Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Με κορωνοϊο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Έσκασε τωρα!

19 Νοεμβρίου 2020 08:14
Με κορωνοϊο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στον Ευαγγελισμό μεταφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, αφού διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό.

Ο ίδιος θέλησε να στείλει ένα μήνυμα προς όλους για τήρηση των μέτρων.

Πριν πέντε μέρες, ο Αρχιεπίσκοπος είχε συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στα γραφεία της Αρχιεπισκοπής, όπου ενημερώθηκε για την πορεία της πανδημίας και για τα μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση για την αντιμετώπισή της.

Στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο βρέθηκε το άνοιγμα των εκκλησιών στους πιστούς τα Χριστούγεννα.

Κορωνοϊός: Στο «Ιπποκράτειο» σε σοβαρή κατάσταση μωρό 22 μηνών

Δραματική είναι η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, με ένα μωρό 22 μηνών με κορωνοϊό ακόμη να βρίσκεται στο «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο και σε σοβαρή κατάσταση, σε ένα περιστατικό ενδεικτικό της κατάστασης στη συμπρωτεύουσα.

Όταν τελείωσε τη νυχτερινή της βάρδια, μιλώντας στους τηλεοπτικούς σταθμούς, εθελόντρια νοσηλεύτρια δήλωσε ότι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό έδινε μάχη προκειμένου να μη διασωληνωθεί το μωρό, θετικό στον κορωνοϊό, το οποίο δεν αντιμετωπίζει άλλα προβλήματα υγείας.

«Χαίρομαι για τις νοσηλεύτριες που ήρθαν από την Κρήτη και θα κάναμε και εμείς το ίδιο. Θα πηγαίναμε όπως έρχονται να μας βοηθήσουν κι εμάς, το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, και πιστεύω και από τα υπόλοιπα νοσοκομεία, θα κάναμε και εμείς το ίδιο», τόνισε η νοσηλεύτρια.

Παράλληλα, σημείωσε ότι στο νοσοκομείο νοσηλεύονται 6 ακόμα παιδιά με κορωνοϊό, ηλικίας έως 16 ετών.

Το πλάνο για την πρώτη άρση των μέτρων στην Ελλάδα - Πότε ανοίγουν σχολεία, λιανεμπόριο και εστίαση

Μπορεί ο κορωνοϊός να συνεχίζει να εξαπλώνεται σε όλη την Ελλάδα, ωστόσο η κυβέρνηση, δεχόμενη ορισμένα θετικά μηνύματα, όπως τη μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα, που «δείχνει» βελτίωση της κατάστασης τον επόμενο καιρό, αλλά και σκεπτόμενη πως η αγορά πρέπει να πάρει «ανάσα» εν όψει Χριστουγέννων, καταστρώνει σχετικό πλάνο με το πότε θα ανοίξει η χώρα, έστω και για λίγο καιρό, μέχρι να επανέλθουμε σε απαγορευτικό, όπως ισχύει σήμερα.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», πρώτος στόχος είναι να ανοίξουν τα σχολεία. Η τηλεκπαίδευση, άλλωστε, έχει αποτύχει παταγωδώς μέχρι τώρα, ενώ παράλληλα έχει αποδειχθεί σε ουκ ολίγες έρευνες η μικρότερη δυνατότητα μετάδοσης του ιού μέσων των μαθητών, ειδικά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Θα ακολουθήσουν, ύστερα, λιανεμπόριο και εστίαση, προκειμένου να έρθει αυτή η πολυπόθητη «ανάσα».

Πότε ανοίγουν σχολεία, λιανεμπόριο και εστίαση

Όπως αναφέρει, λοιπόν, το ρεπορτάζ της εφημερίδας, τα σχολεία βρίσκονται σε πρώτο πλάνο για την άρση μέτρων και δεν αποκλείεται να ανοίξουν στις 7 Δεκεμβρίου. Κάτι τέτοιο, βέβαια, θα σήμαινε ενδεχομένως παράταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας για έστω μια εβδομάδα ακόμη, καθώς δεν προβλέπεται να υπάρξει κάποια άρση μέτρων στις 30 Νοεμβρίου.

Στη συνέχεια, ανάλογα και με τα στοιχεία που θα υπάρξουν, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε άνοιγμα του λιανεμπορίου στα μέσα του μήνα, προκειμένου να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να δουλέψουν για μερικές ημέρες και να πάρουν την προαναφερθείσα οικονομική «ένεση» για τα Χριστούγεννα.

Λίγο αργότερα και περίπου στις 19-21 Δεκεμβρίου, αναμένεται και το άνοιγμα της εστίασης, που έχει δεχθεί ένα από τα μεγαλύτερα «πλήγματα». Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι η εστίαση είχε κλείσει σε όλη την χώρα, πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώσει, μαζί με τον Σωτήρη Τσιόδρα, το πλήρες απαγορευτικό στην χώρα.

Νέα μέτρα για τη Βόρεια Ελλάδα

Το ενδεχόμενο νέων μέτρων για τη Βόρειο Ελλάδα, όπου η κατάσταση παραμένει δραματική, εξετάζει η κυβέρνηση στην περίπτωση που οι τάσεις αποκλιμάκωσης του επιδημιολογικού φορτίου δεν κριθούν επαρκείς από την ομάδα των επιστημόνων.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε σύσκεψη αμέσως μόλις επέστρεψε στην Ελλάδα από τοπ Αμπου Ντάμπι ενώ την Πέμπτη, αναμένεται η διεξαγωγή και νέας με τη συμμετοχή των κ. Τσιόδρα και Χαρδαλιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των παρεμβάσεων που εξετάζονται είναι η περαιτέρω αυστηροποίηση των περιορισμών και των ελέγχων στις μετακινήσεις μεταξύ περιφερειακών ενοτήτων.

Και αυτό επειδή η κινητικότητα κυρίως των εργατών γης θεωρείται υγειονομική βόμβα και φαίνεται να συνιστά τον υπ’ αριθμό ένα αστάθμητο παράγοντα στην προσπάθεια για ελαχιστοποίηση της διασποράς.

Για τον ίδιο λόγο θεωρείται σίγουρο ότι θα ενταθούν οι έλεγχοι των εισροών στα χερσαία σύνορα, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει ακόμη και η σκέψη για «σφράγισμά» τους.

Από τα 3.209 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν τα 905 ενώ στο «κόκκινο» βρίσκονται και άλλες περιοχές της Βορείου Ελλάδας με πλέον ενδεικτικές τις περιφερειακές ενότητες:

• Δράμας με 95 κρούσματα

• Έβρου με 64

• Ημαθίας, με 111

• Καβάλας με 76

• Κιλκίς με 101

• Πέλλας με 166

Ενδεικτικές της επιμονής του ιικού φορτίου στη Θεσσαλονίκη είναι και οι νέα τιμές που μετρήθηκαν στα αστικά λύματα της πόλης στη σχετική έρευνα που πραγματοποιεί διεπιστημονική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.

Η συγκέντρωση του γονιδιώματος του κορωνοϊού στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης αυτή την εβδομάδα σε σχέση με την προηγούμενη παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 50%.

Η αύξηση αυτή είναι σημαντικά μικρότερη σε σχέση με την αντίστοιχη αύξηση μεταξύ των δύο προηγούμενων εβδομάδων, που ήταν της τάξης του 150%.

«Είναι σαφής βελτίωση σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες, αλλά και πάλι μιλάμε για αύξηση. Τα δεδομένα αποτυπώνουν την εικόνα που κάθε κάτοικος της Θεσσαλονίκης αντιλαμβάνεται πια, την εικόνα των νοσοκομείων της πόλης, την εικόνα ότι όλοι μας πλέον γνωρίζουμε κάποιον που νοσεί, που νοσηλεύεται, που έχασε τη ζωή του στη μάχη με τον ιό. Είναι η εικόνα της μεγάλης διασποράς του ιού στην κοινότητα», δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ και συντονιστής του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Την Τετάρτη, πέρα από τον εκ νέου πολύ υψηλό αριθμό κρουσμάτων, καταγράφηκε και ρεκόρ διασωληνωμένων με 480 γεγονός που επιτείνει τα ήδη ασφυκτικά περιθώρια των ΜΕΘ – COVID

Όπως ανέφεραν στην «Κ» πηγές του υπουργείου Υγείας, «φαίνεται να υπάρχει μια σταθερότητα στον αριθμό των νέων εισαγωγών και δεν καταγράφεται η εκθετική αύξηση προηγούμενων εβδομάδων. Ωστόσο, η πίεση παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα».

Από τις 624 ΜΕΘ – COVID, οι 510 είναι ήδη κατειλημμένες και μόλις 114 κενές (ποσοστό 18%).

Αναλυτικά η πληρότητα των ΜΕΘ – COVID ανά υγειονομική περιφέρεια είναι η εξής:

– Αττικής: 163 κλίνες, εκ των οποίων 118 κατειλημμένες και 45 κενές (ποσοστό 28%).

– Πειραιώς και Αιγαίου: 53 κλίνες, εκ των οποίων 36 κατειλημμένες και 17 κενές (ποσοστό 32%).

– Μακεδονίας: 134 κλίνες, εκ των οποίων 126 κατειλημμένες και 8 κενές (ποσοστό 6%).

– Μακεδονίας και Θράκης: 123 κλίνες, εκ των οποίων 109 κατειλημμένες και 14 κενές (ποσοστό 11%).

– Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας: 68 κλίνες, εκ των οποίων 65 κατειλημμένες και 3 κενές (ποσοστό 4,5%).

– Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας: 47 κλίνες, εκ των οποίων 25 κατειλημμένες και 22 κενές (ποσοστό 47%).

– Κρήτης: 18 κλίνες, εκ των οποίων 13 κατειλημμένες και 5 κενές (ποσοστό 28%).

– Στρατιωτικά νοσοκομεία: 18 κλίνες, όλες κατειλημμένες.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share