Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Πρώτη αεροδιακομιδή ασθενών με κορωνοϊό από Δράμα σε Αθήνα με C-130

Ασφυκτική πίεση στις ΜΕΘ

26 Νοεμβρίου 2020 10:43
Πρώτη αεροδιακομιδή ασθενών με κορωνοϊό από Δράμα σε Αθήνα με C-130
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αναχώρησε το πρωί της Πέμπτης, από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας αεροσκάφος C130, με προορισμό την Καβάλα, από όπου θα παραλάβει τρεις ασθενείς από τη Δράμα, που νοσηλεύονται με κορωνοϊό και θα τους μεταφέρει στην Αθήνα.

Οι ασθενείς είναι από τη Δράμα, αλλά λόγω μεγάλης επιβάρυνσης του νοσοκομείου είχαν διακομιστεί στο νοσοκομείο Καβάλας, καθώς στη Δράμα νοσηλεύονται 125 ασθενείς σε απλές κλίνες και άλλοι 12 σε ΜΕΘ.

Το αεροσκάφος έχει τη δυνατότητα μεταφοράς τριών ασθενών, που θα συνοδεύονται από γιατρούς του ΕΚΑΒ και οι οποίοι θα έχουν την εύθυνη μέχρι ο ασθενής να εισαχθεί σε νοσοκομείο της Αττικής.

Οι ασθενείς είναι από 75 έως 76 ετών και θα διακομιστούν στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Αττικόν» και «Σωτηρία». Την επιχείρηση αεροδιακομιδής συντονίζουν ο πρόεδρος του ΈΚΑΒ κ. Νίκος Παπαευσταθίου και ο διευθυντής ιατρικών υπηρεσιών του Κέντρου, κ. Πύρρος Δημήτρης.

Πρόκειται για την πρώτη αεροδιακομιδή στην ηπειρωτική χώρα και κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της επιδημίας. Η διακομιδή κρίθηκε αναγκαία, επειδή δεν υπάρχει διαθέσιμο κρεβάτι ΜΕΘ.

Οι διακομιδες του προηγούμενου διαστήματος, ιδίως του καλοκαιριού, θεωρούνταν δεδομένες και αναμενόμενες, διότι οι νησιωτικές περιοχές δεν διέθεταν τις απαραίτητες υποδομές για τη νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό.

Πίεση στις ΜΕΘ

Συνολικά, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ, 597 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών.

Οι 170 (28,5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 81,6%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Παράλληλα, 505 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Την ίδια ώρα, οι κλίνες ΜΕΘ φτάνουν σε πληρότητα 99% σε επιβαρυμένες περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, ασφυκτική είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία στις Περιφέρειες της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, λόγω της εκθετικής αύξησης που παρατηρείται στις εισαγωγές νέων κρουσμάτων κορωνοϊού.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, «στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας οι εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό αυξάνονται. Τη Δευτέρα εισήχθησαν περισσότεροι ασθενείς από προηγούμενες ημέρες. ΜΕΘ δεν υπάρχει ούτε για δείγμα. Αδειάζει κρεβάτι και γεμίζει αμέσως».

Στη Θεσσαλονίκη η εικόνα είναι αντίστοιχη: Στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης που εφημέρευε χθες το βράδυ, δεν φαίνεται να υπάρχει αισθητή κάμψη στις εισαγωγές περιστατικών κορωνοϊού.

Τα τελευταία στοιχεία

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Τετάρτη 2.152 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων έξι εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 97.288, εκ των οποίων το 53,2% άνδρες.

Τα 4.849 (5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 25.291 (26%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share