Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός - Λινού: Πρέπει να εμβολιαστούν 7 εκατ. συμπολίτες μας για να είμαστε ασφαλείς

Τι ανέφερε η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ για το εμβόλιο

10 Νοεμβρίου 2020 14:03
Κορωνοϊός - Λινού: Πρέπει να εμβολιαστούν 7 εκατ. συμπολίτες μας για να είμαστε ασφαλείς
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ μίλησε η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ τονίζοντας ότι δεν αναμένονταν ότι το εμβόλιο της Pfizer θα ήταν τόσο αποτελεσματικό καθώς όπως εξήγησε η αποτελεσματικότητα του κατά 90% είναι ικανοποιητικότατη. Παράλληλα δείτε τι γίνεται με το εμβόλιο της Pfizer αλλά και πόσες δόσεις αναμένεται να πάρει η Ελλάδα.

Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα τα εμβόλια της γρίπης που όπως διευκρίνισε έχουν αποτελεσματικότητα 60% έως 70%. Απαντώντας σχετικά είπε ότι πρέπει να εμβολιαστούν περί τους 7.000.000 Έλληνες και Ελληνίδες για να είμαστε ασφαλείς κατά του ιού.

Η κ. Λινού είπε ότι θα εμβολιαστούν πρώτα οι γιατροί και οι νοσηλευτές της πρώτης γραμμής και στην συνέχεια οι ευάλωτες ομάδες και οι ηλικιωμένοι. Σε ό, τι αφορά στο χρονοδιάγραμμα, η καθηγήτρια επιδημιολογίας είπε έως την άνοιξη του 2021 το εμβόλιο για τον κορωνοϊό θα έχει διατεθεί μόνο σε ορισμένους, υπονοώντας σαφώς ότι μέχρι τότε δεν θα έχει εμβολιαστεί ο γενικός πληθυσμός.

Μητσοτάκης: Η προσμονή του εμβολίου να μην οδηγήσει τους πολίτες σε χαλάρωση

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σήμερα στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών που είχαν διαχειριστεί το πρώτο κύμα του κορωνοϊού με επιτυχία, ενώ μίλησε για τις θετικές εξελίξεις στον τομέα του εμβολίου και πρόσθεσε πως χρειάζεται να συντονισμός για τη διανομή του και τον εμβολιασμό του πληθυσμού.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στις θετικές ειδήσεις από το μέτωπο του εμβολίου για τον κορωνοϊό , ο Πρωθυπουργός μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει συντονισμός για τη διανομή του εμβολίου και τις τεχνικές προδιαγραφές που συνεπάγεται αυτό, ώστε να εμβολιαστεί ο πληθυσμός το συντομότερο δυνατόν.

Υπογράμμισε ακόμη ότι απαιτείται συνέπεια, ώστε η προσμονή του εμβολίου να μην οδηγήσει τους πολίτες σε χαλάρωση όσον αφορά την τήρηση των μέτρων, ενώ παράλληλα τόνισε ότι αυτός θα είναι ο πρώτος που θα κάνει το εμβόλιο στην Ελλάδα.

Κρίσιμες οι επόμενες 10 ημέρες στην Ελλάδα -Στόχος να αποδώσουν τα μέτρα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε για την επιδημιολογική πορεία στην Ελλάδα και για την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και την πίεση στο σύστημα υγείας, που οδήγησε στην επιβολή lockdown για τρεις εβδομάδες. Τόνισε ότι είναι κρίσιμες οι επόμενες 10 ημέρες κι ότι στόχος είναι να αποδώσουν τα μέτρα.

Ποιοι συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη

Οι ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση που επικρατεί στις χώρες τους και συζήτησαν για την αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα πολλές από τις χώρες να έχουν επιβάλει είτε αυστηρά περιοριστικά μέτρα, είτε lockdown που αφήνει μέρος της οικονομικής δραστηριότητας και τα σχολεία σε λειτουργία.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο Καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, η Πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν, η Πρωθυπουργός της Νορβηγίας Ερνα Σόλμπεργκ, ο Πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπαμπίς, ο Πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον και ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχουν.

Το κορωνο-πάρτι στο ξενοδοχείο της Συγγρού φέρνει βαρύτερα πρόστιμα και κυρώσεις

«Τσουχτερά» πρόστιμα και κυρώσεις για τις επιχειρήσεις που παραβιάζουν τα μέτρα προστασίας έναντι της διασποράς του κορωνοϊού προβλέπει η υπουργική απόφαση που υπογράφουν οι Άδωνις Γεωργιάδης και Θεόδωρος Σκυλακάκης, στον απόηχο της υπόθεσης του πάρτι σε ξενοδοχείο των Αθηνών.

Συγκεκριμένα, η υπουργική απόφαση προβλέπει, στις επιχειρήσεις ή οποιοδήποτε νομικό πρόσωπο που διοργανώνουν ή φιλοξενούν εκδηλώσεις, τον διπλασιασμό του διοικητικού προστίμου που μπορεί να φθάσει ως τις 10.000 ευρώ, καθώς και αναστολή λειτουργίας ως 30 ημερολογιακές ημέρες, από 15 που ήταν πριν.

Αντίστοιχα, στα φυσικά πρόσωπα που διοργανώνουν ή φιλοξενούν εκδηλώσεις, το διοικητικό πρόστιμο μπορεί να φθάσει τα 5.000 ευρώ. Επίσης, η απόφαση καθορίζει στα 300 ευρώ το πρόστιμο που θα επιβάλλεται στα πρόσωπα που παραβιάζουν τον περιορισμό κυκλοφορίας. Παράλληλα δείτε τη διοργανώτρια του πάρτι στο ξενοδοχείο στην Συγγρού.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share