Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Μετεγγραφές φοιτητών 2020: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις - Ποιοι τις δικαιούνται

Όσα ανακοινώθηκαν

2 Νοεμβρίου 2020 22:07
Μετεγγραφές φοιτητών 2020: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις - Ποιοι τις δικαιούνται
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου έως και την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου θα είναι ανοικτή η πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση για χορήγηση μετεγγραφής. Επίσης πριν λίγη ώρα ανακοινώθηκε ότι τα λύκεια και τα ΑΕΙ σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες θα παραμείνουν κλειστά και τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν μέσω τηλεκπαίδευσης.

Ειδικότερα, η πλατφόρμα, που βρίσκεται στη διεύθυνση που μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ, θα είναι ανοικτή έως τις 14:00 της 18ης Νοεμβρίου.

Οι κατηγορίες φοιτητών που μπορούν να αιτηθούν μετεγγραφή είναι οι εξής:

  • μετεγγραφή/μετακίνηση με μοριοδοτούμενους λόγους,
  • αδέλφια προπτυχιακοί φοιτητές,
  • φοιτητές των Α.Ε.Ι. και Α.Ε.Α. της χώρας, οι οποίοι εισήχθησαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με την κατηγορία των παθήσεων της υπ΄ αριθμ. Φ151/17897/Β6/2014 Κ.Υ.Α. (Β' 358), όπως αυτή εκάστοτε τροποποιείται ή αντικαθίσταται, σε ποσοστό 5% καθ ΄υπέρβαση του αριθμού εισακτέων και χωρίς εξετάσεις το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021,
  • φοιτητές που εισήχθησαν καθ΄ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων στα ΑΕΙ, είτε ως Έλληνες πολίτες της Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης, είτε ως έχοντες κυπριακή καταγωγή για τους οποίους ισχύουν ειδικές διατάξεις μετεγγραφής,
  • φοιτητές - τέκνα θυμάτων της τρομοκρατίας που αναφέρονται στην παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 1897/1990 (Α΄120),
  • φοιτητές - τέκνα στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που τραυματίστηκαν θανάσιμα κατά τη διάρκεια διατεταγμένης υπηρεσίας.

Για την είσοδό τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή οι αιτούντες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό (password) που τους χορηγήθηκε από τη Γραμματεία της Σχολής ή του Τμήματός τους για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ιδρύματος στο οποίο φοιτούν.

Αγρίνιο: Έκοψαν το στεγαστικό επίδομα σε φοιτητές λόγω κατάληψης

Φοιτητές που σπουδάζουν στη σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος του Αγρίνιου πραγματοποιήσαν τις τελευταίες ημέρες καταγγελίες διότι τους κόπηκε το φοιτητικό - στεγαστικό επίδομα επειδή η σχολή τους τελούσε σε κατάληψη κατά το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος. Επίσης δείτε ποιο είναι το νέο έκτακτο επίδομα που θα αφορά δικηγόρους και οικονομολόγους όπως προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Σημειώνεται μάλιστα, ότι η συγκεκριμένη κατάληψη αναγνωρίστηκε από το υπουργείο Παιδείας και το αίτημα των φοιτητών ικανοποιήθηκε. Σύμφωνα με το OPEN, για να πάρει μια οικογένεια το φοιτητικό - στεγαστικό επίδομα των 1.000 ευρώ, πραγματοποιεί αίτηση για το παιδί της που σπουδάζει έναν χρόνο μετά το κάθε έτος φοίτησης.

Στη σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος του Αγρινίου, που ανήκει στο Πανεπιστήμιο Πατρών, οι μαθητές πραγματοποίησαν κατάληψη κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς διεκδικώντας την αναβάθμιση της σχολής τους, ενώ το ίδιο ζητούσαν και οι καθηγητές του τμήματος. Μάλιστα το υπουργείο Παιδείας αναγνώρισε τις συγκεκριμένες κινητοποιήσεις και αναβάθμισε τη σχολή.

Φέτος, οι φοιτητές καταγγέλλουν ότι τους κόπηκε το φοιτητικό επίδομα παρόλο που τηρούσαν τα οικονομικά κριτήρια και είχαν ακολουθήσει τη διαδικασία υποβολής των αιτημάτων μέσω Taxisnet με επιτυχία. Σύμφωνα με το Open, για να χορηγηθεί το συγκεκριμένο επίδομα στους φοιτητές πρέπει να υπάρχει βεβαίωση ότι έχουν περάσει τα μισά μαθήματα που έχουν παρακολουθήσει. Ωστόσο, επειδή το περσινό ακαδημαϊκό έτος χάθηκε λόγω κατάληψης οι φοιτητές έχασαν το επίδομα.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share