Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Πολυτεχνείο: Κανονικά η απαγόρευση συναθροίσεων με τη «βούλα» του ΣτΕ

Κανονική και συνταγματική

16 Νοεμβρίου 2020 18:43
Πολυτεχνείο: Κανονικά η απαγόρευση συναθροίσεων με τη «βούλα» του ΣτΕ
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Με τη «βούλα» του Συμβουλίου της Επικρατείας «σφραγίζεται» η απαγόρευση συναθροίσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου, αφού αρνήθηκε την έκδοση προσωρινής διαταγής με την οποία θα «πάγωνε» η απαγόρευση αυτή, μετά τις προσφυγές του κόμματος ΜέΡΑ 25 και της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και πολίτες.

Η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μαίρη Σάρπ απέρριψε την αίτηση για την έκδοση προσωρινής διαταγής για λόγους δημοσίου συμφέροντος και προστασίας της δημοσίας υγείας από τον κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού. Κατά συνέπεια θεωρείται συνταγματική η απαγόρευση δημοσίων υπαίθριων συναθροίσεων για τον αυριανό (17/11) εορτασμό του Πολυτεχνείου.

Οι προσφεύγοντες στράφηκαν κατά της απόφασης του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας με την οποία δεν επιτρέπονται εκδηλώσεις για την αυριανή επέτειο του Πολυτεχνείου υποστηρίζοντας ότι η απαγόρευση των συγκεντρώσεων σε όλη την επικράτεια αποτελεί παραβίαση του άρθρου 11 του Συντάγματος που διέπει το δικαίωμα των πολιτών για δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις αλλά και της συνταγματικής αρχή της αναλογικότητας.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας εισήγαγε, σε αυτό το στάδιο, την αίτηση των προσφευγόντων στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

Παρέμβαση Μητσοτάκη για επέτειο Πολυτεχνείου: «Είναι αδιανόητο κάποιοι να...»

Μήνυμα για την επέτειο του Πολυτεχνείου έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, καλώντας όλα τα κόμματα να τιμήσουν από κοινού το Πολυτεχνείο.

«Το πραγματικό μήνυμα των αγώνων του λαού μας για ελευθερία και δημοκρατία απαιτεί, ειδικά σε συνθήκες πανδημίας, να τιμήσουμε την ιστορία μας και την επέτειο του Πολυτεχνείου με διαφορετικό τρόπο.

Φέτος δεν γιορτάσαμε ούτε την 25η Μαρτίου ούτε την 28η Οκτωβρίου. Αλλά αυτό δεν μείωσε τη σημασία τους. Ελεύθερα επιλέγουμε οι ίδιοι να περιορίσουμε κάποια δικαιώματά μας για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, αυτούς που αγαπάμε αλλά και το κοινό καλό.

Γιατί ελευθερία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς υπευθυνότητα. Απέναντι στον κίνδυνο της χούντας, οι πρωτοπόροι του Πολυτεχνείου στάθηκαν άοπλοι. Απέναντι στον κίνδυνο του θανάτου, εμείς οπλιζόμαστε με τη συνείδησή μας. Γιατί κυρίως αυτή μας επιβάλλει, φέτος, να τιμήσουμε τη μεγάλη επέτειο όπως θα ήθελαν και οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές της: Προφυλάσσοντας την υγεία όλων.

Ειλικρινά πιστεύω ότι η συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας δυσκολεύεται να παρακολουθήσει τη μεγάλη συζήτηση που γίνεται για τον φετινό εορτασμό σε συνθήκες πανδημίας. Η απόφαση να μην γίνουν μαζικές εκδηλώσεις και πορεία επιβάλλεται για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και μόνο.

Μόλις χθες θρηνήσαμε την απώλεια 71 συμπολιτών μας. Είναι αδιανόητο, λοιπόν, κάποιοι να στήνουν σκηνικό σύγκρουσης την ώρα που απαιτείται ενότητα και προσήλωση στις οδηγίες των ειδικών. Αυτή την κρίσιμη στιγμή, δεν μπορεί η ιστορική επέτειος να γίνεται αιτία διχασμού και οι ανθρώπινες ζωές πεδίο κομματικών πειραματισμών. Γι’ αυτό και καλώ όλα τα κόμματα σε αυτοσυγκράτηση. Και τους πολιτικούς αρχηγούς σε μία από κοινού πρωτοβουλία τιμής στο Πολυτεχνείο.

Με επικεφαλής την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Με μία λιτή επίσκεψη και με ένα λουλούδι. Αλλά με πολλή ευθύνη για το καλό των Ελλήνων και της πατρίδας».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share