Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Ερωτική αντιζηλία πίσω από την απόπειρα δολοφονίας του Έλληνα ιερέα στη Γαλλία

Τι αναφέρει η γαλλική εφημερίδα "Le Figaro"

7 Νοεμβρίου 2020 21:02
Ερωτική αντιζηλία πίσω από την απόπειρα δολοφονίας του Έλληνα ιερέα στη Γαλλία

Γεωργιανός βρίσκεται στα χέρια της γαλλικής αστυνομίας, καθώς κατηγορείται ότι πυροβόλησε τον έλληνα ιερέα Νικόλαο Κακαβελάκη έξω από τον ελληονορθόδοξο ναό στη Λιόν το Σάββατο 31 Οκτωβρίου. Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο άντρας συνελήφθη χθες Παρασκευή και σύμφωνα με πληροφορίες, τα κίνητρά του δράστη συνδέονται με ερωτική αντιζηλία.

Η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» ανέφερε ότι ο δράστης ομολόγησε την πράξη του και είπε ότι ο ιερέας είχε ερωτική σχέση με τη σύζυγό του. Υπό κράτηση βρίσκεται και η σύζυγος του ενόπλου. Ο ιερέας είχε τραυματιστεί σοβαρά από πυρά κυνηγετικού όπλου, από μία σφαίρα στο ήπαρ και άλλη μία στον θώρακα. Εχει βγει από το κώμα, αλλά η κατάστασή του εξακολουθεί να είναι κρίσιμη.

Υπό κράτηση βρίσκεται και η σύζυγος του ενόπλου, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα. Ο ορθόδοξος ιερέας, ελληνικής καταγωγής, δέχτηκε πυρά από κυνηγετικό όπλο, την ώρα που ετοιμαζόταν να κλείσει τον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Λυών.

Τρόμος στη Γαλλία: Αυτός είναι ο Ελληνορθόδοξος ιερέας που δέχτηκε πυροβολισμούς (photo)

Σοκ στη διεθνή κοινότητα προκαλεί η νέα επίθεση σε ναό της Γαλλίας. Ο δράστης της ένοπλης επίθεσης χρησιμοποίησε πριονισμένο κυνηγετικό όπλο, πυροβόλησε -τουλάχιστον- δυο φορές τον ιερέα και διέφυγε.

Ο ιερέας, 52 ετών, κατά τις πρώτες πληροφορίες, εκείνη την ώρα έκλεινε τον ναό. Όπως μεταδίδει το ekriti.gr και το parakritika.gr, το όνομά του είναι π. Νικόλαος Κακαβελάκης έχει καταγωγή από τα Χανιά και είναι πατέρας δυο παιδιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες είναι Θεολόγος, ιστορικός και δίδασκε παράλληλα στο Πανεπιστήμιο της πόλης, μαθήματα Βυζαντινής Ιστορίας. Διέμενε εδώ και χρόνια στην γαλλική πόλη, με την οικογένειά του.

Ο ιερέας δέχθηκε πυρά από τον δράστη και σύμφωνα με πληροφορίες από τα γαλλικά ΜΜΕ φέρει τραύματα στο θώρακα και την κοιλιακή χώρα.

Δεν είναι ακόμη σαφές γιατί ένας δράστης επίθεσης πυροβόλησε έναν ορθόδοξο ιερέα ελληνικής καταγωγής, δήλωσε δήμαρχος της Λυών Γκρεγκορί Ντουσέ σε σχόλιά του στην τηλεόραση.

Πηγή προσκείμενη στους τοπικούς εισαγγελείς, είπε ότι η εισαγγελία έχει ξεκινήσει έρευνα για απόπειρα δολοφονίας.

Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του δράστη.

Ελληνικό ΥΠΕΞ

«Καταδικάζουμε την επίθεση εναντίον Ορθοδόξου Ιερέα Ελληνικής καταγωγής πλησίον του Ιερού Ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Λυών της Γαλλίας. Το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις αρμόδιες Γαλλικές αρχές», σημειώνει σε ανακοίνωση του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Καταδικάζει η ΕΕ

Στην καταδίκη της επίθεσης που σημειώθηκε στη Λυών προχώρησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Καταδικάζουμε αυτήν τη νέα φρικτή πράξη στη Λυών» τόνισε ο Σαρλ Μισέλ συμπληρώνοντας ότι «όλες οι σκέψεις μας είναι στον ιερέα που είναι μεταξύ ζωής και θανάτου».

«Στην Ευρώπη, η ελευθερία της συνείδησης είναι δεδομένη για όλους και πρέπει να γίνεται σεβαστή, η βία είναι απαράδεκτη και καταδικάσιμη #στη δημοκρατία» κατέληξε ο Σαρλ Μισέλ.

Το περιστατικό αυτό έρχεται δύο μέρες μετά την επίθεση σε εκκλησία στη Νίκαια της Γαλλίας από 21χρονο Τυνήσιο, ο οποίος σκότωσε με μαχαίρι τρεις ανθρώπους, φωνάζοντας «Αλλάχου Ακμπάρ».

Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο εβδομάδες ένας 18χρονος Τσετσένος δολοφόνησε έναν καθηγητή γυμνασίου στο Παρίσι, κόβοντας του κεφάλι.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμάνουελ Μακρόν δήλωσε την περασμένη Πέμπτη ότι «η Γαλλία δέχεται επίθεση», κινητοποιώντας χιλιάδες στρατιώτες για την προστασία χώρων πίστης και σχολείων.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share