγκάς, πήρε μέρος ενεργά μαζί με τους χιλιάδες Ροδίτες και Ροδίτισσες στις πορείες διαμαρτυρίας, που έγιναν. Συνελήφθη μαζί με δεκάδες άλλους αγωνιστές και παραπέμφθηκε στο δικαστήριο ως υποκινητής των διαδηλώσεων, και με τις κατηγορίες, της απείθειας και αντίστασης κατά των αρχών.

Γεννήθηκε στη Ρόδο στις 14 Σεπτεμβρίου του 1947. Αποφοίτησε από το Βενετόκλειο Γυμνάσιο, στο οποίο διετέλεσε πρόεδρος του Μαθητικού Συμβουλίου στη συνέχεια φοίτησε για πέντε συνεχή χρόνια στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Μπολόνιας. Διετέλεσε επί σειρά ετών μέλος του Δ.Σ. του αθλητικού συλλόγου «Διαγόρας», ιδρυτικό μέλος και γενικός γραμματέας του αθλητικού ομίλου «Κολοσσός», πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής Καλαθοσφαίρισης ενώ συμμετείχε σε πολλές άλλες τοπικές οργανώσεις κοινωνικού κυρίως χαρακτήρα.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share