Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Επίθεση σε καταστήματα Lidl: "Τα κέρδη σας, οι νεκροί μας"

Συναγερμός

16 Νοεμβρίου 2020 06:49
Επίθεση σε καταστήματα Lidl:
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Επίθεση σε δύο καταστήματα της αλυσίδας Lidl, στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησαν τα ξημερώματα της Πέμπτης, αντιεξουσιαστές, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός.

Σε ανάρτησή τους σε σελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου αναφέρουν πως η παρέμβαση έγινε «ως απάντηση στην εγκληματική αδιαφορία της εργοδοσίας για την ασφάλεια και τις ζωές των εργαζομένων της, μετά από την επιβεβαίωση κρούσματος Covid-19 στις αποθήκες της αλυσίδας». Στο ένα κατάστημα πέταξαν μπογιές ενώ στο άλλο έσπασαν την πρόσοψη. Εκτός όμως από αυτή την είδηση, διαβάστε εδώ μια ανακοίνωση των Lidl.

Αναλυτικά το κείμενο που δημοσίευσαν σε σελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου

«Την Πέμπτη 12/11/2020 πραγματοποιήσαμε παρεμβάσεις σε δύο καταστήματα τις αλυσίδας super market Lidl στη Θεσσαλονίκη, ως απάντηση στην εγκληματική αδιαφορία της εργοδοσίας για την ασφάλεια και τις ζωές των εργαζομένων της, μετά από την επιβεβαίωση κρούσματος Covid-19 στις αποθήκες της αλυσίδας:

ii) επιτεθήκαμε και σπάσαμε την πρόσοψη του καταστήματος Lidl επί της οδού Παπαναστασίου Αλέξανδρου 102 στην Κάτω Τούμπα

ii) πραγματοποιήσαμε παρέμβαση με ρίψη χρωμάτων στην πρόσοψη του καταστήματος Lidl επί της οδού Ολυμπιάδος 56 στο κέντρο της πόλης.

Δε θα επιτρέψουμε να γίνει η πανδημία αφορμή για την περαιτέρω υλική υποτίμηση της τάξης μας.

Ήδη από τους πρώτους μήνες της πανδημίας, την άνοιξη, έγινε διακριτή η διάθεση των αφεντικών να μην πάρουν το παραμικρό μέτρο προστασίας για τους εργαζομένους, αφήνοντάς τους εκτεθειμένους απέναντι στον ιό, δείχνοντας ξεκάθαρα πόσο αναλώσιμο θεωρούν το εργατικό δυναμικό τους και ότι δε θα διστάσουν σε καμία περίπτωση να θυσιάσουν ακόμα και τη ζωή των εργαζομένων και των οικογενειών τους στο βωμό του κέρδους.

Ειδικότερα, στα Lidl δε χορηγούνταν ούτε τα βασικά μέτρα υγειονομικής προστασίας στους εργαζόμενους. Μάλιστα, κατά το πρώτο διάστημα τους απαγόρευαν να φορούν μάσκα, την οποία οι ίδιοι προμηθεύονταν με δικά τους έξοδα , για να μη χαλάει η ψεύτικη εικόνα του καταναγκαστικά χαμογελαστού εργαζόμενου.

Βάσει των υγειονομικών υποδείξεων του ΕΟΔΥ η εργοδοσία υποχρεούται να παρέχει στους εργαζόμενους μάσκες. Στα Lidl, όμως, δεν παρέχονται μάσκες στους εργαζόμενους, ενώ τα απαραίτητα τζάμια προστασίας στα ταμεία δεν τοποθετήθηκαν ποτέ. Και όσο οι τζίροι αυξάνονται, αυξάνεται ακόμα περισσότερο η εντατικοποίηση της δουλειάς και οι εργαζόμενοι λιγοστεύουν.

Το αποκορύφωμα ήρθε τις τελευταίες μέρες, αφού μετά την επιβεβαίωση κρούσματος στις αποθήκες της επιχείρησης, η εργοδοσία αρνήθηκε τη διενέργεια τεστ στους 150 εργαζόμενους που εργάζονται στις αποθήκες, χωρίς να υπάρχει κανένα ουσιαστικό μέτρο υγειονομικής προστασίας.

Με την κάλυψη που παρέχουν στην εργοδοσία και τα «πρωτόκολλα» του ΕΟΔΥ και φυσικά… κανένας από τους 150 εργαζόμενους που δούλευαν μαζί με το επιβεβαιωμένο κρούσμα δεν τέθηκε σε προληπτική καραντίνα! Μάλιστα, η γνωστή καραμέλα της “ατομικής ευθύνης” επιστρατεύθηκε και η εργοδοσία θεώρησε λογικό το να πληρώσουν τα τεστ οι ίδιοι οι εργαζόμενοι από τους πενιχρούς μισθούς που τους δίνει.

Όλα αυτά, βέβαια, μόνο έκπληξη δεν προκαλούν, αν αναλογιστεί κανείς τις πάγιες πρακτικές των αλυσίδων super market και κυρίως αυτής των Lidl, που μάλιστα έχει βραβευτεί ως ο καλύτερος εργοδότης (!). Πλήθος καταγγελιών για εργοδοτική τρομοκρατία, υπερωρίες φαντάσματα, απαγόρευση των (ορισμένων απ’ το νόμο) διαλειμμάτων, καταθλιπτικό περιβάλλον, εκφοβισμός, απαγόρευση της κοινωνικής αλληλεπίδρασης με τους συναδέλφους μέσα στο κατάστημα και όλα αυτά για να αποφύγεις την απόλυση.

Εκατοντάδες είναι οι απολύσεις των τελευταίων χρόνων, με πιο κραυγαλέο παράδειγμα την απόλυση καρκινοπαθή με τη δικαιολογία ότι αντιμίλησε σε πελάτη, αλλά και οι παραιτήσεις εξαιτίας των άθλιων συνθηκών. Οι συνθήκες αυτές συμπληρώνονται από προϊόντα ακατάλληλα που ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) πολύ συχνά αναγνωρίζει ως απειλές για την υγεία των καταναλωτών και αποσύρει από τα ράφια της αλυσίδας, από πλήθος τεχνασμάτων για να αποφευχθεί η καταβολή φόρων αλλά και από την πρόσφατη επιβολή καταφανώς ρατσιστικής πολιτικής απαρτχάιντ στη Σάμο με τη δημιουργία παράλληλης ξεχωριστής ουράς για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Τη στιγμή που το μόνο που επιτρέπεται να κάνουμε είναι να πάμε στη δουλειά μας (με ένα ασφυκτικά γεμάτο λεωφορείο), κατηγορούμαστε ως αποκλειστικοί υπαίτιοι για τη διασπορά του ιού, ενώ τα ίδια τα αφεντικά είναι αυτά που μας εκθέτουν στον ιό, πάντοτε με τις ευλογίες του κράτους. Η πανδημία αποτυπώνεται ως μοναδική ευκαιρία για κράτος και κεφάλαιο, για να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο καταπάτησης εργασιακών δικαιωμάτων.

Τα 400 ευρώ/ μήνα της αναστολής εργασίας και η απελευθέρωση των απολύσεων συμπληρώνονται από ένα νομοσχέδιο-έκτρωμα που κατατίθεται το επόμενο διάστημα και καταστρατηγεί το 8ωρο και τη δυνατότητα απεργίας, δικαιώματα, δηλαδή, που κερδήθηκαν με αγώνες και αίμα εργαζομένων.

Η κυβέρνηση, στην υπηρεσία του κεφαλαίου, μπροστά στην τεράστια υγειονομική και οικονομική κρίση δε διστάζει καθόλου και επιτίθεται με κάθε τρόπο στην κοινωνική βάση, απογυμνώνοντας στα μάτια του εργαζόμενου λαού τη βαρβαρότητα της ταξικής φύσης που διέπει το καπιταλιστικό κτήνος. Το σύνθημα των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ της Γαλλίας δε θα μπορούσε να είναι πιο ακριβές: «Συναγερμός !»

Δεν είμαστε επαίτες, ούτε χρωστάμε χάρη στα αφεντικά που πουλάμε την εργατική μας δύναμη, για να πλουτίζουν αυτοί. Για όλους και όλες εμάς που δεν έχουμε κανένα άλλο μέσο για να επιβιώσουμε, αυτό είναι το μόνο που έχουμε να πουλήσουμε. Οι θρασύτατες Συναγερμός τους και η εργοδοτική ασυδοσία, που οξύνονται κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μπορούν να Συναγερμός μονάχα με την ταξική Συναγερμός και τη μαχητική συνδικαλιστική δράση των ίδιων των εργαζομένων.

Η απάντησή μας στα αφεντικά είναι πως σε κάθε τους επίθεση, η εργατική τάξη θα βρίσκει πάντοτε τους τρόπους να αντεπιτίθεται, μέχρι να καταργήσει τα προνόμια και τις εξουσίες της παρασιτικής καπιταλιστικής ολιγαρχίας. Είναι καιρός να αντεπιτεθούμε. Να μην αφήσουμε την ενταντικοποίηση, τις εξευτελιστικές συμπεριφορές και την υποβάθμιση της αξίας της ίδιας μας της ζωής να γίνουν κανόνας για όλους και όλες μας.

ΑΜΕΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΛΗΨΗ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥΣ

ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ Ο ΤΣΑΜΠΟΥΚΑΣ

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΟΠΛΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ, ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης (μέλος της Αναρχικής Ομοσπονδίας)

ΥΓ. Επειδή ακριβώς η κρατική διαχείριση της πανδημίας συνάδει με καταστολή αντί για υγειονομικά μέτρα και με απολύτως καμία ενίσχυση του ΕΣΥ, την ίδια στιγμή που τεράστια ποσά σκορπίζονται στα κανάλια και σε μεγάλους περιπάτους, επειδή ακριβώς τα αφεντικά μας έχουν βρει στην πανδημία μία επικοινωνιακά “τέλεια” αφορμή, για να μας τσαλαπατήσουν κι άλλο, επειδή το κράτος έχει δει στην πανδημία την καλύτερη ευκαιρία, για να περάσει αντεργατικούς νόμους που θα τσακίσουν περαιτέρω την τάξη μας, όπως ο πτωχευτικός κώδικας και το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, γι’ αυτό ακριβώς και εμείς, εργαζόμενοι και εργαζόμενες, άνεργοι και άνεργες, δεν έχουμε κανένα άλλο περιθώριο πέρα από το να βγούμε στους δρόμους στις 17 Νοέμβρη, για να απαιτήσουμε επιτέλους το κράτος να σταματήσει να μας περιπαίζει σε αυτήν την τόσο κρίσιμη συγκυρία, προσλαμβάνοντας όλο και πιο πολλούς μπάτσους, ενώ δεν έχουμε γιατρούς και ΜΕΘ, να απαιτήσουμε να σταματήσει να εκμεταλλεύεται την πανδημία, για να μας αρπάξει ακόμα και την πρώτη κατοικία και να τσαλαπατήσει και τα τελευταία μας εργατικά δικαιώματα.

17 ΝΟΕΜΒΡΗ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΗΡΩΝΤΑΣ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΜΕΤΡΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ».

Πηγή: thefestival.gr

TAGS
 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share