Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός - Χαλκιδική: Άνοιξαν τα καταστήματα τους παράνομα αλλά αυτό που αντίκρισαν στη συνέχεια δεν ήταν πελάτες

Απίστευτο περιστατικό

21 Νοεμβρίου 2020 15:19
Κορωνοϊός - Χαλκιδική: Άνοιξαν τα καταστήματα τους παράνομα αλλά αυτό που αντίκρισαν στη συνέχεια δεν ήταν πελάτες
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Με την κατάσταση του κορωνοϊού να γίνεται χειρότερη σε όλη την Ελλάδα και τα μέτρα να γίνονται όλο και πιο ασφυκτικά κάποιοι προτιμούν να τα αγνοήσουν και να κάνουν αυτό που θέλουν, όπως το πάρτι που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη και τα Χανιά όπου και συνελήφθησαν οι υπεύθυνοι.

Συγκεκριμένα στη Χαλκιδική στην περιοχή της Καλλικράτειας δύο άντρες λειτουργούσαν την επιχείρηση τους, παρά τα μέτρα απαγόρευσης. Πρόκειται για επιχείρηση πώλησης ηλεκτρικών ειδών και ειδών υγιεινής, την οποία οι ιδιοκτήτες άνοιξαν παραβιάζοντας τα μέτρα για τον περιορισμό και την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού.

Οι δύο άντρες, 46 και 40 ετών συνελήφθησαν την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020 το μεσημέρι από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Καλλικράτειας. Σε βάρος τους βεβαιώθηκαν και τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα.

Τι αλλάζει στο ωράριο των σούπερ μάρκετ λόγω lockdown

Η απαγόρευση κυκλοφορίας που έχει τεθεί σε ισχύ σε όλη τη χώρα έχει επηρεάσει και το ωράριο λειτουργίας των σούπερ μάρκετ.

Η νέα πραγματικότητα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και του καθολικού lockdown, έχει αλλάξει εντελώς τις καθημερινές συνήθειες των πολιτών.

Όπως ήταν λογικό, αλλαγές ανακοινώθηκαν και στο καθεστώς που ισχύει στα σούπερ μάρκετ εν καιρώ lockdown, με προσθήκες ειδών που θα πωλούνται.

Ωστόσο τηλεδιάσκεψη είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τις εθελόντριες νοηλεύτριες, οι οποίες πήγαν στην Θεσσαλονίκη για να πέσουν στην μάχη κατά του κορωνοϊού. Δείτε τι είπε ο πρωθυπουργός.

Ποια προϊόντα θα πωλούνται στα σούπερ μάρκετ

Συγκεκριμένα, στα σούπερ μάρκετ επιτρέπεται η πώληση των εξής αγαθών: κουβέρτες, κλινοσκεπάσματα και παπλώματα, βύσματα, πρίζες και άλλες συσκευές για τη διακοπή ή την προστασία ηλεκτρικών κυκλωμάτων, λαμπτήρες, σάρωθρα για οικιακή καθαριότητα, σκούπες και βούρτσες για την οικιακή καθαριότητα καθώς και συσκευές υγραερίου οικιακής χρήσεως, όπως επίσης και καλσόν, παλτό, ημίπαλτα, κάπες, άνορακ, αδιάβροχα, αντιανεμικά και παρόμοια είδη καθώς και είδη υποδηματοποιίας (σ.σ. παντόφλες).

Η απόφαση προβλέπει επίσης το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων εντός των αεροδρομίων.

Τι ισχύει για τη μετάδοση του κορωνοϊού στα σούπερ μάρκετ

Διευκρινίσεις σχετικά με πρόσφατη έρευνα για τη διασπορά του κορονοϊού σε σούπερ μάρκετ και δημοτικά σχολεία έδωσαν ο Γκίκας Μαγιορκίνης και ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Στην πρόσφατη βρετανική έρευνα για τη διάδοση του κορονοϊού σε σούπερ μάρκετ και δημοτικά σχολεία, αναφέρθηκαν ο Γκίκας Μαγιορκίνης και ο Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την τακτική ενημέρωση της Παρασκευής.

Ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημολογίας του ΕΚΠΑ ανέφερε ότι μέσα από πρόσφατη βρετανική έρευνα αυτό που προκύπτει είναι ότι εφαρμογή track and trace που έκανε ανάλυση στοιχείων για το πού βρέθηκαν οι άνθρωποι τις τελευταίες πέντε μέρες, πριν βγουν θετικοί στον ιό, έδειξε ότι το 20% είχε επισκεφθεί το σούπερ μάρκετ, ένα άλλο 15% δημοτικά σχολεία κλπ, ενώ ο οργανισμός Public Health of England ανέφερε για τα δεδομένα αυτά ότι αυτό δεν σημαίνει ότι ο κόσμος κόλλησε εκεί, "αλλά είναι εκεί που πηγαίνει φυσιολογικά.

Ο κ. Μαγιορκίνης συνέχισε λέγοντας οτι "σε δεύτερη ανάλυση έγινε σαφές ότι ενώ ο κόσμος πηγαίνει συχνά σε αυτούς τους χώρους, το πιο συχνό μέρος που έγινε η μετάδοση είναι εντός των νοικοκυριών". "Θα πρέπει να είμαστε πολυ προσεκτικοί πώς διαβάζουμε τις μέλετες για να μη δημιουργούνται πλασματικές εικόνες" συμπλήρωσε ο καθηγητής.

"Δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ή απόδειξη μέσα από τις χιλιάδες ιχνηλατήσεις που έχουν γίνει για συρροές ή επιδημιολογικά clusters σε σούπερ μάρκετ ή σχολεία" ανέφερε από την πλευρά του ο Νίκος Χαρδαλιάς.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share