Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός-Lockdown: Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για τη σταδιακή άρση των μέτρων

Το σχέδιο της κυβέρνησης

24 Νοεμβρίου 2020 17:54
Κορωνοϊός-Lockdown: Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για τη σταδιακή άρση των μέτρων
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Σχεδόν σίγουρο φαντάζει πλέον το ενδεχόμενο να υπάρξει επέκταση του lockdown και μετά τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία επρόκειτο να ολοκληρωθεί σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό.

Χθες, τόσο ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας χαρακτήρισε «ανεδαφική» την κουβέντα σχετικά με την άρση των περιορισμών την ώρα που τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι ακόμη υψηλά.

Ενώ και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση για τον κορωνοϊό από το υπουργείο Υγείας, έκανε συστάσεις για υπομονή και για αυστηρή τήρηση των μέτρων, ενώ σχετικά με τον εορτασμό των Χριστουγέννων επεσήμανε πως δεν πρέπει να «βιαζόμαστε».

Επίσης, σήμερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τόνισε ότι «δεν είναι ρεαλιστικό να ανοίξουμε 1η Δεκεμβρίου σύμφωνα με τα στοιχεία που κάθε μέρα αναλύουν οι ειδικοί και μας εισηγούνται».

Οι πιθανές ημερομηνίες

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, δύο είναι οι πιθανές ημερομηνίες που εξετάζει η κυβέρνηση για την άρση του lockdown.

Η Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου και η Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, το άνοιγμα της χώρας θα γίνει σταδιακά. Με το ενδεχόμενο να ανοίξουν πρώτα τα σχολεία, όλων των βαθμίδων, να είναι πολύ πιθανό, καθώς έχουν χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο.

Έπειτα, θα ακολουθήσει το άνοιγμα του λιανεμπορίου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά πάσα πιθανότητα στις 14 Δεκεμβρίου.

Όσον αφορά στην εστίαση, το σχέδιο είναι να ανοίξει πριν τις γιορτές, με περιορισμό όμως στον αριθμό των ατόμων. Το άνοιγμα της εστίασης είναι πιθανόν να συμπαρασύρει και το χρονικό πλαίσιο της νυχτερινής απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Όμως, με τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι στιγμής, κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, δεν θα υπάρχει η δυνατότητα της νυχτερινής διασκέδασης, ενώ είναι δύσκολο να αρθεί ο περιορισμός των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share