Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Εκλογές ΗΠΑ: Πανζουρλισμός με το αποτέλεσμα της Τζόρτζια - Έξαλλος ο Τραμπ

Κατοχυρώθηκε και αυτή στον Μπάιντεν

21 Νοεμβρίου 2020 00:23
Εκλογές ΗΠΑ: Πανζουρλισμός με το αποτέλεσμα της Τζόρτζια - Έξαλλος ο Τραμπ
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Μπορεί οι εκλογές των ΗΠΑ να έχουν τελειώσει, αλλά ένας… μεγάλος χαμός επικράτησε με το αποτέλεσμα της πολιτείας της Τζόρτζια, η οποία τελικά επικυρώθηκε στον Μπάιντεν, κάνοντας έξαλλο τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τζόρτζια, Μπραντ Ράφενσμπεργκερ, πιστοποίησε αργά το βράδυ της Παρασκευής (20/11) ότι ο Δημοκρατικός υποψήφιος Τζο Μπάιντεν κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στην Πολιτεία αυτή. Με τη νίκη του στην Τζόρτζια ο Τζο Μπάιντεν εξασφάλισε ακόμη 16 ελέκτορες, με τον απελθόντα πρόεδρο να... λέει και να ανακαλεί αμέσως για την ήττα του.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση στην οποία διευκρινιζόταν ότι δεν έχουν ακόμη επικυρωθεί τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου, παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα είχαν ανακοινωθεί.

«Οι αριθμοί αντικατοπτρίζουν την ετυμηγορία του λαού, όχι την απόφαση του υπουργού Εσωτερικών ή των δικαστηρίων, ούτε καμιάς από τις δύο εκστρατείες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ράφενσμπεργκερ, που είναι Ρεπουμπλικάνος και δεδηλωμένος υποστηρικτής του Τραμπ.

Πλέον, το επιτελείο του Τραμπ εναποθέτει τις ελπίδες του στο να πείσει τα κοινοβουλευτικά σώματα των Πολιτειών που ελέγχονται από τους Ρεπουμπλικάνους, αλλά τις οποίες κέρδισε ο Μπάιντεν, να απορρίψουν το αποτέλεσμα και να ανακηρύξουν νικητή τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο, σύμφωνα με τρεις πηγές που έχουν γνώση του σχεδίου αυτού.

Το επιτελείο του Τραμπ επικεντρώνεται προς το παρόν στο Μίσιγκαν και την Πενσιλβάνια, όμως ακόμη και αν και οι δύο αυτές Πολιτείες ακυρώσουν τη νίκη του Μπάιντεν, οι Ρεπουμπλικάνοι θα χρειαστεί να ανατρέψουν το αποτέλεσμα και σε άλλη μία Πολιτεία, ώστε να εξασφαλίσουν τους 270 μεγάλους εκλέκτορες που απαιτούνται.

Μια τέτοια εξέλιξη δεν θα είχε προηγούμενο στη σύγχρονη αμερικανική ιστορία. Ο Τραμπ όχι μόνο χρειάζεται τα νομοθετικά σώματα τριών Πολιτειών να ανατρέψουν τα εκλογικά αποτελέσματα, αλλά επίσης να εγκριθεί αυτή η κίνηση από το Κογκρέσο και, σχεδόν μετά βεβαιότητας, και από το Ανώτατο Δικαστήριο.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share