Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024

Οικογενειακό δίκαιο: Ραγδαίες οι αλλαγές από το Υπουργείο Δικαιοσύνης

Τι σχεδιάζεται;

6 Νοεμβρίου 2020 16:56
Οικογενειακό δίκαιο: Ραγδαίες οι αλλαγές από το Υπουργείο Δικαιοσύνης
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ραγδαίες θα είναι οι αλλαγές από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για το Οικογενειακό Δίκαιο, με την κυβέρνηση να προωθεί το ζήτημα προσεχώς σε δημόσια διαβούλευση και τον υπουργό, Κώστα Τσιάρα, να εξηγεί το τι σημαίνει το νέο νομοσχέδιο, ενώ πρόσφατα ένα άλλο σχέδιο νόμου ξεσήκωσε «θύελλα», με αποτέλεσμα να αποσυρθεί.

«Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, πάμε να ρυθμίσουμε ένα ζήτημα που ξέρουμε ότι ήταν κρυμμένο κάτω από το χαλί», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης για το ζήτημα της συνεπιμέλειας τέκνων και τόνισε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια να δοθεί λύση σε ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα, λύση που κυρίως θα διασφαλίζει το συμφέρον του παιδιού.

«Ζήτημα ξεχασμένο»

«Η αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου είναι ένα ξεχασμένο ζήτημα από την ελληνική Πολιτεία σχεδόν σαράντα χρόνια. Εδώ βρισκόμαστε μπροστά σε δεδομένα και πραγματικότητες οι οποίες μας αναγκάζουν να κινηθούμε πολύ γρήγορα. Οι σχέσεις γονέων-παιδιού είναι το ένα κεφάλαιο της αναμόρφωσης το οποίο θα προχωρήσει άμεσα», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης που νωρίτερα απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέα Λοβέρδου για το ζήτημα της συνεπιμέλειας τέκνων.

«Έχω ζητήσει από τον πρόεδρο της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής να μου φέρουν το τελικό τους πόρισμα και είμαι διατεθειμένος σε μια σοβαρή συζήτηση, που θέλω να κάνω με τους εκπροσώπους των κομμάτων και με τα πολιτικά κόμματα, να φτάσουμε σε πολύ γενναίες αποφάσεις, αρκεί να συμφωνήσουμε να κάνουμε το επόμενο βήμα», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Τσιάρας και υπογράμμισε: «Αλλωστε, η ίδια η πραγματικότητα δεν νομίζω ότι δημιουργεί οποιαδήποτε αμφιβολία. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά τι γίνεται. Όπως, επίσης, ξέρουμε και το γεγονός ότι για να μπορέσει να ισχύσει ένα αναμορφωμένο οικογενειακό δίκαιο, ειδικά στις σχέσεις γονέων και παιδιών, σ' αυτό πρέπει να συμμετέχουν όλοι, το πολιτικό σύστημα, η ίδια η κοινωνία, οι δικαστικοί λειτουργοί. Όλοι πρέπει να καταλάβουμε ότι είμαστε σε μια άλλη εποχή και ότι πρέπει αυτά τα φαινόμενα της γονεϊκής αποξένωσης να φροντίσουμε να τα θεραπεύσουμε».

Τήρηση δικαστικών αποφάσεων

«Όλοι μας γνωρίζουμε ότι, δυστυχώς, έχει αναπτυχθεί μια πραγματικότητα, η οποία είναι πολύ αρνητική κυρίως για τους πατεράδες. H μη τήρηση των δικαστικών αποφάσεων -εγώ επιμένω σε αυτό- είναι ουσιαστικός λόγος για να φτάνουμε και σε αυτά τα φαινόμενα της αδιανόητης ψυχολογικής πίεσης, αλλά πολύ περισσότερο και στα φαινόμενα της γονικής αποξένωσης», είπε επίσης ο υπουργός Δικαιοσύνης και πρόσθεσε ότι η τήρηση των δικαστικών αποφάσεων πρέπει να είναι ένα βασικό ζητούμενο για την επόμενη μέρα και, βεβαίως, η συνεπιμέλεια στην έκφραση και στον βαθμό που μπορεί να φτάσει, θα δώσει το δικαίωμα και τη δυνατότητα και στους δύο γονείς να υπάρχουν στη ζωή του παιδιού και το παιδί να απολαμβάνει τη φυσική παρουσία και των δύο γονέων.

Όλες οι επιστημονικές μελέτες, επισήμανε εξάλλου ο Κώστας Τσιάρας, δέχονται ότι «όταν τα παιδιά μεγαλώνουν με τη φυσική παρουσία και των δύο φύλων, των δύο γονέων, είναι παιδιά με λιγότερα προβλήματα, είναι παιδιά που εντάσσονται ευκολότερα στην κοινωνία, είναι παιδιά που καταφέρνουν περισσότερα πράγματα».

«Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια ουσιαστικά πάμε να ρυθμίσουμε ένα ζήτημα που ξέρουμε ότι ήταν κρυμμένο κάτω από το χαλί και που δεν το αντιμετώπιζε κανείς στο πρόσφατο ή και στο απώτερο παρελθόν. Για πρώτη φορά προσπαθούμε να δώσουμε μια λύση με βάση ένα πραγματικό κοινωνικό πρόβλημα, με βάση μια πραγματική ανάγκη ανθρώπων, αλλά κυρίως προσβλέποντας στο πώς πραγματικά θα διασφαλίσουμε το συμφέρον του παιδιού. Αυτό, άλλωστε, θα έπρεπε να είναι και το ζητούμενο οποιασδήποτε σύγχρονης ευρωπαϊκής κοινωνίας, οποιουδήποτε σύγχρονου ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share