Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Συναγερμός στο Αιγαίο: Συνεχίζει την πρόκληση με το Oruc Reis η Τουρκία - Με θράσος ζητά διάλογο

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

22 Νοεμβρίου 2020 09:16
Συναγερμός στο Αιγαίο: Συνεχίζει την πρόκληση με το Oruc Reis η Τουρκία - Με θράσος ζητά διάλογο
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ο συναγερμός στο Αιγαίο σημαίνει για ακόμη μια φορά, με την Τουρκία να έχει εκδώσει νέα Navtex για το Oruc Reis με… στόχο το Καστελόριζο, ζητώντας επιπλέον διάλογο με την χώρα μας και δείχνοντας περίσσειο θράσος.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας αφήνει να εννοηθεί πως οι εργασίες του Oruc Reis θα ολοκληρωθούν στις 29 Νοεμβρίου και θα αποχωρήσει από την περιοχή στην οποία βρίσκεται.

«Το πλοίο Oruc Reis στο πλαίσιο του προγράμματος “Demre 2B συλλογής δεδομένων” ξεκίνησε έρευνες στις 10 Αυγούστου και μέχρι σήμερα συγκέντρωσε δεδομένα σε έκταση 8.149 τετρ. χιλιομέτρων.

Με τη χθεσινή (21/11) NAVTEX θα γίνει συγκέντρωση δεδομένων σε περιοχή 2.806 τετρ. χιλιομέτρων και οι εργασίες θα ολοκληρωθούν στις 29 Νοεμβρίου» ανέφερε το υπουργείο σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ, Μανώλη Κωστίδη.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν στη συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV δήλωσε πως «το Oruc Reis μέχρι τέλους του μήνα είναι εκεί. Αργότερα μπορεί να ολοκληρώσει τις εργασίες του και να αποχωρήσει από την περιοχή και να πάει σε εντελώς διαφορετικό σημείο. Δεν πρέπει να εστιάζουμε μόνο εκεί. Εμείς θέλουμε διερευνητικές επαφές. Να συζητήσουμε την υφαλοκρηπίδα, το καθεστώς των νησιών» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Καλίν πρότεινε και «κοινές έρευνες και κοινές γεωτρήσεις» στην ανατολική Μεσόγειο.

Νωρίτερα, με ανακοίνωση του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, απάντησε στην Ελλάδα που είχε καταδικάσει την έκδοση της νέας παράνομης Navtex από την πλευρά της Αγκύρας ζητώντας διάλογο.

«Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ακόμη μία ανακοίνωση, επαναλαμβάνοντας τους γνωστούς ισχυρισμούς και τις αντιρρήσεις του σχετικά με την ερευνητική δραστηριότητα του Oruc Reis που πραγματοποιείται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. Αυτοί οι ισχυρισμοί και οι αντιρρήσεις έχουν απαντηθεί με έξι ανακοινώσεις του υπουργείου μας από τον περασμένο Ιούλιο».

Στην συνέχεια ο Ακσόι σημειώνει ότι: «Η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά τα δικά της δικαιώματα και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα, αντί να προβαίνει σε ανακοίνωση κάθε φορά που εκδίδουμε μία νέα Navtex, θα ήταν καλύτερο πρέπει να ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκλησή μας για συνομιλίες».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share