Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Αποκάλυψη «βόμβα»: «8 εβδομάδες με καραντίνα για να...»

Η εκτίμηση του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη

13 Νοεμβρίου 2020 12:30
Αποκάλυψη «βόμβα»: «8 εβδομάδες με καραντίνα για να...»
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στον «Θέμα 104,6» εκτίμησε ότι για να φτάσουμε τον στόχο που έθεσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας για 500 ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού θα χρειαστούν οκτώ βδομάδες με καραντίνα.

Ωστόσο, τόνισε ότι βλέπει κάμψη της επιδημικής καμπύλης μετά τις 17 Νοεμβρίου, τονίζοντας παράλληλα ότι ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων της Πέμπτης ήταν αποτέλεσμα και του ρεκόρ των τεστ που διενεργήθηκαν.

Παράλληλα, ο κ. Σαρηγιάννης πρόταξε την αναγκαιότητα εναλλασσόμενων lockdown, δηλαδή το λεγόμενο σύστημα «ακορντεόν», για να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού σημειώνοντας ότι το συγκεκριμένο μέτρο αποτελεί μια ασφαλή λύση τόσο για τον υγειονομικό κίνδυνο όσο και από οικονομικής άποψης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή είναι σημαντικό να περιορίζεται ο ιός για περίπου 21 μέρες όπως δείχνουν τα επιστημονικά δεδομένα. Σημείωσε πάντως ότι κάτι τέτοιο πρέπει να συζητηθεί και με τους φορείς της αγοράς.

Καταληκτικά, ο κ. Σαρηγιάννης υποστήριξε ότι η κατάσταση με τον κορωνοϊό η οποία έχει ξεφύγει δεν έχει να κάνει μονάχα με τους νέους αλλά από μια γενική χαλάρωση όσον αφορά την εφαρμογή των μέτρων προστασίας.

«Αν δεν μειωθούν τα κρούσματα τότε...» - Δραματική προειδοποίηση από την Ματίνα Παγώνη

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη για την διασπορά του κορωνοϊού στην χώρα. Επίσης, πρωινή «βόμβα» έσκασε από τον Αθανάσιο Τσακρή, καθηγητή μικροβιολογίας, Διευθυντή εργαστηρίου μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του MEGA, η κυρία Παγώνη τόνισε πως η κατάσταση με το lockdown είναι οριακή και ούτως ή άλλως θα επηρεάσει ψυχολογικά τον πληθυσμό. Είπε δε πως τα κρούσματα πρέπει να μειωθούν άμεσα.

«Εάν δεν πέσουν τα κρούσματα μετά το επόμενο Σαββατοκύριακο, τότε τα πράγματα είναι πιο σοβαρά από όσο μπορείτε να φανταστείτε», είπε και συνέχισε λέγοντας πως η μείωση πρέπει να έλθει γιατί «δεν είναι λύση ο εγκλεισμός, ούτε να παίρνει ο πληθυσμός αντικαταθλιπτικά για να αντιμετωπίσει τις συνέπειές του».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share