Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Black Friday: Τι πρέπει να αποφύγετε στις αγορές σας

Η προειδοποίηση του πρόεδρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας

23 Νοεμβρίου 2020 14:03
Black Friday: Τι πρέπει να αποφύγετε στις αγορές σας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πλησιάζει η μέρα για να ξεκινήσουν οι πιο μεγάλες προσφορές της χρονιάς με αυτή να είναι η Black Friday που ξεκινάει στις 27 Νοεμβρίου αλλά υπάρχει και μεγάλη πιθανότητα να γίνει μία άτυπη και παρατεταμένη Black Friday διάρκειας 30 ημερών

Συγκεκριμένα οδηγίες στους καταναλωτές για ασφαλείς αγορές την Black Friday έδωσε ο πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας Μανώλης Σφακιανάκης. Μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις» αναφέρθηκε στις παγίδες που κρύβουν για τους καταναλωτές διάφορες ιστοσελίδες που περιέχουν υποτιθέμενες προσφορές.

Εξήγησε ότι η πλέον ασφαλής μέθοδος είναι οι αγορές να γίνονται από γνωστές εταιρίες και όχι από ιστοσελίδες αγνώστου προελεύσεως. «Ο καταναλωτής θα πρέπει πριν ξεκινήσει τις αγορές του να ψάξει να βρει αν υπάρχουν σχόλια και πληροφορίες για τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα. Αυτή είναι μια ασφαλής μέθοδος για να προφυλαχθούμε», είπε ο κ. Σφακιανάκης.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι καταναλωτές πρέπει να χρησιμοποιούν πάντα προπληρωμένη κάρτα και όχι την πιστωτική τους ώστε να μην χάσουν πολλά χρήματα στην περίπτωση που παγιδευτούν.

Αν πάντως πέσουν θύματα επιτηδείων τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν είναι τα εξής:

  • Να τηλεφωνήσουν στην τράπεζα τους ώστε να μπλοκάρει η κάρτα τους.
  • Να απευθυνθούν στον Συνήγορο του Καταναλωτή για να κάνουν καταγγελία.
  • Να απευθυνθούν στο τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Κλείνοντας, ο κ. Σφακιανάκης προέτρεψε τους καταναλωτές να μην παρασύρονται από μεγάλες προσφορές διότι έτσι κινδυνεύουν να χάσουν τον έλεγχο και να αγοράσουν προϊόντα που στην πραγματικότητα δεν χρειάζονται. Τέλος και στην περίπτωση των αγορών από το διαδίκτυο κάλεσε τους χρήστες του διαδικτύου να μην ανοίγουν τα μηνύματα που έχουν μπει στην κατηγορία «Ανεπιθύμητα».

Black Friday 2020: Ξεκίνησαν οι προσφορές - "Πυρετός" στα e-shops!

Μεγάλες εκπτώσεις υπόσχονται οι αλυσίδες καταστημάτων για την «Black Friday», το βάρος της οποίας θα σηκώσουν τα e-shops μιας και είναι σε ισχύ το δεύτερο εθνικό lockdown για τη νόσο COVID-19.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη μεγαλύτερη ημέρα προσφορών, την «Black Friday 2020», και πολλές αλυσίδες καταστημάτων ετοιμάζονται γι' αυτήν με διαδικτυακές προσφορές μιας και το δεύτερο εθνικό lockdown για τη νόσο COVID-19 είναι σε ισχύ.

Πότε πέφτει φέτος η «Black Friday»

Έτσι, λοιπόν, είθισται η «Black Friday» στις ΗΠΑ να πραγματοποιείται την πρώτη Παρασκευή μετά τις Ευχαριστίες (Thanksgiving) και, φέτος, αυτή είναι η 27η Νοεμβρίου.

Στην Ελλάδα, αλυσίδες καταστημάτων έχουν ήδη αρχίζει να διαφημίζουν την εκπτωτική ημέρα, υποσχόμενες μεγάλες προσφορές.

Τα e-shops θα σηκώσουν το βάρος της «Black Friday»

Όπως είναι φυσικό, λόγω του ότι τα φυσικά καταστήματα είναι κλειστά, η καταναλωτική κίνηση αναμένεται να κατευθυνθεί στο διαδίκτυο γι' αυτό πολλές εταιρείες τα ενισχύουν.

Άλλωστε, τον περασμένο μήνα, έγινε και σχετικό webinar, όπως ανέφερε ο Στέλιος Πετρίδης, γενικός διευθυντής του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου (GR.EC.A), στο Sputnik.

Χαρακτηριστικά, ο ίδιος τόνισε το εξής:

«Eίδαμε πολύ γρήγορα ότι, τον περασμένο Μάρτιο, ο κλάδος των ηλεκτρονικών αγορών πήρε μια αναπάντεχη και βίαιη αύξηση. Ο κόσμος δεν μπορούσε εξ αντικειμένου να πηγαίνει στα καταστήματα, αφού αυτά έκλεισαν, αλλά ακόμα και όταν είχε την επιλογή να επισκεφτεί το κατάστημα, όπως, για παράδειγμα, τα σούπερ μάρκετ, και εκεί ακόμα έδειξε την προτίμησή του στα ηλεκτρονικά καταστήματα, ανάμεσα σε άλλα και για να αποφεύγει τον συνωστισμό και τις ουρές. Πρόκειται για μια τάση που υπήρχε, αλλά ο κορονοϊός την έβαλε βίαια στη ζωή μας και τελικά "έμεινε"».

«Black Friday» διάρκεια... μιας εβδομάδας

Μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων, όπως ο «Κωτσόβολος», θα αρχίσουν τις εκπτώσεις και τις προσφορές ενόψει της «Black Friday» ακόμα και από την Πέμπτη (19/11), δηλαδή μια εβδομάδα νωρίτερα.


Για την «Black Friday» και την αυξημένη καταναλωτική κίνηση ετοιμάζονται και αλυσίδες με προϊόντα τεχνολογίας, που συνήθως βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος εκείνη την ημέρα, όπως είναι το «Πλαίσιο».


Στον «πυρετό» εκείνης της ημέρας κινείται και η αλυσίδα καταστημάτων «Γερμανός», που υπόσχεται μεγάλες εκπτώσεις.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share