Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Παράταση του lockdown: "To 30 Νοεμβρίου πρέπει να τo ξεχάσουμε οριστικά”

Ανατροπή δεδομένων!

23 Νοεμβρίου 2020 10:38
Παράταση του lockdown:
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Απομακρύνεται οριστικά το ενδεχόμενο για άρση του lockdown στις 30 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο, Νίκο Σύψα.

Όλο και πιο μη ρεαλιστικό γίνεται το το σενάριο να τελειώσει το lockdown στις 30/11.

Ο Νίκος Σύψας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ξεκαθάρισε πως ουσιαστικά δεν υπάρχει περίπτωση για άρση πριν τον Δεκέμβριο, τονίζοντας παράλληλα πως τα νούμερα είναι οριακά για να φτάσουμε στις γιορτές των Χριστουγέννων, καθώς αν δεν μειωθούν οι νεκροί και διασωληνωμένοι, τότε δεν μπορεί να υπάρξει ”άνοιγμα”.

«Ήδη υπάρχει μια επιπέδωση των κρουσμάτων τις τελευταίες πέντε ημέρες και είμαστε αισιόδοξοι πως τις επόμενες ημέρες θα δούμε μια έστω μικρή καθοδική τάση. Αν τα κρούσματα πέσουν κάτω από τα 1.000 ή ιδανικά και κάτω από τα 500, θα υπάρξει μία περίοδος 1-2 εβδομάδων που η επιδημία θα συνεχίσει να παράγει διασωληνώσεις και δυστυχώς και θύματα. Όταν περάσει αυτή η περίοδος τότε θα μπορούμε να μιλήσουμε για άρση μέτρων. Ο ένας και μοναδικός παράγοντας που θα μας κάνει να μιλήσουμε και να σκεφτούμε θα είναι ότι το σύστημα Υγείας δεν θα πιέζεται τόσο πολύ και η κάλυψη των κλινών σε ΜΕΘ θα είναι κάτω από 70% ή και 60%.

Κατ’ αρχάς η ημερομηνία 30 Νοεμβρίου πρέπει να την ξεχάσουμε οριστικά. Μιλάμε για Δεκέμβριο πλέον. Όσο θα πλησιάζουμε τις γιορτές θα δούμε. Τα νούμερα είναι οριακά για να φτάσουμε στις γιορτές και να έχουμε κάποιου είδους οικονομική δραστηριότητα. Θα το δούμε στην πορεία. Η πανδημία είναι απρόβλεπτη. Ελπίζω να μην δούμε άλλο σκαλοπάτι προς τα πάνω, αλλά προς τα κάτω».

Εκτίμηση για κυλιόμενα lockdowns μέχρι την άνοιξη

Ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολίασε επίσης το σενάριο για την νέα χρονιά, με τον ίδιο να εκτιμά πως το άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας πρέπει να γίνει με προσοχή, κάτι που σημαίνει ”κυλιόμενο lockdown”.

«Όταν ανοίξει πάλι η οικονομία και η κοινωνία, θα πρέπει να γίνει με προσοχή και μεγάλη επιτήρηση. Δεν θα περιμένουμε να ανέβουν πάλι τα κρούσματα για να πάρουμε μέτρα και να κλείσουμε την κοινωνία. Το πάθημα του Οκτωβρίου θα μας γίνει μάθημα για τα επόμενα βήματα. Πρέπει να ξέρουμε ότι μέχρι και την άνοιξη αυτή η κατάσταση του μερικού ανοίγματος της οικονομίας και της κοινωνίας, θα συνοδεύεται από νέα μέτρα αν κριθεί απαραίτητο και θα είναι αυτό που λέγεται κυλιόμενο lockdown. Έτσι θεωρώ πως θα πάμε ως την άνοιξη»

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share