Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Πέτσας: " Όταν βρισκόμαστε σε πόλεμο, αντιμετωπίζουμε όλη τη χώρα ως μία υγειονομική περιφέρεια"

Όλα όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

20 Νοεμβρίου 2020 09:51
Πέτσας:
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Για την απόφαση επίταξης δύο ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τονίζοντας πως «αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην επίταξη δύο κλινικών, όχι και των εννέα».

Ειδικότερα, ο κ. Πέτσας, ανέφερε πως: «Όπως είχε πει πολλές φορές ο υπουργός Υγείας, κι εγώ κατά την ενημέρωση των συντακτών, εάν χρειαστεί, εκτός από τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, θα πάμε και σε επίταξη», προσθέτοντας πως αυτή η συζήτηση υπάρχει εδώ και 10 ημέρες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στην ΕΡΤ, γνωστοποίησε πως έχουν ανέβει στη Θεσσαλονίκη ο ΓΓ του υπουργείου Υγείας, ο υπουργός Υγείας, και πως υπήρχαν επικοινωνίες όλο αυτό το διάστημα να παραχωρήσουν οικειοθελώς απλές κλίνες από τις ιδιωτικές κλινικές.

Ενώ πρόσθεσε: «Εφόσον δεν το έπραξαν κι επειδή βλέπουμε την πίεση στο σύστημα υγείας στη Θεσσαλονίκη, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην επίταξη δύο κλινικών, όχι και των εννέα, για 200 κρεβάτια».

Τι θα γίνει με ασθενείς που νοσηλεύονται ήδη σε αυτές

Θα είναι απλές κλίνες για Covid-19, θα υπάρχει πλήρης διαχωρισμός των ασθενών. Όπως διευκρίνισε ο κ. Πέτσας, ασθενείς που νοσηλεύονται σε αυτές τις ιδιωτικές κλινικές οι οποίοι δεν πάσχουν από Covid, θα μεταφερθούν είτε σε άλλες ιδιωτικές κλινικές είτε σε δημόσια νοσοκομεία.

«Όταν βρισκόμαστε σε πόλεμο, αντιμετωπίζουμε όλη τη χώρα ως μία υγειονομική περιφέρεια, δεν είμαι εγώ ο ειδικός για να πω ποιος θα είναι ο επιχειρησιακός σχεδιασμός», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πρόεδρος Ιδιωτικών Κλινικών: Γιατί αρνηθήκαμε να δώσουμε 200 κλίνες στη Θεσσαλονίκη για covid ασθενείς

Τους λόγους που αρνήθηκαν τη διάθεση 200 κλινών στο υπουργείο Υγείας για τη νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό στη Θεσσαλονίκη εξήγησε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, Γρηγόρης Σαραφιανός.

«Το σκεπτικό είναι ότι δε θέλουμε να μεταδώσουμε τη νόσο στους ασθενείς που νοσηλεύουμε, τόσο σε δικούς μας όσο και σε αυτούς που πήραμε πριν από δύο εβδομάδες από κρατικά νοσοκομεία, με άλλες παθήσεις», ανέφερε μιλώντας σήμερα το πρωί στο Open.

Όπως είπε στις ιδιωτικές κλινικές, είναι ενιαίες οι μονάδες και δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός. «Όταν έχεις ένα ασανσέρ και βάζεις τον νεφροπαθή ή τον καρκινοπαθή και πριν από πέντε λεπτά ήταν ο ασθενής με κορωνοϊό, σίγουρα θα υπάρξει μετάδοση», ενώ σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Σαραφιανός κι επισήμανε ότι η συμφωνία με την κυβέρνηση και τον Φεβρουάριο και τώρα τον Σεπτέμβριο ήταν να νοσηλεύουμε non covid ασθενείς. «Εμείς δε νοσηλεύουμε περιστατικά covid. Αν έχουμε ύποπτο κρούσμα, το στέλνουμε σε κρατικό νοσοκομείο», τόνισε.

Για να μπορέσει να αποσυμφορηθεί το σύστημα υγείας, οι ιδιωτικές κλινικές, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης, είχαν προτείνει δύο κέντρα αποκατάστασης, τα οποία είναι περιφερειακά της πόλης και ανεξάρτητα κτιριακά να λειτουργήσουν, ωστόσο δεν προχώρησε, γιατί δε δέχτηκαν οι ιδιοκτήτες.

«Μετά προτείναμε τα νοσοκομεία που έκλεισαν πρόσφατα, το στρατιωτικό νοσοκομείο 424 και το Λοιμωδών που μέχρι την προηγούμενη Τετάρτη γίνονταν εργασίες για να λειτουργήσει. Αυτά θα μπορούσαν να λειτουργήσουν με πολύ λίγες μετατροπές», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, χθες το βράδυ άνοιξε και το υπόγειο καταφύγιο του Στρατιωτικού Νοσοκομείου 424 και άρχισε να λειτουργεί, ωστόσο δεν υπάρχει προσωπικό.

Σημείωσε βέβαια ότι στην περίπτωση επίταξης η οποία τελικά ανακοινώθηκε λίγο πριν τις 8 το πρωί σήμερα, οι ιδιωτικές κλινικές θα συμμορφωθούν, ωστόσο επανέλαβε ότι η κατάσταση δεν είναι διαχειρίσιμη. «Θα πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του και αν υπάρξει μετάδοση, θα είναι λυπηρό. Θα τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές», δήλωσε ο κ. Σαραφιανός.

«Εγώ προθυμοποιήθηκα να πάρουμε ασθενείς non covid και από νοσοκομεία όμορων νομών, της Κατερίνης, της Βέροιας του Κιλκίς ώστε να αποφορτιστούν τα δημόσια, αλλά δεν έγινε δεκτό. Είμαστε 9 κλινικές στη Θεσσαλονίκη με 1.500-1.700 κλίνες.

Μπορούμε να πάρουμε περίπου 1.000 ασθενείς. Το προτείναμε προχθές και μας απάντησαν ότι χθες το πρωί θα υπήρχε μια σύσκεψη με τον πρωθυπουργό και οι τελικές αποφάσεις θα λαμβάνονταν εκεί και τελικά επικράτησε η πρόταση της επίταξης. Πρέπει να εκπαιδευτεί και το προσωπικό.

Σε μια μέρα δεν μπορεί να γίνει, διότι τον Φεβρουάριο μας αποψίλωσαν το προσωπικό, πήραν 3.800 νοσηλευτές για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ με αποτέλεσμα όλο το έμπειρο προσωπικό να πάει σε κρατικά νοσοκομεία και μείναμε εμείς να ψάχνουμε για καινούριο νοσηλευτικό προσωπικό. Προσλάβαμε, αλλά είναι νέα παιδιά», κατέληξε.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share