Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ομολόγησε ο 27χρονος τζιχαντιστής που συνελήφθη στην Αθήνα - «Μπήκα στον ISIS για να εκδικηθώ…»

Τη συμμετοχή του σε φρικιαστικές ανθρωποκτονίες αποκάλυψε ο 27χρονος τζιχαντιστής

20 Νοεμβρίου 2020 13:46
Ομολόγησε ο 27χρονος τζιχαντιστής που συνελήφθη στην Αθήνα - «Μπήκα στον ISIS για να εκδικηθώ…»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το λόγο που εντάχθηκε στο ISIS έκανε γνωστό ο 27χρονος τζιχαντιστής που συνελήφθη στην Αθήνα. Πιο συγκεκριμένα τόνισε ότι εντάχθηκε στον ISIS για εκδίκηση, καθώς ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός είχε σκοτώσει συγγενείς του μπροστά στα μάτια του, ισχυρίστηκε ο νεαρός τζιχαντιστής από τη Συρία που διέμενε στην ανοιχτή δομή του Ελαιώνα και χθες συνελήφθη από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Αφού εξήγησε αναλυτικά τους λόγους που οδήγησαν στην στρατολόγησή του, ομολόγησε τη συμμετοχή του σε φρικιαστικές ανθρωποκτονίες για λογαριασμό του Ισλαμικού Κράτους, δίχως ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Το μόνο που είπε ο ήταν ότι αυτές εκτυλίχθηκαν το 2014.

Μάλιστα ο 27χρονος, σε βίντεο που του έδειξαν οι αστυνομικοί, αναγνώρισε τον εαυτό του να κακοποιεί και να χλευάζει αιχμαλώτους του ISIS την ίδια χρονιά. Ενώ πρόσφατα ΕΔΕ για την παροχή ασύλου σε τζιχαντιστή ζητούσαν Μαρκόπουλος και Πλεύρης.

Στα «ραντάρ» της Αντιτρομοκρατικής εδώ και έναν χρόνο

Ο 27χρονος που διέμενε στον Ελαιώνα παρακολουθούνταν από το 2019, καθώς στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία υπήρχαν πληροφορίες για την δράση του και τις σχέσεις του με το Ισλαμικό Κράτος. Η αντίστροφή μέτρηση για την σύλληψή του ξεκίνησε χθες το πρωί.

Ο 27χρονος Σύρος συμμετείχε σε καβγά που εκτυλίχθηκε εντός της ανοικτής δομής φιλοξενίας μαζί με άλλους αλλοδαπούς. Ο ίδιος τραυματίστηκε, ωστόσο μεταφέρθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Κολωνού, προκειμένου να καταθέσει ως μάρτυρας του περιστατικού στο πλαίσιο της δικογραφίας που σχηματιζόταν.

Εκείνη τη στιγμή δράση ανέλαβαν τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής και μετά από μαραθώνια ανάκριση ο 27χρονος ομολόγησε τις φρικιαστικές πράξεις στις οποίες είχε λάβει μέρος στο παρελθόν.

Πώς έφτασε στην Ελλάδα ο 27χρονος τζιχαντιστής

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές ο νεαρός τζιχαντιστής είχε φτάσει στη Λέσβο στις 28 Μαρτίου 2018, μέσω Τουρκίας, μαζί με την γυναίκα του και τα πέντε παιδιά τους. Αφού κατέθεσε αίτημα για άσυλο, μεταφέρθηκε για μικρό χρονικό διάστημα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας και μετέπειτα στην ανοικτή δομή του Ελαιώνα.

Εναν χρόνο αργότερα η δράση του έγινε γνωστή στην Αντιτρομοκρατική και αμέσως τέθηκε σε διακριτική παρακολούθηση.

Μετά τη σύλληψή του, στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας σε έρευνα που πραγματοποίησαν στην ανοικτή δομή φιλοξενίας εντόπισαν δύο κινητά τηλέφωνα τα οποία μεταφέρθηκαν στην Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για την ανάσυρση δεδομένων εγκληματολογικά εργαστήρια για διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων.

Με την δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ο οποίος του άσκησε δίωξη για δύο κακουργήματα.

Συγκεκριμένα του απαγγέλθηκαν διώξεις για τα αδικήματα της ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση και της άμεσης συνδρομής σε ανθρωποκτονία με δόλο ως τρομοκρατική πράξη. Ο 27χρονος ζήτησε και έλαβε προθεσμία να απολογηθεί την ερχόμενη Δευτέρα (23/11).

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share