Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024

Τηλεργασία: Σαρωτικοί έλεγχοι από μικτά κλιμάκια για τον έλεγχο τήρησης του μέτρου

Το νέο αυστηρότερο πλαίσιο εφαρμογής προβλέπει την κατάρτιση έκθεσης «αναγκαίου προσωπικού» ανά επιχείρηση

13 Νοεμβρίου 2020 08:11
Τηλεργασία: Σαρωτικοί έλεγχοι από μικτά κλιμάκια για τον έλεγχο τήρησης του μέτρου
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σαρωτικοί έλεγχοι αναμένεται να ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες από μικτά κλιμάκια για τον έλεγχο της υποχρεωτικής τηλεργασίας, καθώς διαπιστωθηκε ότι η εφαρμογή του μέτρου χαλάρωσε με αποτέλεσμα να ανακοινωθεί αυστηρότερο πλαίσιο εφαρμογής.

Το νέο πλαίσιο θα προβλέπει την κατάρτιση έκθεσης «αναγκαίου προσωπικού» ανά επιχείρηση. Τόσο οι δημόσιοι οργανισμοί όσο και οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να υποβάλλουν έκθεση τεκμηριώνοντας τους λόγους για τους οποίους το προσωπικό που θα παραμένει στο γραφείο είναι απολύτως αναγκαίο.

Παράλληλα ο εργοδότης θα πρέπει να αναφέρει τους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας οι οποίοι πρέπει να ανέρχονται στο 50% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων που μπορούν να απασχοληθούν εξ αποστάσεως.

Επίσης σύμφωνα με νέα έρευνα 3 στους 4 εργαζομένους δεν επιθυμούν να επιστρέψουν στα προ-πανδημίας εργασιακά πρότυπα.

Η έκθεση του «αναγκαίου προσωπικού» θα ελέγχεται από νέα μικτά κλιμάκια του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, της αστυνομίας και της Αρχής Διαφάνειας. Από την υποχρεωτική τηλεργασία, αρχικώς εξαιρέθηκαν:

  • τα σχολεία και γενικώς οι εκπαιδευτικές δομές του υπουργείου Παιδείας,
  • τα νοσοκομεία και γενικώς οι δομές παροχής υπηρεσιών υγείας,
  • οι φαρμακαποθήκες,
  • οι επιχειρήσεις υπεραγορών τροφίμων και
  • οι ταχυμεταφορές.

Υπενθυμίζουμε ότι κατά τον υπολογισμό του 50% λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των πραγματικά απασχολουμένων στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, των οποίων η εργασία μπορεί να παρασχεθεί εξ αποστάσεως.

Ευνόητο είναι ότι δεν λαμβάνονται υπόψη οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή, καθώς και οι εργαζόμενοι που τελούν σε κάθε είδους νόμιμη άδεια (όπως μητρότητας, ασθένειας κ.α.).

Κορωνοϊός: Πάνω από 2.000 παραβάσεις την Τετάρτη

Σε 2.062 ανήλθαν οι περιπτώσεις παράβασης των μέτρων της καραντίνας κατά τους συνολικά 64.462 χθεσινούς ελέγχους των αρμόδιων υπηρεσιών. Σύμφωνα με ενημέρωση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 264.450 ευρώ.

Οι χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις είναι τρεις. Σε δύο καταστήματα επιβλήθηκε πρόστιμο συνολικού ύψους 10.000 ευρώ διότι βρίσκονταν σε λειτουργία ενώ βάσει νόμου έχει ανασταλεί η λειτουργίας τους. Σε δύο μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας επιβλήθηκε πρόστιμο συνολικού ύψους 6.000 ευρώ, διότι δεν τηρούσαν τα προβλεπόμενα μέτρα για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού.

Σε ιδιωτικό χώρο διοργάνωσης κοινωνικών εκδηλώσεων στην Κρήτη επιβλήθηκε πρόστιμο συνολικού ύψους 6.000 ευρώ για τη διοργάνωση εκδήλωσης. Το 57,3% των κλήσεων αφορούσαν παραβάσεις στους περιορισμούς κίνησης (μη αποστολή sms, μη επίδειξη βεβαίωσης μετακίνησης), το 39,6% για μη χρήση μάσκας και το 2,3% για μη τήρηση αποστάσεων.

Οι έλεγχοι επικεντρώθηκαν στην τήρηση των μέτρων για την μετακίνηση πεζών και οχημάτων, τη λειτουργία των καταστημάτων πώλησης τροφίμων και των δημόσιων φορέων. Ενώ σοκ προκαλεί η δήλωση γιατρού από το νοσοκομείο "Παπανικολάου" που αναφέρει ότι διασωληνώνουν 40χρονους και 50χρονους.

Ο κύριος όγκος και των χθεσινών ελέγχων διενεργήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. (63.559), ενώ συμμετέχουν και το Λιμενικό Σώμα, η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η Δημοτική Αστυνομία και οι Περιφέρειες.

Τέλος, το τετραψήφιο 1520 δέχτηκε συνολικά 6.816 κλήσεις που αφορούσαν σε ερωτήματα σχετικά με τα μέτρα και καταγγελίες για μη τήρηση των μέτρων, οι οποίες διαβιβάστηκαν στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share