Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Δήλωση σοκ από τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ: Πιθανό να ανακοινωθούν 2.000 κρούσματα σήμερα

Αναλυτικά όσα είπε

3 Νοεμβρίου 2020 12:45
Δήλωση σοκ από τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ: Πιθανό να ανακοινωθούν 2.000 κρούσματα σήμερα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Με τον κορωνοϊό να "απλώνει" τα δίχτυα του σε όλη την χώρα ήταν αναμενόμενο κάποια στιγμή να αυξηθούν τα κρούσματα σε αριθμούς που δεν πίστευε κανείς. Συγκεκριμένα σε μια τρομαχτική πρόβλεψη προχώρησε σήμερα μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας. Ακόμη ο Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξη του αποκάλυψε ότι αν χειροτερέψουν τα πράγματα με τον κορωνοϊό η χώρα θα μπει σε γενικό lockdown.

Ο πρόεδρος ΕΟΔΥ δήλωσε ότι «σήμερα είναι πιθανόν να ακούσουμε πάλι για 2.000 κρούσματα, μετά τον μειωμένο χθεσινό αριθμό, όπως συμβαίνει τις Δευτέρες» ανέφερε τονίζοντας ότι κύριος λόγος για τη διασπορά του κορωνοϊού είναι οι μετακινήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Αρκουμανέα ο σχεδιασμός για μαζικά rapid tests σύντομα θα περιλαμβάνει νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, ενώ οι κινητές μονάδες συνεχίζουν στη Βόρεια Ελλάδα, με επόμενους σταθμούς την Κομοτηνή και τη Δράμα. «Να δούμε τις επόμενες ημέρες αν θα καταφέρουμε έστω σταθεροποίηση ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα» ανέφερε υπενθυμίζοντας ότι αν οι υπερμεταδότες είναι το 10%, η διασπορά που προκαλούν φτάνει στο 80%.

Ανεξάρτητα του τεστ κάποιος που ιχνηλατήθηκε ως στενή επαφή πρέπει να τηρήσει υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών, είπε για μία ακόμη φορά. Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ανέφερε ότι «στη Β. Ελλάδα γίνεται αξιολόγηση και εξετάζονται σε κάποιες περιοχές και οι μαθητές» εξηγώντας ότι, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο, γίνεται εκτίμηση ρίσκου, δηλαδή αν πρόκειται για συρροή ή όχι.

«Πρώτη μας προτεραιότητα για να προφυλάξουμε το σύστημα υγείας, είναι οι ευπαθείς ομάδες», τόνισε ο κ. Αρκουμανέας.

Πέτσας: Δεν αποκλείεται γενικό lockdown σε όλη τη χώρα (Video)

Για τα νέα έκτακτα μέτρα μίλησε στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος τόνισε ότι δεν αποκλείεται ένα γενικό lockdown σε όλη τη χώρα για τον περιορισμό του κορωνοϊού.

«Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο. Παίρνουμε τα μέτρα αυτά νωρίς για να μπορέσουμε να έχουμε έναν πιο αισιόδοξο Δεκέμβριο

Ο κ. Πέτσας είπε πως έχει μεγάλη σημασία η τήρηση των μέτρων για την πορεία της πανδημίας. «Θα σκληρύνουν τα μέτρα αν δεν τα τηρήσουμε.», δήλωσε χαρακτηριστικά μετά την χθεσινή ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

«Δυστυχώς, φαίνεται ότι ο φόβος κινητοποιεί τις κοινωνίες.», σημείωσε.

Η αποτελεσματικότητα των μέτρων εξαρτάται από την πιστή τήρησή τους. «Ό,τι περιορίζει την κινητικότητα είναι πιο δραστικό.», είπε σχετικά με την απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Όσον αφορά, τη μη τήρησή τους, είπε, ότι «οι παραφωνίες είναι ικανές να τινάξουν στον αέρα τον σχεδιασμό».

Για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, ανέφερε ότι δεν έχει γίνει κάποια εισήγηση από τους ειδικούς, ωστόσο είναι ένα θέμα που εξετάζεται.

Για τα σχολεία είπε ότι δεν υπήρχε θέμα διασποράς, γι' αυτό και δεν έκλεισαν. Ωστόσο, για τα Λύκεια αποφασίστηκε να κλείσουν και να εφαρμοστεί τηλεκπαίδευση σε περιοχές με μεγάλη διασπορά.

Σχετικά με τις ΜΕΘ ο κ. Πέτσας είπε ότι υπάρχει μεγάλη πίεση στη Θεσσαλονίκη, στο σύστημα υγείας.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share