Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Οι γιατροί - βουλευτές που μπαίνουν στην υπηρεσία του ΕΣΥ

Διαβάστε αναλυτικά ποιοι είναι

24 Νοεμβρίου 2020 18:35
Κορωνοϊός: Οι γιατροί - βουλευτές που μπαίνουν στην υπηρεσία του ΕΣΥ
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πολλά μέλη του Κοινοβουλίου, που ανήκουν στην ιατρική κοινότητα, εκδήλωσαν τη βούλησή τους να ενταχθούν στο σύστημα Υγείας και να παράσχουν τις υπηρεσίες τους στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

Μετά τους Χρήστο Κέλλα, Κωνσταντίνο Μπλούχο της ΝΔ και Γιώργο Λαμπρούλη του ΚΚΕ, σήμερα, την θέλησή τους να συνδράμουν τους συναδέλφους τους γιατρούς στα νοσοκομεία της χώρας, εκδήλωσαν:

ο Βασίλης Γιόγιακας, ο οποίος είναι καρδιολόγος και εκλέγεται με την ΝΔ στον νομό Θεσπρωτίας, ο θωρακοχειρουργός Νεοκλής Κρητικός, επίσης βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος στην Λακωνία, δέκα βουλευτές ιατροί του ΣΥΡΙΖΑ (Όλγα Γεροβασίλη, ακτινοδιαγνώστρια, Νικόλαος Ηγουμενίδης, καρδιολόγος, Κωνσταντίνος Μάρκου, ενδοκρινολόγος καθηγητής, Ανδρέας Μιχαηλίδης, ρευματολόγος, Γιάννης Μουζάλας, γυναικολόγος χειρουργός – μαιευτήρας, Ανδρέας Ξανθός, μικροβιολόγος, Αθανάσιος Παπαδόπουλος, παθολόγος, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, δερματολόγους, Παύλος Πολάκης, γενικός Χειρουργός – εντατικολόγος και Μερόπη Τζούφη Μερόπη, αν. καθηγήτρια Παιδιατρικής – Παιδονευρολογίας) ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ στον νομό Αργολίδας, νεφρολόγος ιατρός, Ανδρέας Πουλάς και η γιατρός από την κοινοβουλευτική ομάδα της Ελληνικής Λύσης, Μαρία Αθανασίου (συνταξιούχος γυναικολόγος).

Ενώ, σχεδόν σίγουρο φαντάζει πλέον το ενδεχόμενο να υπάρξει επέκταση του lockdown και μετά τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου.

Κορωνοϊός: «Εφιάλτης» με 101 νεκρούς και 562 διασωληνωμένους - 2.135 νέα κρούσματα

Ακόμη ένας σημερινός «εφιάλτης» (24/11) για τη χώρα μας, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 101 νεκρούς, 562 διασωληνωμένους και 2.135 νέα κρούσματα κορωνοϊού.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Σήμερα ανακοινώνουμε 2.135 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 95137, εκ των οποίων το 53.3% άνδρες.

4840 (5.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 24679 (25.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

562 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 161 (28.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 82.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 490 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 101 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1815 θανάτους συνολικά στη χώρα. 721 (39.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Κορωνοϊός - Δήλωση "βόμβα": Οι ΜΕΘ δεν είναι λύση - Σκοπός δεν είναι να αυξήσουμε εκείνους που μπαίνουν

Με τον κορωνοϊό να προχωράει όλο και περισσότερο στην Ελλάδα τα πράγματα φαίνονται δύσκολα με τις καταστάσεις που επικρατούν στα νοσοκομεία όπου και η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων μίλησε για το τι αντιμετωπίζουν καθημερινώς οι γιατροί.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στην ΕΡΤ σημείωσε με βάση τα σημερινά δεδομένα ότι φαίνεται εξαιρετικά δύσκολη μια άρση του lockdown την ερχόμενη Δευτέρα και ότι υπάρχει μια χρονική υστέρηση στην απόκριση των μέτρων.

Φαίνεται ότι θα πάμε σε μια σταδιακή άρση μέτρων, είπε ο υπουργός, προσθέτοντας πως τα σχολεία, και για λόγους ψυχολογικής ισορροπίας των παιδιών, θα επανέλθουν στην κανονική ροή με όλες τις αναγκαίες προφυλάξεις, το συντομότερο δυνατόν.

Ενδεχομένως να έπρεπε να είχαμε πάει σε πιο καθολικά μέτρα, πιο οριζόντια, σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα, η επιβάρυνση του ΕΣΥ έπαιξε ρόλο για την απόφαση του δεύτερου lockdown, σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης. Όσον αφορά τις υγειονομικές δομές, ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι έγινε μια τιτάνια προσπάθεια για να ενδυναμωθεί το ΕΣΥ, οι ΜΕΘ, προσθέτοντας πως θα υπάρξουν κι άλλες προσλήψεις.

Η δήλωση για τις ΜΕΘ που προκάλεσε αντιδράσεις

Όπως είπε, "δεν είναι η λύση οι ΜΕΘ, θα πρέπει πρώτα από όλα να προφυλασσόμαστε οι ίδιοι". "Προφανώς θα θέλαμε να είχαμε και δύο και τρεις και πέντε χιλιάδες ΜΕΘ. Να έχουμε όμως υπ΄όψη, ότι οι ΜΕΘ δεν είναι η λύση, θα πρέπει πρώτα να προφυλασσόμαστε οι ίδιοι ώστε να μη χρειάζεται να προσφεύγουμε σε αυτές τις Μονάδες. Εάν υποθέσουμε ότι είχαμε 5.000 ΜΕΘ αυτό θα σήμαινε ότι θα είχαμε ένα πολύ μεγαλύτερο αριθμό νεκρών. Διότι η θνητότητα μέσα στις ΜΕΘ είναι στο μισό. Σκοπός δεν είναι να αυξήσουμε εκείνους που μπαίνουν αλλά να μειώσουμε το φαινόμενο τηρώντας τα μέτρα και έχοντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κοινωνική αποστασιοποίηση".

Η εν λόγω δήλωση προκάλεσε πάντως πλείστες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τον Γενικό Γραμματέα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, Παναγιώτη Παπανικολάου, να σχολιάζει σε πολύ έντονο τόνο.

"Στην τηλεκπαίδευση Βιολογίας Α' Γυμνασίου και την Δευτέρα με τον κηδεμόνα του. Ά, και σαν σήμερα εκδόθηκε το 1859 η "Καταγωγή των Ειδών" οπότε παίζει διαγωνισματάκι απροειδοποίητο ας του πει κάποιος", ανέφερε ο κ. Παπανικολάου.

Σε συνέχεια των δηλώσεών του ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε πως "σε συνεννόηση με τις ιδιωτικές κλινικές είχαμε ήδη στη διάθεση του ΕΣΥ, ήδη από τον περασμένο Μάρτιο, τη δυνατότητα να έχουμε περισσότερες κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα". "Επίταξη σημαίνει πολύ υψηλό κόστος για το δημόσιο", είπε χαρακτηριστικά, "τώρα που πλέον η κατάσταση απαιτεί νέες δομές και υπηρεσίες, προσφεύγουμε στο εργαλείο της επίταξης ως τελευταίο καταφύγιο".

Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε πως "έχουμε δημιουργήσει ένα αποθεματικό αναγκαίο σε περίπτωση που θα έχουμε παράταση της υγειονομικής κρίσης", και πρόσθεσε πως η Ελλάδα, μαζί με την Τσεχία, αντιμετώπισε τη μικρότερη μείωση εργατικού δυναμικού κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Τέλος, όσον αφορά την απεργία των ΜΜΜ σταθερής τροχιάς την Πέμπτη, απεύθυνε έκκληση σε συνδικαλιστές κι εργαζόμενους να αναθεωρήσουν.

Δείτε αναλυτικά τι είπε:

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share