Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Δεδομένη η παράταση του απαγορευτικού - Μεγάλη η πίεση στο ΕΣΥ και επίταξη ιδιωτικών κλινικών

Ποια τα επόμενα βήματα για την αντιμετώπιση της πανδημίας;

21 Νοεμβρίου 2020 08:44
Κορωνοϊός: Δεδομένη η παράταση του απαγορευτικού - Μεγάλη η πίεση στο ΕΣΥ και επίταξη ιδιωτικών κλινικών
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η παράταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας λόγω κορωνοϊού, ο οποίος δε σταματά να εξαπλώνεται και το επιδημιολογικό φορτίο δε μειώνεται ακόμη σημαντικά, με την πίεση στο ΕΣΥ να είναι μεγάλη, σε βαθμό που αναμένεται η επίταξη ιδιωτικών κλινικών για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Ενδεικτικό είναι ότι μόνο σε Αττική και Θεσσαλονίκη τις τελευταίες 5 ημέρες τα κρούσματα έφτασαν τα 6.235. Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας παραδέχτηκε την Παρασκευή ότι δεν είναι ρεαλιστικό να αρθεί το lockdown στις αρχές Δεκεμβρίου.

Τα ενεργά κρούσματα στη Βόρεια Ελλάδα αυξάνονται παρά το lockdown που συμπληρώνει πλέον τρεις εβδομάδες στη Θεσσαλονίκη. Μέσα δύο ημέρες μόλις αυξήθηκαν κατά 2.000 τα ενεργά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη, όπως σημείωσε η Μίνα Καραμήτρου στο OPEN.

Οι 19 ημέρες lockdown δεν έχουν φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα με τον κ. Εξαδάκτυλο να απαντά: «Μπορούμε να περιμένουμε ελπιδοφόρα στοιχεία τις επόμενες ημέρες αλλά χρειάζεται μεγάλη προσοχή η παραμικρή χαλάρωση μπορεί να φέρει επιδείνωση και όχι βελτίωση».

Πάντως ο Πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, επανέλαβε το αίτημα για νέα αυστηρότερα μέτρα στην συγκεκριμένη περιοχή. «Έχουμε ζητήσει μαζί με τον Δήμαρχο και τον Πρύτανη ΑΠΘ και τον πρόεδρο του ιατρικού συλλόγου της Θεσσαλονίκης να έρθουν στο επίπεδο του Μαρτίου. Για να έχουμε μεγαλύτερη απόδοση».

Στην ερώτηση για το πως θα αντιμετωπιστούν οι αυξανόμενες ανάγκες σε ΜΕΘ και κρεβάτια νοσηλείας απάντησε: «Η κατάσταση είναι πολεμική. Θα δούμε ότι προβλέπεται και ότι πρέπει να γίνει. Και ας θυμόμαστε ότι είναι αναγκαία αυτά που θα γίνουν και δεν χρειάζεται κριτική. Την ώρα της μάχης δεν μπορεί να υπάρχει κριτική, αλλά μετά».

Η ξεκάθαρη απάντηση Πέτσα

Στην παραδοχή ότι δεν είναι ρεαλιστικό να αρθεί το lockdown στις αρχές Δεκεμβρίου, προχώρησε την Παρασκευή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

«Την επόμενη εβδομάδα θα δούμε ποιος πρέπει να είναι ο σχεδιασμός για σταδιακή άρση των μέτρων, σε αυτή τη φάση πρέπει να δώσουμε όλοι τη μάχη για τον περιορισμό των κρουσμάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Από τις έξι».

Όσον αφορά στο θέμα που έχει προκύψει με την επίταξη των δύο κλινικών στη Θεσσαλονίκη, σημείωσε πως αυτό έγινε εξαιτίας της πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ο κ. Πέτσας σημείωσε ακόμη πως «δεν είναι ρεαλιστικός στόχος η 1η Δεκεμβρίου αλλά ποτέ δεν μιλήσαμε για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, μιλούσαμε για φάσεις σταδιακής επανόδου σε μια μορφή κανονικότητας μέσα στο Δεκέμβριο».

Όπως είχε πει πολλές φορές ο υπουργός Υγείας κι εγώ κατά την ενημέρωση των συντακτών, εάν χρειαστεί, εκτός από τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, θα πάμε και σε επίταξη, ανέφερε, προσθέτοντας πως αυτή η συζήτηση υπάρχει εδώ και δέκα ημέρες. Έχει ανέβει στη Θεσσαλονίκη ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, ο υπουργός Υγείας, υπήρχαν επικοινωνίες όλο αυτό το διάστημα να παραχωρήσουν οικειοθελώς απλές κλίνες από τις ιδιωτικές κλινικές», είπε ο κ. Πέτσας, για να προσθέσει: «Εφόσον δεν το έπραξαν κι επειδή βλέπουμε την πίεση στο Σύστημα Υγείας στη Θεσσαλονίκη, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην επίταξη δύο κλινικών, όχι και των εννέα, για 200 κρεβάτια».

Θα είναι απλές κλίνες για κορωνοϊό, θα υπάρχει πλήρης διαχωρισμός των ασθενών. Όπως διευκρίνισε, ασθενείς που νοσηλεύονται σε αυτές τις ιδιωτικές κλινικές οι οποίοι δεν πάσχουν από κορωνοϊό, θα μεταφερθούν είτε σε άλλες ιδιωτικές κλινικές είτε σε δημόσια νοσοκομεία. Η επίταξη κλινών δεν είναι δωρεάν, υπάρχουν συμφωνημένα νοσήλια που αναλαμβάνει ο ΕΟΠΥΥ, σημείωσε.

«Όταν βρισκόμαστε σε πόλεμο, αντιμετωπίζουμε όλη τη χώρα ως μία υγειονομική περιφέρεια, δεν είμαι εγώ ο ειδικός για να πω ποιος θα είναι ο επιχειρησιακός σχεδιασμός» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share