Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός - Εμβόλιο: Πότε θα ανακοινωθεί η πρώτη επιστημονική άποψη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

Τι αναμένεται να γίνει;

24 Νοεμβρίου 2020 13:00
Κορωνοϊός - Εμβόλιο: Πότε θα ανακοινωθεί η πρώτη επιστημονική άποψη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Με τις εταιρείες να "τρέχουν" να ολοκληρώσουν τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, τα σενάρια δείχνουν ότι η πιθανή εκτίμηση τους θα έχει γίνει έως το τέλος του χρόνου. Επίσης νέα δεδομένα αποκαλύφθηκαν σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Συγκεκριμένα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) θα μπορούσε να έχει διαμορφώσει επιστημονική άποψη για τα εμβόλια κατά της Covid-19 τα οποία αιτούν έγκριση των ρυθμιστικών αρχών προς το τέλος του έτους σύμφωνα με το καλύτερο σενάριο, δηλώνει ο εκτελεστικός διευθυντής του οργανισμού Εμερ Κουκ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Irish Independent.

«Αν υποθέσουμε ότι όλα είναι θετικά - και πρέπει να εξετάσουμε τα δεδομένα για να είμαστε βέβαιοι - αλλά στην καλύτερη περίπτωση, θα έχουμε επιστημονική άποψη προς το τέλος του έτους».

«Αυτά (τα εμβόλια) αναπτύχθηκαν πολύ γρήγορα, πράγμα που είναι ελπιδοφόρο από επιστημονικής απόψεως, αλλά σημαίνει ότι θα πρέπει να επιδειχθεί μεγάλη προσοχή στα αποτελέσματα και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα τα αξιολογήσουμε με την μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα χωρίς να θέτουμε σε αμφισβήτηση τα συνήθη επιστημονικά μας στάνταρντ», εξηγεί ο εκτελεστικός διευθυντής του EMA όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στόχος του ευρωπαϊκού οργανισμού είναι να καταλήξει σε θετική εισήγηση σε αντίστοιχους χρόνους με τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων Φαρμάκων (U.S. Food and Drug Administration-FDA), ο οποίος αναμένεται να αποφανθεί περί τα μέσα Δεκεμβρίου για το εμβόλιο που παρουσιάζεται από την Pfizer, δήλωσε ο Εμερ Κουκ, σύμφωνα με την εφημερίδα, προσθέτοντας ότι ο οργανισμός είναι πιθανόν να συστήσει την χρήση των εμβολίων με βάση τα αποτελέσματα που έχουν σε διαφορετικές ομάδες του πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι ή τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Κορωνοϊός - AstraZeneca: Μεγάλη πιθανότητα το εμβόλιο να είναι 90% αποτελεσματικό

Ο κορωνοϊός συνεχίζει την πορεία του στον κόσμο με αποτέλεσμα οι εταιρείες να κάνουν ότι μπορούν για να δημιουργήσουν ένα εμβόλιο κατά του ιού. Επίσης το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο της είναι αποτελεσματικό στο 70%.

Συγκεκριμένα η AstraZeneca δήλωσε τη Δευτέρα πως το νέο εμβόλιό της κατά του κορωνοϊού μπορεί να είναι γύρω στο 90% αποτελεσματικό χωρίς κάποια σοβαρή παρενέργεια. Πρόκειται για μια ακόμη θετική ανακοίνωση στο πλαίσιο του επιστημονικού αγώνα που δίνουν οι εταιρείες για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το εμβόλιο που ανέπτυξε το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ήταν 90% αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της Covid-19 όταν χορηγήθηκε ως μισή δόση, ακολουθούμενη από ολόκληρη δόση με χρονική απόσταση τουλάχιστον ενός μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του τελευταίου σταδίου των δοκιμών σε Βρετανία και Βραζιλία, αναφέρει το Reuters.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ένα άλλο δοσολογικό σχήμα έδειξε αποτελεσματικότητα 62% όταν χορηγήθηκε ως δύο πλήρεις δόσεις με διαφορά τουλάχιστον ενός μήνα και η συνδυασμένη ανάλυση και από τα δύο δοσολογικά σχήματα είχε ως αποτέλεσμα μέση αποτελεσματικότητα 70%. Όλα τα αποτελέσματα ήταν στατιστικά σημαντικά.

Υπενθυμίζεται ότι τα εμβόλια από την Pfizer και την Moderna έδειξαν 95% προστασία.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share