Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

"Χάος" στη χώρα με την απεργία - Πως θα λειτουργήσουν τα ΜΜΜ;

Αναλυτικά η απόφαση από την ΣΤΑΣΗ

23 Νοεμβρίου 2020 15:24
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου η Αττική θα βρεθεί χωρίς μέσα μεταφοράς σύμφωνα με ανακοίνωση από τους εργαζομένους του ΣΤΑΣΥ. Παράλληλα και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ είχε πραγματοποιήσει απεργία το Σάββατο 21 Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα χωρίς μετρό, ηλεκτρικό και τραμ θα βρεθεί την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου η Αττική, καθώς οι εργαζόμενοι στη ΣΤΑΣΥ, στις Γραμμές 1, 2, 3 και τη Γραμμή του Τραμ συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.

«Οι εργαζόμενοι στη ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε., από τη πρώτη στιγμή της εκδήλωσης της πανδημίας του Covid- 19 σταθήκαμε, με υπευθυνότητα, απέναντι στις πρωτόγνωρες συνθήκες και με διεκδικήσεις και προτάσεις καταφέραμε, κάτω από δύσκολες συνθήκες και παρά τις αντιξοότητες, να κρατήσουμε σε κίνηση τις Σταθερές Συγκοινωνίες και να παρέχουμε ασφαλές συγκοινωνιακό έργο.

Ωστόσο, δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε αυτή η πανδημία να γίνει «εργαλείο» για να περάσουν αντεργατικά νομοσχέδια και να ισοπεδωθούν δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών.

Είναι ξεκάθαρο ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης για κατάργηση του 8ώρου, απλήρωτες υπερωρίες, επιπλέον περιορισμός της απεργίας, αποδυνάμωση της δυνατότητας για εργατικές διαφορές, μειώσεις παροχών της εργατικής τάξης μέσω Ο.Α.Ε.Δ., περαιτέρω αποδυνάμωση δυνατότητας υπογραφής Σ.Σ.Ε. και άλλων πολλών, δε μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τους εργαζόμενους.

Γι’ αυτό, συντασσόμαστε με όλα τα Συνδικάτα και συμμετέχουμε στην 24ωρη απεργία, που κήρυξε για τις 26 Νοεμβρίου 2020, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας» αναφέρουν οι εργαζόμενοι σε ανακοίνωσή τους.

Μεταξύ άλλων, διεκδικούν:

  • Να ενισχυθούν τα μέτρα πρόληψης για τη διάδοση του Covid- 19 εντός της ΣΤΑ.ΣΥ., στο πλαίσιο, που έχουν θέσει όλα τα Σωματεία, με πρώτο τη διευκόλυνση όλων των εργαζόμενων να πραγματοποιούν τεστ Covid- 19 με έξοδα της Εταιρείας.
  • Να προχωρήσει η διαδικασία για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

«Φοράμε μάσκες αλλά έχουμε φωνή και ζωή» καταλήγουν.

Απαγόρευση μετακίνησης εκτός νομού τα Χριστούγεννα! SMS στο 13033, κλειστά μπαρ, ψώνια click away - Όλα τα μέτρα που έρχονται!

Ο φετινός εορτασμός των Χριστουγέννων δεν θα θυμίζει σε τίποτα άλλες χρονιές, καθώς ο κορωνοϊός έχει δημιουργήσει πρωτόγνωρες συνθήκες και το ένα «μαύρο» ρεκόρ διαδέχεται το άλλο.

Χριστούγεννα με απαγόρευση μετακίνησης εκτός νομού και πιθανότατα με SMS στο 13033 αναμένεται να κάνουν οι Έλληνες. Παράλληλα, θολό παραμένει το τοπίο σχετικά με την άρση του lockdown, που κινείται προς παράταση

Προς παράταση το lockdown

Παρότι οι επίσημες ανακοινώσεις για το lockdown αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα, ειδικοί και κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν πως άρση του την 1η Δεκεμβρίου απομακρύνεται.

Άγνωστο παραμένει, την ίδια ώρα, το πότε θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο του ανοίγματος της χώρας και γρίφος είναι το τι θα αποφασιστεί για τα Χριστούγεννα.

«Ημερομηνία για το άνοιγμα της αγοράς δεν μπορώ να δώσω, αλλά μπορώ να πω ότι υπάρχει μια μικρή ελπίδα. Επιθυμία όλων μας είναι να λειτουργήσει η αγορά τα Χριστούγεννα, έστω και με κανόνες. Οι επόμενες 10 μέρες θα είναι πολύ κρίσιμες. Οι φετινές γιορτές δεν θα μοιάζουν με καμία εορταστική περίοδο. Ούτε συνωστισμός μπορεί να υπάρξει, ούτε μεγάλα τραπέζια, ούτε ρεβεγιόν» προειδοποίησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σήμερα.

Κλειστά μπαρ και κέντρα διασκέδασης

Κι ενώ όλοι έχουμε συνυφασμένη την περίοδο των εορτών με τη διασκέδαση, φαίνεται πως φέτος ούτε ξέφρενα γλέντια θα ζήσουμε, ούτε μεγάλα πάρτι, ούτε διασκέδαση μέχρι πρωίας.

Πρόσφατα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας παραδέχθηκε πως είναι δύσκολη η επαναλειτουργία των μπαρ και των κέντρων διασκέδασης, εξηγώντας πως είναι σημεία με συγχρωτισμό.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, μόλις την περασμένη εβδομάδα:

«Όπου υπάρχουν όρθιοι και συγχρωτισμός, μπαρ και κέντρα διασκέδασης είναι δύσκολο να ανοίξουν».
Μέτρα και τα Χριστούγεννα

Είναι πολλές οι ημερομηνίες που ακούγονται αναφορικά με το άνοιγμα των καταστημάτων λιανεμπορίου και της εστίασης, όλες οι πληροφορίες, όμως, συνηγορούν πως η κυβέρνηση εξετάζει μέτρα για να περιοριστεί η κινητικότητα στις γιορτές.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, αρχικά θα ανοίξουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων, θα ακολουθήσει το λιανεμπόριο και τέλος θα ανοίξει η εστίαση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΕΡΤ, στο τραπέζι είναι σενάρια για απαγόρευση μετακινήσεων μεταξύ νομώντην περίοδο των γιορτών, ενώ φαίνεται πως εξετάζεται και η πιθανότητα χρονικού περιορισμού στην κυκλοφορία των πολιτών.

Τι σημαίνει αυτό; Διατήρηση των SMS στο 13033 στις ζωές μας.

Έρχεται το click away στις αγορές

Ακόμη ένα «όπλο» της κυβέρνησης στην προσπάθεια αποφυγής του συνωστισμού στα καταστήματα αναμένεται να είναι το σχέδιο για αγορές των καταναλωτών μέσω «click away». Όπως εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης:

«Είναι ηλεκτρονική παραγγελία που σου στέλνει το κατάστημα την ώρα και πας και το παραλαμβάνεις έξω από το κατάστημα. Βέβαια θα πρέπει προφανώς οι επιχειρήσεις να έχουν ηλεκτρονικό κατάστημα» τόνισε, ενώ συμπλήρωσε ότι «πολλά καταστήματα μας είχαν εισηγηθεί να το καθιερώσουμε και εν μέσω της καραντίνας, όμως επιλέξαμε να μην το κάνουμε για να αποφύγουμε τον συνωστισμό και να επιταχύνουμε την πτώση των κρουσμάτων. Και από την ένταση του φαινομένου φαίνεται ότι καλώς αποφασίσαμε να μην το κάνουμε».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share