Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2021

Εμπρηστικός ο Ακάρ: "Είμαστε έτοιμοι με 60 πλοία στο Αιγαίο"

Όλα όσα δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας

3 Νοεμβρίου 2020 09:34
Εμπρηστικός ο Ακάρ:
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σε πολεμική ετοιμότητα βρίσκεται η Τουρκία στο Αιγαίο, όπως αποκάλυψε, χρησιμοποιώντας άκρως προκλητικό τόνο, ο υπουργός Άμυνας της γείτονος Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος λίγο πολύ απείλησε λέγοντας πως η χώρα του είναι έτοιμη για οτιδήποτε στο Αιγαίο με 60 πλοία.

«Εξήντα πλοία του τουρκικού στόλου βρίσκονται σε επαγρύπνηση. Στην ξηρά, στη θάλασσα, στον αέρα, τα αεροπλάνα μας, συμπεριλαμβανομένης της πολεμικής μας αεροπορίας, είναι στη διάθεσή μας. Για τι; Για να υπερασπιστούν το δίκαιό μας. Όποιος θέλει ας έρθει», είπε ο Ακάρ μιλώντας στη στρατιωτική ακαδημία στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με το sigmalive.com, ο Ακάρ υποστήριξε πως «η μόνη λύση να λυθεί το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου είναι να έρθει η Ελλάδα και να μιλήσει με την Τουρκία. Όμως με εγωισμούς, κακομαθημένες συμπεριφορές, και λέγοντας πως θα γίνει “ότι θέλω εγώ”, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό», συνέχισε ο Τούρκος υπουργός.

Ο σεισμός της προηγούμενης Παρασκευής φάνηκε να φέρνει προς στιγμή πιο κοντά τις δύο χώρες, ωστόσο πριν περάσουν 48 ώρες από τις διπλωματικές κινήσεις Μητσοτάκη - Ερντογάν μέσω Twitter, η Άγκυρα εξέδωσε νέα Navtex για έρευνες του Oruc Reis νοτιοανατολικά της Ρόδου.

Νέες προκλητικές δηλώσεις Ακάρ για την Ανατολική Μεσόγειο

Η απάντηση της Ελλάδας για την Navtex της Τουρκίας

Όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, η ελληνική πλευρά απάντησε με αντι-Navtex. Το δε υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του επισήμανε μεταξύ άλλων:

«Δυστυχώς η Τουρκία με την έκδοση νέας παράνομης Navtex για την περίοδο 1-14 Νοεμβρίου, με την οποία δεσμεύει περιοχή εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας προκειμένου να διεξάγει παράνομες σεισμικές έρευνες, επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά ότι συνεχίζει να αγνοεί τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Παράλληλα, η ενέργεια αυτή δημιουργεί περαιτέρω ένταση σε μια ευάλωτη περιοχή στην οποία η προσοχή είναι αυτή τη στιγμή στραμμένη στην παροχή βοήθειας και στην έκφραση μηνυμάτων στήριξης και αλληλεγγύης.»

Η ανακοίνωση προσθέτει: «Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε οδηγίες για την άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, καθώς και την ενημέρωση Συμμάχων και Εταίρων για τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική συμπεριφορά.», ενώ σκληρό μήνυμα στον Ερντογάν έστειλε και ο Εμάνουελ Μακρόν.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share