Σάββατο, 04 Δεκεμβρίου 2021

Κορωνοϊός: Αυτή είναι η πραγματική μορφή του ιού

Τι αποκάλυψε το Πανεπιστήμιο της Σαουδικής Αραβίας

10 Νοεμβρίου 2020 13:11
Κορωνοϊός: Αυτή είναι η πραγματική μορφή του ιού
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο κορωνοϊός ο οποίος απειλεί όλο τον κόσμο φαίνεται να έχει πραγματική μορφή διότι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Σαουδικής Αραβίας έδειξαν την πιο λεπτομερή και ακριβή απεικόνιση του ιού. Παράλληλα το αγγλικό λεξικό Collins ψήφισε το lockdown ως λέξη της χρονιάς για το 2020.

Το τρισδιάστατο μοντέλο που απέδωσε η δουλειά τους εμφανίζει το πραγματικό σχήμα της πρωτεΐνης και αποκαλύπτει την εσωτερική δομή του κορωνοϊού που προκαλεί την Covid-19. Η χαρτογράφηση του ιού περιλαμβάνει τόσο εξωτερικές όσο και εσωτερικές απεικονίσεις και έγινε στη βάση τρισδιάστατου μοντέλου που συνδυάζει όλα τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα για τη δομή του SARS-CoV-2.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Σαουδικής Αραβίας δημοσίευσαν την πραγματική μορφή του ιού.

Οι ειδικοί του King Abdullah University of Science and Technology (KAUST) της Σαουδικής Αραβίας δημιούργησαν τις ακριβείς απεικονίσεις συμβάλλοντας περαιτέρω στη μάχη με τον κορωνοϊό. Καλύτερες απεικονίσεις ίσως σημάνουν και καλύτερες θεραπείες.

«Τα τρισδιάστατα μοντέλα μας … αποκαλύπτουν λεπτομέρειες του ιού που ήταν πριν αδύνατο να απεικονιστούν», δήλωσε ο ερευνητής Ondřej Strnad, «η προσέγγιση που χρησιμοποιήσαμε για να αναπτύξουμε το μοντέλο μπορεί να στρέψει τη βιολογική έρευνα σε νέες και υποσχόμενες κατευθύνσεις για τη μάχη με την εξάπλωση της Covid-19».

ΠΟΥ: Τα rapid test δεν πρέπει να εφαρμόζονται σε αεροδρόμια και σύνορα

Τα τεστ αντιγόνου, γνωστά και ως rapid test, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο των ταξιδιωτών στα αεροδρόμια ή τα σύνορα σύμφωνα με όσα συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Επίσης η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ανακοίνωσε ποιες πτήσεις θα επιτρέπονται την περίοδο του lockdown.

Τα παραπάνω ανέφερε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Μικροβιολογίας στο Κέντρο Αναφοράς SARS-CoV2 της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, Γεωργία Γκιούλα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της με θέμα «Γενικά χαρακτηριστικά του ιού SARS-Cov2 και η επιδημιολογία της νόσου που προκαλεί», στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής, που διοργάνωσε διαδικτυακά ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Ο λόγος που δεν πρέπει να γίνονται τα rapid test σε αεροδρόμια και σύνορα είναι γιατί τα άτομα προέρχονται από χώρες με διαφορετικό επιπολασμό της νόσου, και επομένως τα τεστ δεν δίνουν αξιόπιστα αποτελέσματα στις συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Ο ΠΟΥ επισήμανε ότι τα rapid test δεν πρέπει να γίνονται σε αεροδρόμια και σύνορα.

«Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα τεστ αντιγόνου δεν πρέπει να εφαρμόζονται για τον έλεγχο σε αεροδρόμια ή σύνορα, κάτι το οποίο μπορεί να φαίνεται περίεργο. Η αλήθεια είναι ότι όλο το καλοκαίρι δεχόμασταν χιλιάδες δείγματα τόσο από τα σύνορα του Προμαχώνα όσο και από τα αεροδρόμια προκειμένου να ελέγξουμε αυτούς τους τουρίστες με την κλασική μοριακή μέθοδο PCR» είπε η κ. Γκιούλα. Και πρόσθεσε:

«Ο λόγος που ο ΠΟΥ δεν θεωρεί αξιόπιστα τα τεστ αντιγόνου είναι γιατί ακριβώς τα άτομα αυτά προέρχονται από χώρες με διαφορετικό επιπολασμό της νόσου, άρα δεν μπορούμε να έχουμε αξιόπιστα αποτελέσματα με τη χρήση αυτών των τεστ στις συγκεκριμένες περιπτώσεις. Και κάτι πολύ σημαντικό: τα αποτελέσματα εξαρτώνται απόλυτα από το CT, δηλαδή από το όριο ανίχνευσης του ιού. Όταν έχουμε ένα όριο ανίχνευσης πάνω από τους 30 κύκλους, κάτι που το έχουμε σε έναν πολύ μεγάλο αριθμό θετικών ατόμων, υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να έχουμε ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα».

Πότε δεν πρέπει να εφαρμόζονται

Ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι τα τεστ αντιγόνου δεν πρέπει να εφαρμόζονται σε:

  • άτομα χωρίς συμπτώματα, εκτός αν υπάρχει ιστορικό επαφής,
  • χαμηλή επίπτωση της νόσου, διότι στην περίπτωση αυτή δεν είναι αξιόπιστα,
  • για screening πριν από την αιμοδοσία.

Επίσης δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται όταν δεν υπάρχουν τα απαραίτητα επίπεδα βιοασφάλειας, διότι από διάφορες μελέτες έχει παρατηρηθεί μετάδοση του κορωνοϊού από τη μη σωστή χρήση των τεστ αντιγόνου.

Τα rapid test δεν πρέπει να γίνονται σε αεροδρόμια και σύνορα.

Πότε πρέπει να εφαρμόζονται

Σύμφωνα με την κ. Γκιούλα τα τεστ αντιγόνου δίνουν αποτέλεσμα σε μικρότερο χρονικό διάστημα, έχουν υψηλή ακρίβεια επί θετικού αποτελέσματος, έχουν χαμηλότερη ευαισθησία σε σύγκριση με τη μοριακή μέθοδο PCR και καλύτερα αποτελέσματα στα αρχικά στάδια της νόσου.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δεν συνιστώνται για αποκλεισμό οξείας λοίμωξης και ένα αρνητικό αποτέλεσμά τους, δυστυχώς πρέπει να επιβεβαιώνεται.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου τα τεστ αντιγόνου πρέπει να εφαρμόζονται. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου (ECDC), οι περιπτώσεις αυτές είναι οι εξής:

  • καταρχήν διαγνωστικά όταν υπάρχει λοίμωξη με συμπτώματα συμβατά με COVID-19 ή όταν υπάρχει γνωστή επαφή με ένα γνωστό θετικό και ένα επιβεβαιωμένο ή ύποπτο περιστατικό
  • όσον αφορά το screening, θα πρέπει να γίνεται σε ασυμπτωματικά εκτεθειμένα άτομα για την πρόληψη της διασποράς μέσω αναγνώρισης των μεταδοτικών ασθενών και βέβαια σε κάποιες περιπτώσεις για την επιτήρηση της νόσου και για την παρακολούθηση του επιπολασμού.
  • όταν οι μοριακές τεχνικές δεν είναι διαθέσιμες ή όταν η καθυστερημένη διάγνωση αποκλείει την κλινική χρησιμότητά τους.
 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share