Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Lockdown: Πότε θα κλείσουν τα κομμωτήρια;

Τι συζητά η Πολιτική Προστασία;

5 Νοεμβρίου 2020 16:30
Lockdown: Πότε θα κλείσουν τα κομμωτήρια;

H εκτίναξη των κρουσμάτων κορωνοϊού μέσα σε λίγες ημέρες, αλλά και η ραγδαία αύξηση των νεκρών και των διασωληνωμένων οδήγησαν την κυβέρνηση στο lockdown που θα ισχύσει από το πρωί του Σαββάτου 07/11/2020 και έως τις 30 Νοεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσαν τα νέα μέτρα, ωστόσο τίποτα δεν ειπώθηκε για τα κομμωτήρια.

Η απόφαση, κατά πληροφορίες, θα παρθεί εντός της ημέρας από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε συνεννόηση με τους λοιμωξιολόγους.

Ο δημοσιογράφος Γιάννης Καντέλης, σχολίασε στον «αέρα» του ΣΚΑΙ μετά το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Επίσης από το πρωί όλες οι γυναίκες μας ρωτούν για τα κομμωτήρια. Αυτό που μαθαίνουμε είναι πως θα γίνει μια σύσκεψη λίγο αργότερα προς το μεσημέρι γιατί συζητείται το εξής. Να υπάρξει μια παράταση λειτουργίας των κομμωτηρίων για μερικές ημέρες παραπάνω. Να κλείσουν κάποια στιγμή μέσα στην επόμενη εβδομάδα». Αυτό που συζητείται αυτή την ώρα στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε συνεννόηση με τους επιδημιολόγους είναι τα κουρεία και τα κομμωτήρια να παραμείνουν ανοιχτά για μία εβδομάδα ακόμη, δηλαδή μέχρι και το επόμενο Σάββατο 14 Νοεμβρίου, ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός αύριο στα εν λόγω καταστήματα.

Κορωνοϊός - Lockdown: Τι ισχύει για εργαζόμενους, ανέργους και επιχειρήσεις

Τα μέτρα για όσους πλήγουν από το δεύτερο lockdown ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Μεταξύ αυτών η αποζημίωση ειδικού σκοπού για εργαζόμενους 800 ευρώ που προανήγγειλε και ο πρωθυπουργός, αλλά και η αναστολή πληρωμών ΦΠΑ και ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών, επέκταση επιδόματος ανεργίας και επίδομα στους μακροχρόνια ανέργους που δεν λαμβάνουν άλλη ενίσχυση. Δείτε εδώ όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το νέο lockdown.

Συγκεκριμένα ο Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε:

  • Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που πλήττονται σύμφωνα με τη διερυμένη λίστα δύνανται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή εργασίας. Μπορούν να πάρουν το επίδομα ειδικού σκοπού. Καλύπτονται από τον προϋπολογισμό και οι ασφαλιστικές εισφορές. Κόστος μέτρου 675 εκατομμύρια ευρώ για το μήνα Νοέμβριο. Σήμερα εκτός επέκτασης του μέτρου ανακοινώνουμε πολιτική επιλογή οικονομικής ενίσχυσης εργαζομένων. Όποιος τίθεται αναστολή θα λάβει 800 ευρώ. Η εφάπαξ αυτή ενίσχυση είναι επιπλέον της κάλυψης του δώρου Χριστουγέννων όπως έχει εξαγγελθεί. Το κόστος υπολογίζεται στα 215 εκ. Ευρώ.
  • Για τις επιχειρήσεις παρέχεται η δυνατότητα αναστολής του ΦΠΑ πληρωτέου το μήνα Νοέμβριο. Η εν λόγω οφειλή θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις από τον Μάιο του 2021 και έπειτα. Κόστος 230 εκ. Ευρώ.
  • Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους που περιλαμβάνει και το λιανεμπόριο. Αναστολή πληρωμής δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών. Μετατίθεται στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης. Κόστος 66 εκ. Ευρώ. Για όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις ισχύουν μέτρα που πρόσφατα ψηφίσαμε.
  • Για όσους η σύμβαση τίθενται σε αναστολή μπροούν να αναστείλουν δόσεις ρυθμισμένων οφειλών τον μήνα Νοέμβριο. Αποπληρωμή στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης. 27 εκατ. Ευρώ.
  • Επεκτείνονται τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν και λήγουν μέχρι τον Δεκέμβριο. Κόστος 308 εκατ. Ευρώ.
  • Νέα εφάπαξ οικονομική ενίσχυσης 400 ευρώ σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους. Αφορά 130.000 συμπατριώτες που απέκτησαν την ιδιότητα μετά τον Μάρτιο του 2020.
    Όλες οι επιχειρήσεις που πλήττονται δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα. Το ίδιο ισχύει και για την κύρια εργασία εργαζομένων και την φοιτητική εργασία των τέκνων τους.
  • Για τους ιδιοκτήτες το 1/2 της ζημίας τους δεν θα συμψηφίζεται με τις υποχρεώσεις τους, αλλά θα καταβάλετε άμεσα στους δικαιούχους. Το κόστος 30 εκ. Ευρώ.
  • Διευρύνεται η λίστα επιχειρήσεων για την επιστροφή προκαταβολής. Δικαιούνται να συμμετάσχουν στο χρηματοδοτικό σχήμα, ανεξαρτήτως πτώσης τζίρου. Λαμβάνουν κατ' ελάχιστο 2000 ευρώ. Ισχύουν η μη επιστροφή του 50% της ενίσχυσης, και η συμμετοχή ατομικών επιχειρήσεων. Κόστος 1 δις.

«Επεξεργαζόμαστε νέο σχέδιο για παράταση πληρωμής επιταγών. Το κόστος των νέων μέτρων ανέρχεται σε 3,3 δις ευρώ» ανέφερε ο υπουργός.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share