Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

SMS στο 13033: Έρχονται νέα μέτρα μετά τα 8,6 εκ. μηνύματα που στάλθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο

Τι δηλώνει η Κυβέρνηση;

10 Νοεμβρίου 2020 21:04
SMS στο 13033: Έρχονται νέα μέτρα μετά τα 8,6 εκ. μηνύματα που στάλθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο

Σε τεράστιο πονοκέφαλο εξελίσσεται για την κυβέρνηση η αποστολή εκατομμυρίων SMS στο 13033 από τους πολίτες για να βγουν έξω κατά την περίοδο του lockdown. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο μέσα στο Σαββατοκύριακο, 7 και 8 Νοεμβρίου, εστάλησαν 8,6 εκατομμύρια μηνύματα στο 13033. Ωστόσο, "μαύρο" ρεκόρ στα κρούσματα σημειώθηκε και σήμερα.

Πιο συγκεκριμένα, το Σάββατο, 7 Νοεμβρίου, στο 13033 στάλθηκαν 4,7 εκατομμύρια γραπτά μηνύματα και την Κυριακή, 8 Νοεμβρίου, στάλθηκαν 3,9 εκατομμύρια μηνύματα στο 13033.

Δεν είναι τυχαίο ότι στους δρόμους - κυρίως της Αττικής - επικρατεί κίνηση, αυξημένη κατά 35% σε σχέση με το πρώτο lockdown.

Έρχονται νέα μέτρα;

Μετά το σάλο για «κόφτη» στα μηνύματα μέσω SMS ήρθαν διευκρινίσεις από επίσημα χείλη.

«Δεν υπάρχει θέμα “κόφτη” στα μηνύματα στο 13033 που στέλνει ο κάθε πολίτης», ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, και πρόσθεσε ότι όπως και η μάσκα όλα είναι θέμα ατομικής ευθύνης.

O κ. Ζαριφόπουλος είπε ότι όσον αφορά στα SMS ισχύουν όσα ίσχυαν και στο πρώτο lockdown για τον κορωνοϊό. Όπως εξήγησε το SMS είναι σαν ένα κομμάτι, όπως ακριβώς η έγγραφη βεβαίωση που μπορεί να κάνει κανείς για να μπορέσει να κυκλοφορήσει και μετά καταστρέφεται.

«Δεν αποθηκεύονται τα μηνύματα. Δεν τα κρατάμε τα μηνύματα αυτά. Δεν ήταν ποτέ ο στόχος του 13033 αυτός», εξήγησε.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει χρέωση στο 13033.

Οι πολίτες στέλνουν το SMS για να δηλώνουν τον σκοπό της μετακίνησής τους και μόνο αυτό, πρόσθεσε.

Ο Γρηγόρης Ζαριφόπουλος είπε επίσης ότι σίγουρα υπάρχει προβληματισμός για το θέμα του ενός εκατομμυρίου SMS που εστάλησαν μόνο το βράδυ της Κυριακής.

Πέτσας για τα μηνύματα στο 13033

Αυτά τα στοιχεία είναι που εξετάζει η κυβέρνηση και δεν αποκλείεται να πέσουν στο τραπέζι νέα μέτρα για την αποφυγή του φαινομένου των άσκοπων μετακινήσεων, καθώς όπως δήλωσε στον Alpha 98,9, ο Στέλιος Πέτσας, στην περίπτωση που τα SMS στο 13033 ξεπεράσουν τα 4 εκατομμύρια τότε θα σημαίνει χαλάρωση και εφησυχασμός.

«Η περίοδος αυτή δεν είναι ίδια με τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Ο μέσος όρος των μηνυμάτων στην πρώτη φάση ήταν 2,6 εκατ.. Νούμερα πάνω από αυτά αναμένουμε να δούμε. Αρκετοί από τους μεγάλους έχουν εξοικειωθεί με τα μηνύματα, όμως είναι και οι μετακινήσεις για τα σχολεία. Περιμένουμε νούμερα πάνω από 3 αλλά θέλουμε να δούμε κάτω από 4, γιατί αυτό σημαίνει κάποια υπερβολική χαλάρωση και μετακίνηση. Υπάρχει δυνατότητα ελέγχων. Το Σαββατοκύριακο με τα στοιχεία που έχουμε, είχαμε 181.000 ελέγχους και 3.000 παραβάσεις. Είναι πολλά τα συνεργεία και τα μπλόκα που έχουν γίνει», τόνισε ο κ. Πέτσας.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share