Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021

Κορωνοϊός: Ραγδαίες εξελίξεις με το εμβόλιο

Τι συμφώνησε η Κομισιόν με τη Moderna

24 Νοεμβρίου 2020 14:14
Κορωνοϊός: Ραγδαίες εξελίξεις με το εμβόλιο
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Σε συμφωνία με την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας «Moderna» έφτασε η Κομισιόν για την αγορά του πολυπόθητου εμβολίου κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με το Reuters.

Την είδηση έκανε γνωστή ευρωπαίος αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters. Η εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι το πειραματικό της εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα 94,5%, βασισμένη στα ενδιάμεσα αποτελέσματα του τελευταίου σταδίου των κλινικών δοκιμών.

Τον Αύγουστο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ηγείται των συνομιλιών με τις εταιρείες εξ ονόματος των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε ότι οι προκαταρκτικές συνομιλίες ολοκληρώθηκαν με στόχο την υπογραφή συμβολαίου για την προμήθεια 80 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της, και την πρόβλεψη για την αγορά επιπλέον 80 εκατομμυρίων δόσεων.

Ραγδαίες εξελίξεις με το εμβόλιο κορωνοϊού

Κορωνοϊός: Αυτή είναι η τιμή ανά δόση του εμβολίου της Moderna για την ΕΕ

Σε συμφωνία με τη Moderna προχώρησε η Ευρωπαϊκή Ένωση για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, που αναμένεται να προμηθεύσει όλες τις χώρες της με συγκεκριμένη τιμή ανά δόση, που θα κυμανθεί γύρω στα 25 δολάρια.

Η ΕΕ, που ήδη έχει συμφωνήσει με τις Pfizer και BioNTech για 300.000.000 δόσεις από το εμβόλιό τους, βρίσκεται σε συζητήσεις και με τη Moderna από τον Ιούλιο, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Reuters.

Οπως ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος, ο οποίος συμμετείχε στις συνομιλίες, η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Moderna μπορεί να επιτευχθεί τις επόμενες ημέρες.

Πρόσθεσε, δε, ότι οι συζητήσεις επικεντρώνονται στη νομική διατύπωση της σύμβασης, χωρίς ωστόσο οι συνομιλητές να αντιμετωπίζουν εμπόδια σε ζητήματα όπως η τιμή.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα, η Moderna ανακοίνωσε ότι το πειραματικό εμβόλιο της κατά του κορωνοϊό είναι κατά 94,5% αποτελεσματικό στην πρόληψη του κορωνοϊού, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της κλινικής δοκιμής Φάσης 3.

Η Moderna δεν ήταν διαθέσιμη να σχολιάσει.

Οι ΗΠΑ πλήρωσαν τη Moderna 15 δολάρια τη δόση για να εξασφαλίσουν 100.000.000 εμβόλια σε μια συμφωνία 1,5 δισ. δολαρίων, τον Αύγουστο. Η Ουάσινγκτον έχει οψιόν αγοράς 400.000.000 δόσεων σε άγνωστη τιμή. Το εμβόλιο της Moderna χορηγείται με δύο δόσεις.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share