Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Brexit: Το Λονδίνο αγνόησε το τελεσίγραφο της ΕΕ για την παραβίαση της συνθήκης αποχώρησης

Όσα ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

3 Νοεμβρίου 2020 17:57
Brexit: Το Λονδίνο αγνόησε το τελεσίγραφο της ΕΕ για την παραβίαση της συνθήκης αποχώρησης
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση αγνόησε το τελεσίγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τον νόμο που ανατρέπει δεσμεύσεις που το Λονδίνο έχει αναλάβει στο πλαίσιο της συνθήκης αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από το ευρωπαϊκό μπλοκ, αποφεύγοντας να απαντήσει σε «προειδοποιητική επιστολή» των Βρυξελλών, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις για την μελλοντική σχέση βρίσκονται στην τελική ευθεία.

«Μέχρι σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει λάβει καμία απάντηση από το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν. «Θα εξετάσουμε τα επόμενα βήματα, ειδικότερα την έκδοση "αιτιολογημένης γνώμης"», που είναι το τελευταίο στάδιο πριν από την παραπομπή του θέματος στην ευρωπαϊκή δικαιοσύνη». Πριν λίγες μέρες ο Μπόρις Τζόνσον είχε κάνει δήλωση ότι πρόκειται να γίνει Brexit χωρίς συμφωνία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέστειλε στις αρχές του Οκτωβρίου «προειδοποιητική επιστολή» στο Λονδίνο σχετικά με το νομοσχέδιο περί εσωτερικής αγοράς, το οποίο παραβιάζει την συνθήκη αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση. Η βρετανική κυβέρνηση είχε στην διάθεσή της προθεσμία ενός μηνός για να απαντήσει.

Το βρετανικό νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, αίρει ορισμένες από τις ρυθμίσεις της συμφωνίας σχετικά με τους τελωνειακούς ελέγχους και τις επιδοτήσεις, οι οποίες αφορούν την επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας.

Οι ρυθμίσεις αυτές είχαν συμφωνηθεί για να αποφευχθεί η επαναφορά των συνόρων ανάμεσα στην Βόρεια Ιρλανδία και την Δημοκρατία της Ισλανδίας και μέλος της Ένωσης μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μέρκελ: "Θα ήταν καλύτερο να έχουμε μία συμφωνία με την Βρετανία μετά το Brexit"

Δημοσιογράφοι στις Βρυξέλλες ενημερώθηκαν από την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, λίγο μετά τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα· 01:00 ώρα Ελλάδας) χθες Πέμπτη (15/10), για «κάποια κίνηση» στις μακρές συνομιλίες των ηγετών των 27 στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας ως προς τη σχέση με τη Βρετανία μετά το Brexit. Επίσης δείτε το θέμα συζήτησης που είναι στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής και έχει να κάνει με την Τουρκία.

«Σε κάποιους τομείς υπήρξε κίνηση, σε άλλους απομένει να γίνει ακόμη πολλή δουλειά», ανέφερε η Μέρκελ.

«Για εμάς είναι σημαντικό η Ιρλανδία να μπορέσει να συνεχίσει να ζει ειρηνικά, να εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη λειτουργία της ενιαίας αγοράς, γνωρίζουμε όμως ότι η Μεγάλη Βρετανία έχει σκοπό να επιτύχει έναν συγκεκριμένο βαθμό ανεξαρτησίας, ότι δεν είναι πλέον μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με αυτό το πνεύμα, ζητήσαμε από τον (επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ) Μισέλ Μπαρνιέ να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις», συνέχισε.

«Ζητήσαμε από τη Μεγάλη Βρετανία να συνεχίσει να δείχνει διάθεση για την επίτευξη συμβιβασμού και συμφωνίας», πρόσθεσε η Μέρκελ. «Εάν είναι απαραίτητο, θα ζήσουμε χωρίς (συμφωνία), αλλά πιστεύω ότι θα ήταν καλύτερο να έχουμε μια συμφωνία». Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να πάρει θέση σήμερα, Παρασκευή (16/10).

Μπροστά στην απειλή του no deal, η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε πως ο όρος «συμβιβασμός» αφορά και τα δύο μέρη της διαπραγμάτευσης, παρότι το καθένα «έχει τις δικές του κόκκινες γραμμές». Νωρίτερα, ο Μπαρνιέ, αναφερόμενος στο ακανθώδες ζήτημα των δικαιωμάτων αλιείας, είπε πως «γνωρίζουμε πολύ καλά ότι θα πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια».

Στα συμπεράσματα της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής, οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων «διαπιστώνουν με ανησυχία» ότι οι πρόοδοι που είχαν επιτευχθεί «σε ζητήματα κλειδιά που ενδιαφέρουν την ΕΕ δεν είναι ακόμη επαρκείς για να συναφθεί συμφωνία» και καλούν το Λονδίνο να πράξει αυτό που θεωρούν «απαραίτητο» για να κλειστεί η συμφωνία.

Από πλευράς Βρετανίας ο Ντέιβιντ Φροστ, επικεφαλής διαπραγματευτής του ΗΒ, εξέφρασε «απογοήτευση» για τις αξιώσεις της ΕΕ και «κατάπληξη» διότι οι Βρυξέλλες δεν δεσμεύθηκαν να «εργαστούν με πιο εντατικό τρόπο» για να κλείσουν οι εκκρεμότητες.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share