Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Χριστούγεννα… με μηνύματα - Αυτές οι επιχειρήσεις ανοίγουν πρώτες

Τι αποκάλυψε ο υπουργός Ανάπτυξης;

22 Νοεμβρίου 2020 10:23
Κορωνοϊός: Χριστούγεννα… με μηνύματα - Αυτές οι επιχειρήσεις ανοίγουν πρώτες
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Χριστούγεννα… με μηνύματα στο 13033 αναμένεται να κάνουμε, με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, να προβαίνει στη σχετική αποκάλυψη, αναφέροντας παράλληλα και ποιες επιχειρήσεις θα ανοίξουν πρώτες, ώστε να πάρουν ανάσα.

Με την παράταση του lockdown να έχει «κλειδώσει» λόγω της αύξησης των θανάτων και του αριθμού των διασωληνωμένων από κορωνοϊό, το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση σκέφτεται πολύ σοβαρά να συνεχίσει να εφαρμόζει το sms στο 13033, προκειμένου οι πολίτες που θα βγουν στην αγορά για τα ψώνια τους τα Χριστούγεννα, να μην δημιουργήσουν προβλήματα συνωστισμού.

Μάλιστα, Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι πρώτα θα ανοίξουν τα καταστήματα λιανικής ενώ οι γιορτές και συγκεκριμένα το ρεβεγιόν θα γίνει με τις οικογένειες αλλά με λίγα άτομα.

Το σχέδιο της κυβέρνησης, είναι σύμφωνα με πληροφορίες, να ανοίξουν σχολεία και λιανεμπόριο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου. Τα καταστήματα εστίασης αναμένεται να πάρουν το πράσινο φως ώστε να ξεκινήσουν και πάλι να λειτουργούν ενόψει τον εορτών των Χριστουγέννων, μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου. Και φυσικά πρόκειται για εστιατόρια και καφέ μόνο με καθήμενους και όχι τα κέντρα διασκέδασης.

Επίσης, θεωρείται δεδομένο ότι Χριστούγεννα οι πολίτες θα τα περάσουν στον τόπο διαμονής τους και δεν θα επιτραπεί η μετακίνηση από περιφέρεια σε περιφέρεια. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τις επόμενες μέρες αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για το πώς θα ανοίξει η αγορά για τα Χριστούγεννα.

«Με μεγάλη προσοχή θα ανοίξουμε την οικονομία» επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης. Τόνισε, μάλιστα, ότι ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, έχει λάβει μέτρα, αλλά όταν ουσιαστικά το 30% στη Θεσσαλονίκη έχει νοσήσει και οι ΜΕΘ έχουν την εικόνα που περιέγραψε ο (διευθυντής της ΜΕΘ Παπανικολάου Ν. Καπραβέλος, υπάρχουν άνθρωποι «που κάνουν κορονοπάρτι όσες εντατικές και να φτιάξουμε δεν προχωράμε». «Ο ιός δεν θα αφήσει κανένα ανεπηρέαστο δεν κάνει διακρίσεις… πρέπει να τηρήσουμε όλοι τα μέτρα με θρησκευτική ευλάβεια, θα κάνουμε πάρτι μετά» επισήμανε.

Στόχος είναι το ελεγχόμενο άνοιγμα της οικονομίας εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης. «Εμείς στο ΥΠΑΝΕ έχουμε κάνει σενάρια για κάθε εξέλιξη του ιού και περιμένουμε η επιτροπή των λοιμωξιολόγων να μας δώσει το σημάδι της εκκίνησης. Δεν πρόκειται να ξεκινήσουμε την οικονομία αν δεν μας το πούνε οι γιατροί...

«Θα ξεκινήσουμε από το λιανεμπόριο»

Ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν ορισμένοι τομείς της οικονομίας, όπως τα εποχιακά είδη, όπως παιχνίδια, που έχουν πληγεί ιδιαίτερα. Ωστόσο, τόνισε ότι η αγορά θα λειτουργήσει με αυστηρούς όρους, όπως μάσκες, αποστάσεις, περιορισμένος αριθμός ατόμων μέσα στο κατάστημα.

Ψώνια με click away

Δήλωσε επίσης πως ένα από τα μέτρα που θα εφαρμοστούν θα είναι τα ψώνια με τον τρόπο του click away, δηλαδή όπως εξήγησε θα γίνεται παραγγελία από τον καταναλωτή στο κατάστημα, η παραγγελία θα ετοιμάζεται, ο πολίτης θα κλείνει ραντεβού με τον καταστηματάρχη και θα πηγαίνει να την παραλαμβάνει από το κατάστημα, μειώνοντας στο ελάχιστο την ανθρώπινη επαφή ενώ θα μειωθεί σε μεγάλο βαθμό ο συνωστισμός μέσα στα καταστήματα.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share