Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Επεισόδια και χημικά έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων

Μικρής έκτασης ήταν τα επεισόδια

2 Νοεμβρίου 2020 16:29
Επεισόδια και χημικά έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πριν από λίγη ώρα σημειώθηκαν επεισόδια στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων όπου οδηγήθηκαν οι συλληφθέντες της χθεσινής αντιφασιστικής συγκέντρωσης στο Γαλάτσι αλλά και εκείνοι της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο. Παράλληλα ανακοινώθηκε πριν λίγη ώρα ότι θα κλείσει το το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, μετά την πρωτοφανή επίθεση και διαπόμπευση του πρύτανη Δημήτρη Μπουραντώνη.

Ομάδα νεαρών που είχαν συγκεντρωθεί στα δικαστήρια δηλώνοντας την συμπαράσταση τους στους 13 συλληφθέντες της αντιφασιστικής συγκέντρωσης αντέδρασαν φωνάζοντας συνθήματα όταν είδαν το όχημα της αστυνομίας που μετέφερε τους 9 συλληφθέντες της συγκέντρωσης στο Νέο Ηράκλειο.

Κάποιοι από τους συλληφθέντες, μέσα στο αυτοκίνητο, απάντησαν κάνοντας άσεμνες χειρονομίες και τότε οι συγκεντρωμένοι άρχισαν να πετούν αντικείμενα στο όχημα της αστυνομίας και να το χτυπούν με τα χέρια. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ προχώρησαν σε ρίψη χημικών μέσα στο προαύλιο χώρο των δικαστηρίων με αποτέλεσμα για λίγα λεπτά να επικρατήσει μεγάλη ένταση.

Τα χθεσινά επεισόδια

Το απόγευμα της Κυριακής στο Γαλάτσι, προσήχθυσαν δεκατέσσερα άτομα μετά από επεισόδια που σημειώθηκαν μεταξύ αντιεξουσιαστών και αστυνομικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, μία ομάδα νεαρών συγκεντρώθηκε στο Γαλάτσι σε στέκι αντιεξουσιαστών μετά την απαγόρευση χθες το βράδυ της συγκέντρωσης που είχε προγραμματιστεί στο Ηράκλειο στο σημείο που δολοφονήθηκαν δύο μέλη της Χρυσής Αυγής έξω από τα γραφεία της.

Τα νεαρά άτομα επιτέθηκαν στη διμοιρία καθώς και στην Ομάδα Δράσης που βρισκόταν στο Γαλάτσι. Τα άτομα που προσήχθησαν μεταφέρονται στην διεύθυνση Βορειοανατολικής Αττικής.

Την ίδια ώρα, από το νεκροταφείο του Ηρακλείου οι αστυνομικοί προσήγαγαν 10 άτομα τα οποία σύμφωνα με τις αρχές δεν συνεργάζονταν στο πλαίσιο της απόφασης που ελήφθη χθες για την απαγόρευση συγκέντρωσης.

Επίθεση στον πρύτανη της ΑΣΟΕΕ: Με 100.000 ευρώ επικηρύχθηκαν οι δράστες (Video)

Το ποσό των 100.000 ευρώ δίνει η Πολιτεία σε όποιον δώσει στοιχεία και πληροφορίες γύρω από την επίθεση που σημειώθηκε τις προηγούμενες μέρες, στο γραφείο του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Για τα πρόσωπα που θα παράσχουν πληροφορίες και στοιχεία θα εξασφαλιστεί ανωνυμία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Με σημερινή Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη, προκηρύχθηκε χρηματική αμοιβή εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ, σε οποιονδήποτε παράσχει στοιχεία και πληροφορίες σε αρμόδια Αρχή, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, για κακουργήματα και πλημμελήματα που διέπραξαν μέλη της οργάνωσης «Πρωτοβουλία μαχητικής αλληλεγγύης» την 29-10-2020 στο γραφείο του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η Αστυνομία παρακαλεί όποιος πολίτης γνωρίζει οτιδήποτε σχετικό να επικοινωνήσει με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 210-6476243 και 210-6411111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Σημειώνεται ότι, για τα πρόσωπα που θα παράσχουν πληροφορίες και στοιχεία θα εξασφαλιστεί ανωνυμία έναντι κάθε Αρχής και οποιουδήποτε τρίτου.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης είχε προναγγείλει ότι οι δράστες της επίθεσης θα επικηρυχθούν. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής τόνισε ότι «ταμπέλες κρέμαγαν οι χιτλερικοί στους Εβραίους και στους αντάρτες», προσθέτοντας ότι «οι δράστες θα επικηρυχθούν».

Αναλυτικότερα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σημείωσε ότι «η Ελλάδα ανατριχιάζει. Από τον προπηλακισμό ενός πρύτανη και την ανάρτηση φωτογραφίας, που τον δείχνει καταβεβλημένο με μια επιγραφή σαν θηλιά που βρωμίζει τη λέξη αλληλεγγύη. Ταμπέλες κρέμαγαν οι χιτλερικοί στους Εβραίους και στους αντάρτες. Οι δημοκράτες αγανακτούν. Όσοι τους ανέχονται, όσοι τους ανέχθηκαν καιρός να αναθεωρήσουν και να θυμώσουν. Οι δράστες θα επικηρυχθούν. Η απάντηση είναι μία και μοναδική. Όπως και με τη Χρυσή Αυγή ο φασισμός δεν θα περάσει».

Νωρίτερα, η ομάδα που αυτοαποκαλείται «Πρωτοβουλία μαχητικής αλληλεγγύης» ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με στόχο τον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρη Μπουραντώνη, στην οδό Πατησίων στο κέντρο της Αθήνας.

Η ομάδα αυτή συνόδευσε το κείμενό της, που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, με φωτογραφία που απεικονίζει τον πρύτανη με κρεμασμένη μία πινακίδα με σχοινί στο λαιμό που γράφει «αλληλεγγύη στις καταλήψεις». Η φωτογραφία αυτή έκανε το γύρο του διαδικτύου και έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις. Η Αστυνομία κάνει έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών.

Η επίθεση στο γραφείο του κ. Μπουραντώνη σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης. Περίπου 20 άτομα εισέβαλαν στο γραφείο του πρύτανη προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε εξοπλισμό του κ. Μπουραντώνη. Στη συνέχεια, οι άγνωστοι κινήθηκαν απειλητικά εναντίον του πρύτανη κρεμώντας με τη βία στο λαιμό του μία πινακίδα.

Στο κείμενό τους οι δράστες ανέφεραν ότι «η συγκεκριμένη παρέμβαση αποτελεί μία δράση στα πλαίσια του πανελλαδικού καλέσματος αλληλεγγύης για έναν Οκτώβρη υπεράσπισης των καταλήψεων. Επιλέξαμε να στοχοποιήσουμε τον νυν πρύτανη της ΑΣΟΕΕ γιατί μέσα από τον τότε θεσμικό του ρόλο ήταν συνυπεύθυνος στην εκκένωση της κατάληψης Βανκβούβερ Απαρτμάν και του αυτοδιαχειριζόμενου στεκιού ΑΣΟΕΕ»

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share