Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Εκλογές ΗΠΑ: Έτσι κερδίζουν Τραμπ και Μπάιντεν

Αυτά είναι τα νέα δεδομένα

4 Νοεμβρίου 2020 20:05
Εκλογές ΗΠΑ: Έτσι κερδίζουν Τραμπ και Μπάιντεν
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Οι εκλογές των ΗΠΑ εξελίσσονται σε μεγάλο θρίλερ, με τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Τζο Μπάιντεν να δίνουν καθένας τεράστια «μάχη» και τα σενάρια να είναι ξεκάθαρα για το πώς ο καθένας κερδίζει.

Οι Financial Times επιχειρούν να αποκωδικοποιήσουν το θρίλερ των αμερικανικών εκλογών 2020 , δίνοντας μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το τι ακριβώς χρειάζονται Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ για να κερδίσουν την προεδρία. Ουισκόνσιν, Πενσυλβάνια εξακολουθούν να «παίζουν» στον βορρά, ενώ παρόμοια είναι η κατάσταση στο νότο, σε Βόρεια Καρολίνα και Τζόρτζια. Στα δυτικά, εξακολουθούν να καταμετρώνται τα ψηφοδέλτια στη Νεβάδα.

Στο περίπλοκο σύστημα του κολεγίου εκλεκτόρων των ΗΠΑ, ούτε ο Τραμπ ούτε ο Μπάιντεν έχουν φτάσει ακόμη το κρίσιμο όριο των 270 εκλεκτόρων για να κερδίσουν τον Λευκό Οίκο, αν και ο δεύτερος έχει κάνει την ολική επαναφορά.

Πώς φτάνουν στη νίκη οι υποψήφιοι

Ο Μπάιντεν «πιάνει» τους 270 εκλέκτορες κερδίζοντας Πενσυλβάνια και Μίσιγκαν

Η Πενσυλβάνια έχει 20 εκλέκτορες, όποτε θεωρείται μια κρίσιμη πολιτεία. Η νίκη εκεί θα ανοίξει το δρόμο για μια νίκη του Μπάιντεν, αρκεί ο υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος να πάρει και τους 16 εκλέκτορες του Μίσιγκαν, ανεβάζοντας το σύνολο σε τουλάχιστον 274.

Και οι δύο πολιτείες εξακολουθούν να μετρούν τις ψήφους μέσω mail. Ωστόσο, αναμένεται μικρή η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων, γεγονός που θα μπορούσε να αμφισβητηθεί.

Εάν ο Μπάιντεν χάσει την Πενσιλβάνια, πρέπει να κερδίσει Μίσιγκαν, Ουισκόνσιν και ακόμη μία πολιτεία

Πολύ πριν από την ολοκλήρωση των δημοσκοπήσεων, οι αναλυτές των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών ανέφεραν ότι η Πενσυλβάνια θα μπορούσε να αποδειχθεί το «κρίσιμο σημείο» του κράτους, μετατοπίζοντας την ισορροπία του εκλογικού σώματος υπέρ των δύο υποψηφίων.

Δεδομένου του τρέχοντος χάρτη, ο Μπάιντεν δεν χρειάζεται τεχνικά να κερδίσει την Πενσυλβάνια για να κερδίσει τον Λευκό Οίκο. Εάν χάσει την Πενσυλβάνια, αλλά συγκεντρώσει τους 16 εκλέκτορες του Μίσιγκαν, καθώς και τους άλλους 10 στο γειτονικό Ουισκόνσιν θα χρειαστεί να κερδίσει σε μία ακόμη πολιτεία, προκειμένου να αγγίξει το πολυπόθητο 270.για να κερδίσει 270. Πιο πιθανή είναι η νίκη Μπάιντεν στη Νεβάδα, ωστόσο, τα αποτελέσματα δεν αναμένεται να ανακοινωθούν μέχρι το πρωί της Πέμπτης.

Τραμπ: Το πιο εύκολο μονοπάτι για νίκη περιλαμβάνει την Πενσυλβάνια

Η εκστρατεία Τραμπ εστιάζεται στην πολιτεία Πενσυλβανία. Ο Τραμπ θα πρέπει να διατηρήσει το προβάδισμά του εκεί, καθώς συνεχίζεται η καταμέτρηση. Παράλληλα, πρέπει να «κοκκινίσουν» πολιτείες όπως η Βόρεια Καρολίνα, η οποία έχει 15 εκλέκτορες, αλλά και η Νεβάδα.

Αν ο Τραμπ χάσει την Πενσυλβάνια, πρέπει να κερδίσει Μίσιγκαν, Τζόρτζια και Βόρεια Καρολίνα

Αν ο Τραμπ χάσει την Πενσυλβάνια, τότε ο δρόμος για επανεκλογή στενεύει. Θα χρειαστεί να νικήσει τον Μπάιντεν σε Μίσιγκαν, Τζόρτζια και Βόρεια Καρολίνα, καθώς και στη Νεβάδα ή στο Ουισκόνσιν, για να παραμείνει στον Λευκό Οίκο.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share